Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Συναγερμός για νέο ισχυρό σεισμό: Έκτακτη σύσκεψη απόψε - Ποια περιοχή ανησυχεί τους ειδικούς

 


Ζημιές από τον σεισμό στην Κρήτη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.09.2021
Βρείτε μας
Στο μικροσκόπιο των σεισμολόγων έχει τεθεί η Θήβα, όπου συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα.
Ο καταστροφικός σεισμός των 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη με την έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, καθώς και οι πολλαπλοί σεισμοί στη Θήβα ανησυχούν τους σεισμολόγους.
Στο πλαίσιο αυτό, απόψε (29/09) τα μέλη της Επιτροπής Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου πραγματοποιούν έκτακτη σύσκεψη για να εξετασθεί εκ νέου το ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού στην περιοχή της Θήβας.
Όπως ανέφερε ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, οι σεισμολόγοι συνεδρίασαν στις 21 Ιουλίου για το Αρκαλοχώρι και τη Θήβα και παρατήρησαν την παρατεινόμενη σεισμική έξαρση στις δύο αυτές περιοχές.

Τα στοιχεία αυτά «μας δείχνουν ότι δεν αποκλείεται η γένεση ισχυρότερου σεισμού και στη μία περιοχή και στην άλλη, χωρίς να συνδέονται οι δύο περιοχές γεωδυναμικά» σημείωσε στην ΕΡΤ ο κ. Παπαδόπουλος.

Ειδικά η περίπτωση της Θήβας επαναξετάζεται, καθώς συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Συγκεκριμένα, κατά την έκτακτη συνεδρίαση θα τεθεί επί τάπητος αν πρέπει να συνεχίσει η εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου «Εγκέλαδος» για τη Θήβα.
Για την Κρήτη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι οι μετασεισμοί μπορεί να συνεχίσουν για μήνες και να δούμε και σεισμούς πάνω από 5 Ρίχτερ.
«Υπάρχει μια διαχρονική παρακολούθηση συγκεκριμένων περιοχών στην Ελλάδα, με μεγάλη σεισμική επικινδυνότητα. Σε αυτές θα πρέπει να τοποθετηθούν σύγχρονα μηχανήματα που θα ειδοποιούν τους κατοίκους, μερικά δευτερόλεπτα πριν γίνει ο σεισμός» τόνισε με τη σειρά του ο Βασίλης Καραστάθης στον ΑΝΤ1.

Σεισμός στην Κρήτη: Πόσα σπίτια και σχολεία έχουν κριθεί ακατάλληλα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εντατικοί έλεγχοι κτιρίων στις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό των 5,8 ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, από τους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Οι αυτοψίες των μηχανικών διενεργούνται σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτίρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Μίνωα – Πεδιάδας, Αρχάνων – Αστερουσίων, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Οροπεδίου Λασιθίου.
Σεισμός στην Κρήτη: Αποκαρδιωτικές οι εικόνες από ψηλά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.09.2021
Ελλάδα
Οι πιο επικίνδυνες περιοχές για σεισμό στην Ελλάδα - Πού υπάρχουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης
Έως το τέλος της σημερινής ημέρας, έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 1.199 κτίρια:
Από αυτές 995 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 772 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.
Επίσης, έχουν ελεγχθεί 45 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 36.
Όσον αφορά στους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 46 από τις 85 αυτοψίες, ενώ σε 74 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 71 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.
Έχουν γίνει έλεγχοι σε 18 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων 12 κρίθηκαν κατάλληλες προς χρήση και 6 ακατάλληλες. Επίσης, έγινε αυτοψία και στο Κέντρο Υγείας στο Οροπέδιο Λασιθίου, το οποίο κρίθηκε κατάλληλο προς χρήση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου