Η διαβολοβδομάδα του πρωθυπουργού
Δύσκολη εβδομάδα αναμένεται η ερχόμενη για τον πρωθυπουργό, καθώς την Τετάρτη το πρωί θα βρεθεί στη Βουλή για να κάνει τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Και μπορεί να έχουν συνεχώς έτοιμη τη δικαιολογία περί κλιματικής κρίσης, μέχρι και προχθές για παράδειγμα αναφέρθηκε το περίεργο για μέσα Οκτωβρίου να υπάρχει επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς, όμως η ενημέρωση δεν θα είναι περίπατος για την κυβέρνηση.
Στη συζήτηση θα πάρουν τον λόγο όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και αναμένεται να εξαπολύσουν πυρά προς την κυβέρνηση για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, με τρανταχτό παράδειγμα την πυρκαγιά που έφτασε μέχρι το Χαλάνδρι, κάτι πρωτοφανές στα σύγχρονα χρόνια.
Και μόνο η συζήτηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, που για ακόμα ένα καλοκαίρι έπεφταν «βροχή» τα μηνύματα του «112» προς τους πολίτες διάφορων περιοχών και οι φλόγες σε αρκετές περιπτώσεις έσβησαν φτάνοντας στη θάλασσα, είναι αρκετή για να ανέβουν οι τόνοι. Ομως, όπως είθισται η «βεντάλια» της συζήτησης θα ανοίξει και σε άλλα φλέγοντα ζητήματα. Αυτή θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που θα βρεθεί ο πρωθυπουργός στην Ολομέλεια μετά τις διακοπές του καλοκαιριού.
Εντονη κριτική
Ενα από αυτά αναμένεται να είναι η ακρίβεια, το Νο 1 πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία, όπως καταγράφεται σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Η κυβέρνηση, που επί του ζητήματος έχει αντιμετωπίσει την έντονη κριτική και από δικούς της βουλευτές, με τις ερωτήσεις τόσο για τα «κόκκινα» δάνεια όσο και για το κόστος των φαρμάκων και το Χρηματιστήριο της Ενέργειας πιο πρόσφατα, αποδίδει το πρόβλημα σταθερά στην «εισαγόμενη» πληθωριστική κρίση και στον πόλεμο που ανέβασε τις τιμές της ενέργειας. Στο ίδιο αφήγημα αναμένεται προφανώς να κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνεδρίαση της Τετάρτης.
Το άλλο μεγάλο θέμα για το οποίο αναμένεται να δεχθεί πυρά είναι η εξωτερική πολιτική και δη τα ελληνοτουρκικά. Το θέμα, για το οποίο η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία εδώ και μήνες, αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στις 8 Νοεμβρίου, αλλά και ζωηρό ενδιαφέρον μετά τις βαριές αιχμές που άφησε από την Κύπρο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για «μαγειρέματα» που αφορούν την Κύπρο και το Αιγαίο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την επομένη των δηλώσεων του κ. Σαμαρά, που προκάλεσαν την ενόχληση του Μαξίμου, κατατέθηκε ερώτηση από 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που ζητούν εξηγήσεις. Στο «κάδρο» βάζουν και τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη για αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σύναψη συμφωνίας με την Τουρκία για την οριοθέτηση ΑΟΖ και τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαμηνύει πάντως ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να τεθεί ποτέ ζήτημα κυριαρχίας στον διάλογο με την Τουρκία και δεν υπάρχει καμιά υπόνοια υποχωρητικότητας.
Το «καρφί»
Στο μεταξύ, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συνεχιστεί το εσωτερικό «μασάζ» σε γαλάζιους βουλευτές. Την Τρίτη αναμένεται να γίνει η ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στους βουλευτές της Ν.Δ. που συμμετέχουν στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με την ατζέντα να περιλαμβάνει κυρίως τα ελληνοτουρκικά.
«Βρισκόμαστε πράγματι σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι στα ελληνοτουρκικά και βεβαίως καλό είναι να θυμόμαστε ότι δεν ήταν πάντοτε οι περίοδοι ηρεμίας ένα κεκτημένο», σημείωσε μέσα στην εβδομάδα ο Γ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Ο υπ. Εξωτερικών τόνισε σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ πως «δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοια κατάληξη, ει μη μόνον εάν διασφαλίζονται απολύτως τα εθνικά συμφέροντα και εφόσον υπάρχει η συναίνεση εκ μέρους του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας».
Ο πρωθυπουργός αργά το βράδυ της Πέμπτης απάντησε στις αιχμές του προκατόχου του, Αντώνη Σαμαρά, αλλά φρόντισε να το κάνει με μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό και τους «πατριώτες της φακής», όπως χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του.
Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για τις ανησυχίες που διατυπώνονται και ειδικά από τα χείλη του πρώην πρωθυπουργού, έκανε διάκριση μεταξύ των απόψεων του κ. Σαμαρά και των υπόλοιπων φωνών που ακούγονται γύρω από τα ζητήματα αυτά.
Χαρακτήρισε «σεβαστές» τις απόψεις του κ. Σαμαρά, αλλά έριξε το «καρφί» του, υπενθυμίζοντας πως όταν εκείνος ήταν πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν και ότι «επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά και με υπουργό τον κ. Βενιζέλο γίνονταν και διερευνητικές επαφές».
Η κυβέρνηση «δεν θα μπει σε διαδικασία διαμάχης με έναν άνθρωπο που έχει ηγηθεί της παράταξης και της χώρας, σεβόμενη πλήρως τη διαδρομή του και τις απόψεις του οι οποίες είναι γνωστές», σημείωνε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Η Ακροδεξιά
Μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» τελευταία πάντως φαίνεται να είναι η ακροδεξιά πτέρυγα της Βουλής. Εχει μεσολαβήσει η αντιπαράθεση με τη Λατινοπούλου και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υψώσει τείχος. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες έστρεψε τα βέλη του προς τα κόμματα δεξιότερα της Ν.Δ., σχετικά με τις κατηγορίες και τις υπόνοιες για το τι συζητούν στα ελληνοτουρκικά.
«Αναρωτιέμαι: Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς προστατεύαμε τα σύνορα της Ελλάδος στον Εβρο; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο; Οταν υπογράφαμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο, δημιουργώντας κυριαρχικά δικαιώματα με τη βούλα, με τον νόμο; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράζαμε τις Belharra, τα Rafale; Οταν κάναμε την παραγγελία για τα F-35;
»Εχω μιλήσει και στο παρελθόν για “πατριώτες της φακής”. Και, εν πάση περιπτώσει, σήμερα η Ελλάδα είναι σε θέση να συζητά με την Τουρκία πολιτισμένα, αλλά και σε μια θέση πολύ πιο ισχυρή από ό,τι ήταν το 2019. Και το ότι το συζητάμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε. Ούτε ξεπουλάμε, ούτε προδίδουμε κανέναν», διαμήνυσε ο Κυρ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε όλους αυτούς που «θεωρούν τους εαυτούς τους πιο πατριώτες από ό,τι είμαστε όλοι εμείς», πως «σε μια πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια». «Δεν χαρίζουμε σε καμία Ακροδεξιά την επιτυχία μας στο μεταναστευτικό», τόνιζε χθες ο Π. Μαρινάκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου