Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Τζανακόπουλος: Μετά την έξοδο από την επιτροπεία θα υπάρχει δημοσιονομική εποπτεία

Τζανακόπουλος: Μετά την έξοδο από την επιτροπεία θα υπάρχει δημοσιονομική εποπτεία

SOOC/
Τον προγραμματισμό της κυβέρνησης προς την έξοδο από την επιτροπεία τον ερχόμενο Αύγουστο, «που καθιστά τον Σεπτέμβριο του 2018 πολιτικό ορόσημο, εδραιώνοντας μια εποχή ταυτόχρονα οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας» ανέπτυξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, απορρίπτοντας κατηγορηματικά αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί προεκλογικών σχεδιασμών της κυβέρνησης.
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκρουσε τη θέση της αντιπολίτευσης ότι η παροχή κοινωνικών επιδομάτων και μερισμάτων σχετίζεται με προεκλογικούς σχεδιασμούς, τονίζοντας ότι αυτό είναι η αντίληψη του παλιού πολιτικού συστήματος. Θύμισε ότι και πέρυσι, με την παροχή της εφάπαξ 13ης σύνταξης, είχε πλημμυρίσει η συζήτηση με προβλέψεις για εκλογές και πως έτσι και τώρα «θα φανεί ότι η λογική της υποστήριξης των αδύναμων δεν έχει σε καμία περίπτωση να κάνει με τον οποιοδήποτε προεκλογικό σχεδιασμό, αλλά αντιθέτως είναι στον πυρήνα της λογικής της σημερινής κυβέρνησης».
Ο προγραμματισμός της κυβέρνησης, είπε, έχει ως εξής: ολοκλήρωση της γ′ αξιολόγησης, διαπραγμάτευση για την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων του ελληνικού χρέους, ορισμό του πλαισίου της μεταμνημονιακής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας. Υπογράμμισε ότι ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί η δυνατότητα από τον Αύγουστο του 2018 να αναχρηματοδοτείται το χρέος χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα, δηλαδή να «μην υπάρχει νέα δανειακή σύμβαση, πράγμα που έχει αποκλειστεί από το σύνολο των πολιτικών και τεχνοκρατικών δυνάμεων που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα».
«Άρα», σημείωσε, «βαδίζουμε στην κατεύθυνση μιας αυτοδύναμης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές χρήματος από τον Σεπτέμβριο του 2018». Όπως είπε, αυτό σημαίνει ότι δεν θα λειτουργεί πλέον ο μηχανισμός της επιτροπείας, ο οποίος λειτουργούσε στη βάση ότι η κυβέρνηση θα παραδίδει μεταρρυθμίσεις για να γίνονται εκταμιεύσεις δόσεων από το δάνειο που έχει χορηγήσει ο επίσημος τομέας για να είναι δυνατή η αποπληρωμή του χρέους. «Εφόσον έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε στις αγορές χρήματος αυτοδύναμα, ολόκληρος αυτός ο μηχανισμός επιτροπείας δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει δημοσιονομική εποπτεία, ωστόσο αλλάζει ολόκληρη η λογική που έχει επιβληθεί στη χώρα από το 2010 και μετά και γι αυτό τον λόγο ο Σεπτέμβριος του 2018 είναι ένα πολιτικό ορόσημο» σημείωσε.
Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε τις δύο βάσεις στις οποίες στηρίζεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός για εξάντληση της τετραετίας: «Η πρώτη αφορά το ότι η οικονομική σταθερότητα στη χώρα πρέπει να εμπεδωθεί στο βάθος του χρόνου, επομένως το να σταματήσεις την 4ετία και να πας σε εκλογές επειδή θεωρείς ότι είναι το κατάλληλο πολιτικό μομέντουμ, υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει αναστάτωση στην ελληνική οικονομία σε μια στιγμή που θα είναι η μεταβατική από τη μνημονιακή επιτροπεία στην περίοδο της σταθερότητας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η χώρα χρειάζεται και την πολιτική σταθερότητα. Δηλαδή, χρειάζεται μια κυβέρνηση που να έχει και τη δυνατότητα και το πολιτικό σχέδιο να εξαντλήσει την τετραετία. Αυτό θα είναι μια εξαίρεση που θα προοιωνίζεται και έναν νέο κανόνα, τον κανόνα της πολιτικής σταθερότητας η οποία επανέρχεται στη χώρα μαζί με την οικονομική σταθερότητα».
Στο ερώτημα αν ο κ. Στουρνάρας αποτελεί εμπόδιο σ′ αυτή την πορεία της κυβέρνησης, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Ο κ. Στουρνάρας είναι ο διοικητής της ΤτΕ, οφείλει να λειτουργεί με βάση τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του πάντοτε στο πλαίσιο των γενικών πολιτικών που καθορίζονται από το υπουργικό συμβούλιο». Πρόσθεσε: «Ο κ. Στουρνάρας έχει τη δική του δουλειά, εμείς έχουμε τη δική μας δουλειά, ωστόσο το πλαίσιο εντός του οποίου οφείλει να γίνεται η δουλειά του κ. Στουρνάρα είναι η γενική πολιτική κατεύθυνση την οποία ορίζει η κυβέρνηση που έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Έρευνα – σοκ: Ευάλωτες στον… αέρα οι ανεμογεννήτριες – Οι «λεπίδες» ξεκολλάνε και σαρώνουν τα πάντα γύρω τους

  Ο πλήρης αντίκτυπος δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός, σύμφωνα με τον Guido Benz, επικεφαλής μηχανικών και κατασκευών, της Swiss Re Corpor...