Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Γερμανικές εκλογές: Οριακή νίκη Σοσιαλδημοκρατών, ιστορικό χαμηλό του συντηρητικού κόμματος

 ΔΙΕΘΝΕΣ

27/09/2021 07:39 EEST | Updated 2 ώρες πριν


Εκτός Μπούντεσταγκ το κόμμα της αριστεράς. Αρχίζει η μακρά διαδικασία διαβουλεύσεων για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

PICTURE ALLIANCE VIA GETTY IMAGES

Οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας κέρδισαν με μικρή διαφορά στις εθνικές εκλογές της Κυριακής λαμβάνοντας όμως μια ”καθαρή εντολή” ώστε να ηγηθούν για πρώτη φορά μετά το 2005 της κυβέρνησης, τερματίζοντας τα 16 χρόνια παραμονής στην Καγκελαρία εκπροσώπου του συντηρητικού κόμματος και εν προκειμένω της Άγκελας Μέρκελ.

Ήδη μάλιστα ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) δηλώνει πως αισιοδοξεί να έχει σχηματίσει κυβέρνηση έως τα Χριστούγεννα αν και ο αντίπαλός του, Άρμιν Λάσετ έχει επίσης δηλώσει πως μπορεί και εκείνος να επιδοθεί στο ίδιο εγχείρημα. 

Σε κάθε περίπτωση οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού αρχίζουν ήδη από σήμερα. 

Ιστορικό χαμηλό για τη Χριστιανική Ένωση, εκτός η Αριστερα

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες  συγκεντρώνουν το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια το κόμμα,  έναντι του 24,1% του συντηρητικού μπλοκ της Χριστιανικής Ένωσης (των Χριστιανοδημοκρατικών/Χριστιανοκοινωνιστών-CDU/CSU) -από τους οποίους προέρχεται η Μέρκελ-που είναι και η χειρότερη εκλογική τους επίδοση μετά από 16 χρόνια στη εξουσία. Σημειώνεται πως στις εκλογές του 2017 το SPD είχε συγκεντρώσει μόλις 20,5% και η Χριστιανική Ένωση 32,9%).

Οι Πράσινοι αναδείχθηκαν τρίτο κόμμα καταγράφοντας το υψηλότερο τους ποσοστό από ιδρύσεως και συγκεκριμένα 14,8% των ψήφων (έναντι 8,9% το 2017) ενώ το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) επίσης κατέγραψε μικρό άνοδο συγκεντρώνοντας το 11,5% των ψήφων (έναντι 10,7% το 2017).

Το ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κατέγραψε μικρή μείωση των ποσοστών του με το 10,3% (έναντι 12,6% το 2017) που συγκέντρωσε ενώ το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) έπεσε στο 4.9% με το κατώφλι για την είσοδο στην Μπούτεσταγκ να είναι το 5%. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το βέβαιο είναι πως η Γερμανία, πόλος σταθερότητας στην εποχή της Α. Μέρκελ, εισέρχεται σε μια πολύ πιο απρόβλεπτη περίοδο, ενόψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων που ακολουθούν για να σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση. Σημειώνεται πως οι διαβουλεύσεις το 2017 διήρκεσαν 171 ημέρες. 

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση η Μέρκελ παραμένει στην Καγκαλαρία. 

 

″Φανάρι κυκλοφορίας” ή ”Τζαμάικα”;

Χωρίς κανένα μεγάλο κόμμα ή μπλοκ να έχει εξασφαλίσει πλειοψηφία και αμφοτέρους τους Σοσιαλδημοκράτες και τη Χριστιανική Ένωση να έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθενται να επαναλάβουν τον άβολο «μεγάλο συνασπισμό» που κυβέρνησε τη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή τριών κομμάτων με επικεφαλής είτε τους Σοσιαλδημοκράτες είτε τους συντηρητικούς της Μέρκελ.

Αυτή αναγκαστικά θα περιλαμβάνει το μικρότερο κόμμα των Πρασίνων και τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP). Εάν ηγείται του συνασπισμού το SPD θα έχουμε τον αποκαλούμε συνασπισμό ”φανάρι” (από τα τρία χρώματα των κομμάτων που είναι ίδια με τα φανάρια κυκλοφορίας δηλ. κόκκινο, πράσινο, κίτρινο) και εάν ηγηθεί η Χριστιανική Ένωση έναν συνασπισμό ”Τζαμάικα” (μαύρο, πράσινο, κίτρινο). 

Η άνοδος του SPD προαναγγέλλει μια στροφή στη Γερμανία και σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη ”επιστροφή” για το κόμμα.

Ο 63χρονος Σολτς φαίνεται πως θα γίνει ο τέταρτος μεταπολεμικός καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών μετά τους Γουίλι Μπραντ, Χέλμουτ Σμιτ και Γκέρχαρντ Σρέντερ. Έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Μέρκελ και ήταν δήμαρχος του Αμβούργου.

Ο συντηρητικός αντίπαλος του , Άρμιν Λάσετ πάντως έδειχνε πως η Χριστιανική Ένωση δεν ήταν έτοιμη, τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή, να παραχωρήσει την Καγκελαρία αν και οι υποστηρικτές του ήταν πιο συγκρατημένοι.

”Δεν είναι πάντα το πρώτο πάρτι που αναδεικνύει τον Καγκελάριο”, έχει δηλώσει ο 60χρονος Λάσετ. ”Θέλω μια κυβέρνηση όπου συμμετέχει κάθε εταίρος, όπου όλοι είναι ορατοί - όχι μια κυβέρνηση όπου μόνο η καγκελάριος θα λάμψει” είχε πριν λίγα 24ωρα. Για παράδειγμα ο Χέλμουτ Σμιτ  κυβέρνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 σε συνασπισμό με το FDP, παρόλο που οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν λιγότερες κοινοβουλευτικές έδρες από το συντηρητικό μπλοκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Τραμπ κατηγορεί τον Μπάιντεν ότι «παίρνει το μέρος» της Χαμάς

  ΚΟΣΜΟΣ  / Πέμπτη 9 Μαΐου 2024, 18:44:49 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε σήμερα τον Τζο Μπάιντεν ότι «παίρνει το μέρος» της...