Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Όταν Βρετανός διπλωμάτης προέβλεψε την «άμεση διάλυση των Σκοπίων» - Γιατί βιάζονται οι ΗΠΑ για μια οποιαδήποτε «λύση»

Όταν Βρετανός διπλωμάτης προέβλεψε την «άμεση διάλυση των Σκοπίων» - Γιατί βιάζονται οι ΗΠΑ για μια οποιαδήποτε «λύση»


Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Περισσότερο επίκαιρο από ποτέ είναι το βιβλίο του πρώηνΒρετανού διπλωμάτη Τίμοθι Λες ο οποίος θεωρεί ότι το κράτος των Σκοπίων είναι έτοιμο να διαλυθεί ανάμεσα στην σλαβική πλειοψηφία και την αλβανική μειοψηφία.
Η μελέτη αυτή καταδεικνύει το γιατί βιάζονται οι Αμερικανοί άρον άρον να αναγκάσουν την Ελλάδα να αποδεχθεί μια οποιαδήποτε λύση (ότι νάναι) για να ενταχθούν τα Σκόπια στην Συμμαχία και μετέπειτα στην ΕΕ
«Οι Αλβανοί του νότιου σλαβικού κράτους των Σκοπίων,  θα εξεγερθούν και θα προσπαθήσουν να καταλάβουν ένα μεγάλο μέρος του κρατιδίου. Στην συνέχεια η Αλβανία θα διευρύνει την επικράτειά της στο Κοσσυφοπέδιο και το αλβανικό όνειρο θα πραγματοποιηθεί» και συνεχίζει ο Βρετανός διπλωμάτης Τίμοτι Λες σε βιβλίο του: 

«Η ασθενής δυτική επιρροή στα Βαλκάνια θα δώσει το έναυσμα για ένα νέο κύμα συγκρούσεων που θα προκύψουν από τις μετατοπίσεις των υπαρχόντων συνόρων. Νέα κύματα προσφύγων, όπως εκείνα της δεκαετίας του ’90 θα παρουσιασθούν πάλι στα Βαλκάνια.
Σε όλα αυτά,  για τμήματα εδαφών θα "τρέξουν" η Ελλάδα και η Βουλγαρία,  σε ό, τι θα έχει απομείνει από το σλαβικό κρατίδιο των Σκοπίων. 
Η Ελλάδα έχει δηλωμένο ενδιαφέρον για τα νότια Σκόπια, μέχρι το Μοναστήρι που παλαιότερα πλειοψηφούσε το ελληνικό στοιχείο και μέχρι το 1995 200.000 Σκοπιανοί δήλωναν ότι είναι "ελληνικής συνείδησης"».
Ο Τίμοτι Λες, ήταν πρώην επικεφαλής της βρετανικής πρεσβείας στη Μπάνια Λούκα και είναι διευθυντής του οργανισμού «New Europe» που ασχολείται με την αξιολόγηση των κινδύνων στη νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και ερευνητής στο University of Cambridge’s Forum on Geopolitics
Να θυμίσουμε ότι η περιοχή μέχρι το Μοναστήρι είναι η αρχαία Πελαγονία, έδαφος της ελληνικής Μακεδονίας.
Ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι θα δημιουργηθεί ένα χάος με την έναρξη αλβανικού αντάρτικου η οποία θα προκαλέσει και απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και με δημοψήφισμα θα ενωθεί με τη Σερβία.
Αυτά τα σενάρια οι ΗΠΑ δεν θέλουν να τα δουν να πραγματοποιούνται και επιχειρούν να δώσουν «λύση» ακόμα και εις βάρος της Ιστορίας συμμάχων τους (όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Βουλγαρία θίγεται από μια σύνθετη ονομασία που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία» καθώς υπάρχει η γνωστή βουλγαρική περιφέρεια «Μακεδονία του Πιρίν»)
Ο Τίμοτι Λες βλέπει ένα domino effect. Επίσης και οι Κροάτες από τη Βοσνία θα προσπαθήσουν να ενταχθούν στην Κροατία μετά την αποχώρηση των Σέρβων από την Βοσνιακή Ομοσπονδία
Οι Αλβανοί των Σκοπίων θα εξεγερθούν και θα προσπαθήσουν να καταλάβουν μεγάλο μέρος της χώρας. Στη συνέχεια η Αλβανία θα διευρύνει την επικράτειά της στο Κοσσυφοπέδιο και το αλβανικό όνειρο για «Μεγάλη Αλβανία» θα πραγματοποιηθεί.
Σύμφωνα με την υποτιθέμενη αυτή εξέλιξη, ο φιλοσερβικός πληθυσμός του Μαυροβουνίου θα ζητήσει ένωση με τη Σερβία.
Σημειώνεται ότι και στις ΗΠΑ ο Αμερικανός γερουσιαστής Ντέινα Ρορομπάκερ, σε δηλώσεις του στην αλβανική τηλεόραση είχε προτείνει πως «Οι Αλβανοί των Σκοπίων να αποτελέσουν μέρος του Κοσσυφοπεδίου, ενώ το υπόλοιπο έδαφος ας το πάρει η Βουλγαρία, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα με τους οποίους ισχυρίζονται ότι σχετίζονται οι κάτοικοι των Σκοπίων» εννοώντας την Σερβία και την Ελλάδα.
Ο διαμοιρασμός του κράτους των Σκοπίων αποτελούσε το αντικείμενο της βαλκανικής διάσκεψης του 1993 με την συμμετοχή της τότε Γιουγκοσλαβίας, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας που είχε διοργανώσει ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης το καλοκαίρι του 1993. Οι ΗΠΑ σαμποτάρισαν την διάσκεψη η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αφού Βουλγαρία και Αλβανία αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.
Όλοι οι διεθνείς παράγοντες έπαιξαν τον ρόλο τους για να δημιουργηθεί ένα ανύπαρκτο ιστορικό ζήτημα. Σε αυτή την ιστορία η Ελλάδα είναι μόνη της. Οποιαδήποτε «λύση» είναι κάτι που θα το βρουν απέναντί τους οι επόμενες γενιές.
Εν πάση περιτπώση ακόμα κι αν τελικά περάσει η σύνθετη ονομασία με κάποιου είδους πλειοψηφία στην Βουλή, για μια τέτοια υποχώρηση τι αντάλλαγμα θα έπαιτνε η Ελλάδα;
Γιατί εμφανώς τουλάχιστον αυτό δεν φαίνεται.

Αντίθετα αυτό που φαίνεται είναι ότι στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα θά έχει πλέον αντίπαλο εκτός από την Τουρκία και τους «δορυφόρους» της, δηλαδή Αλβανία και Σκόπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μόλις Τώρα: Χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες περικυκλώνονται σε 3 διαφορετικ...

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας δεν διευκρίνισε πού ακριβώς βρίσκονταν το ουκρανικό οχυρό που κατέλαβε σήμερα ο ρωσικός στρατός. Περικυκλώνονται ...