Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη - Ένας νεκρός στο Αρκαλοχώρι

 

Από τον σεισμό έχουν σημειωθεί ζημιές σε κτίρια, κυρίως στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Φωτο: cretalive.gr



Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο μετά τις 9:15 το πρωΐ της Δευτέρας στην Κρήτη - Ένας νεκρός άνδρας στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου, μετά την κατάρρευση ναού.
Ακολουθήστε μας στο Google news 

Νεκρός ανασύρθηκε μέσα από τη συντρίμμια ενός ναού ένας εργάτης ο οποίος πραγματοποιούσε εργασίες στο σημείο. Ο τρούλος του ναού κατέρρευσε με αποτέλεσμα να ανασυρθεί νεκρός.

Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχουν τουλάχιστον δύο άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί στο Αρκαλοχώρι και στο Πατσίδερο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η ένταση του σεισμού ήταν 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 9:17 το πρωί.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 23 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Άρβης στο νότιο Ηράκλειο ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου, η σεισμική δόνηση είναι εντάσεως 6 Ρίχτερ.

Ο σεισμός ήταν ισχυρότατος, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν αναφερθεί ζημιές, κυρίως σε παλαιά κτίρια, στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου και στα χωριά Αγιές Παρασκιές, Πατσίδερο, Θραψανό ενώ κατολίσθηση έχει σημειωθεί στον Προφήτη Ηλία, κλείνοντας τον δρόμο προς το χωριό.

Ζημιές σε κτίρια στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Φωτο: Θεόδωρος Λαγκώνης

Λόγω και της ώρας που σημειώθηκε ο σεισμός, εκατοντάδες πολίτες έχουν βγει στους δρόμους και στις πλατείες, ενώ έχουν διακοπεί και τα μαθήματα στα σχολεία, με τους μαθητές να βρίσκονται, στις περισσότερες των περιπτώσεων, εκτός κτιρίων. Σύμφωνα με τελευταία δήλωση του δημάρχου Ηρακλείου, τα σχολεία έχουν εκκενωθεί ενώ οι γονείς έχουν κληθεί να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, στο Ηράκλειο αναμένεται να έρθει εκτάκτως ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. 

Πολίτες του Ηρακλείου έχουν βγει στις πλατείες υπό τον φόβο των μετασεισμών.

cretapost.gr

Εκκενώθηκε το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου.

cretalive.gr

Τα μαθήματα σταμάτησαν και οι μαθητές έχουν βγει εκτός κτιρίων.

cretapost.gr

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, Μανώλη Φραγκάκη, στην περιοχή έπεσαν σπίτια, δύο εκκλησίες κατέρρευσαν στύλοι της ΔΕΗ έχουν υποχωρήσει ενώ υπάρχουν ζημιές σε καταστήματα.

Μετασεισμοί

Ήδη έχουν σημειωθεί και οι πρώτοι μετασεισμοί. Ο πρώτος μετασεισμός σημειώθηκε 10 λεπτά αργότερα και ήταν εντάσεως 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο δεύτερος σημειώθηκε στις 9:36 και ήταν εντάσεως 2,8 Ρίχτερ ενώ στις 9:37 σημειώθηκε ένας ισχυρότερος μετασεισμός, εντάσεως 4,5 Ρίχτερ.

Ακολούθησαν δύο ακόμη μετασεισμοί, 3,1 Ρίχτερ στις 10:07 και 3,3 Ρίχτερ στις 10:22.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμη Λέκκα, ο σεισμός ήταν ισχυρός και έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί ενώ ήταν μεγαλύτερος από το αναμενόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο

  Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο Newsroom   Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 16:07 Η αφρικανική σκόνη όπως φαίνε...