Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Η Δύση καλεί το Ιράν να μην απαντήσει στο ισραηλινό χτύπημα UPD

 



Τζο Μπάιντεν- Μπενιαμίν Νετανιάχου
AP Photo


Ζητούν αυτοσυγκράτηση από την Τεχεράνη και προειδοποιούν για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης • Χώρες της Μέσης Ανατολής καταδικάζουν την επίθεση του Ισραήλ.

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά του Ιράν έλαβαν χώρα τα ξημερώματα του Σαββάτου, με την επίθεση αυτή να θεωρείται απάντηση στην Τεχεράνη για την εκτόξευση περίπου 200 πυραύλων εναντίον του Ισραήλ, την 1η Οκτωβρίου.

Από την επίθεση –που χτύπησε στρατιωτικές υποδομές και δεν φάνηκε να βάζει στο στόχαστρο πετρελαϊκούς και πυρηνικούς στόχους– σκοτώθηκαν δύο Ιρανοί στρατιώτες. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε «στοχευμένα πλήγματα ακριβείας», με στόχο κυρίως εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων.

Η Τεχεράνη, αρχικά, έκανε λόγο για «περιορισμένες ζημιές» και στη συνέχεια προειδοποίησε για αντίποινα, υπογραμμίζοντας ότι «δικαιούται και υποχρεούται να αμυνθεί έναντι εξωτερικών επιθετικών ενεργειών».

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με ορατό το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης, οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκά κράτη προχώρησαν σε εκκλήσεις αλλά και σε προειδοποιήσεις προς το Ιράν για αυτοσυγκράτηση, τονίζοντας τον κίνδυνο που συνιστά τυχόν απάντηση από την Τεχεράνη. 

Από την πλευρά τους, χώρες της Μέσης Ανατολής καταδίκασαν την επίθεση, εξαπολύοντας ευθεία πυρά κατά του κράτους του Ισραήλ. Ορισμένα κράτη (όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) επέλεξαν και να καταδικάσουν το χτύπημα και να προβούν σε εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση. 

Κοινή συνισταμένη στις ανακοινώσεις είναι η ανάγκη ειρήνευσης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, χωρίς πάντως ένα τέτοιο ενδεχόμενο να είναι ορατό στο προσεχές χρονικό διάστημα και με δεδομένες τις συνθήκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. 

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του. «Όλες οι ενέργειες κλιμάκωσης είναι καταδικαστέες και πρέπει να σταματήσουν», σημείωσε και πρόσθεσε πως «επαναλαμβάνει επειγόντως την έκκλησή του προς όλα τα μέρη να σταματήσουν όλες τις στρατιωτικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας και του Λίβανου, να καταβάλουν τις μέγιστες προσπάθειες για να αποτρέψουν έναν εκτεταμένο περιφερειακό πόλεμο και να επιστρέψουν στο μονοπάτι της διπλωματίας».

Οι εκκλήσεις και οι καταδίκες

Οι ΗΠΑ (που έσπευσαν να τονίσουν ότι είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων από το Ισραήλ για την επίθεση, αλλά δεν ενεπλάκησαν στην επιχείρηση) ζήτησαν από το Ιράν να σταματήσει να επιτίθεται στο Ισραήλ, προκειμένου να σπάσει ο κύκλος της βίας. «Καλούμε το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις του εναντίον του Ισραήλ προκειμένου να μπορέσει να κλείσει αυτός ο κύκλος συγκρούσεων χωρίς νέα κλιμάκωση», δήλωσε ο Σον Σαβέτ εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε πως ελπίζει ότι τα ισραηλινά χτυπήματα ήταν «το τέλος». Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι φαίνεται ότι το Ισραήλ είχε πλήξει μόνο στρατιωτικούς στόχους στην επίθεσή του στο Ιράν. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ αποτελούν το σημαντικότερο σύμμαχος του Ισραήλ και τον βασικό προμηθευτής όπλων προς το Τελ Αβίβ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε την ανησυχία του για ενδεχόμενη «εκρηκτική κλιμάκωση» και κάλεσε τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. «Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την παρούσα εκρηκτική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ισλαμική Δημοκρατία που δημιουργεί πραγματικές απειλές για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Ζητούμε από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μια «ανεξέλεγκτη κλιμάκωση» στη Μέση Ανατολή. «Ο επικίνδυνος κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων κινδυνεύει να προκαλέσει περαιτέρω επέκταση της περιφερειακής σύγκρουσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το μπλοκ των 27 εθνών. Η Ε.Ε. αναγνωρίζει σταθερά το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» και τονίζει ότι μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση δεν συμφέρει κανέναν. 

Με μήνυμά του στο Χ ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς προειδοποίησε την Τεχεράνη να αποφύγει οποιαδήποτε κλιμάκωση. «Το μήνυμά μου προς το Ιράν είναι ξεκάθαρο: δεν πρέπει να συνεχισθούν οι μαζικές αντιδράσεις κλιμάκωσης. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα. Έτσι θα ανοίξει η δυνατότητα ειρηνικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, απηχώντας τη στάση της Ουάσιγκτον, σημείωσε: «Είμαι ξεκάθαρος ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί ενάντια στην ιρανική επιθετικότητα. Είμαι εξίσου σαφής ότι πρέπει να αποφύγουμε περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση και να παροτρύνουμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Το Ιράν δεν πρέπει να απαντήσει. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους συμμάχους για την αποκλιμάκωση της κατάστασης σε ολόκληρη την περιοχή».

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε το Ισραήλ να «απόσχει από οποιαδήποτε κλιμάκωση ή ενέργεια που ενδέχεται να επιδεινώσει το πλαίσιο ακραίας έντασης» στην περιοχή.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ σχεδιάζει την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης, διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα και οδηγεί την περιοχή σε έναν ευρύτερο πόλεμο. «Το Ισραήλ, που διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, που ετοιμάζεται να προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη και που σκοτώνει καθημερινά αμάχους στο Λίβανο, με αυτή την επίθεση οδηγεί τώρα την περιοχή μας στα πρόθυρα ενός μεγαλύτερου πολέμου», σημειώνει το Υπ.Εξ, προσθέτοντας: «Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο τερματισμός της ισραηλινής τρομοκρατίας στην περιοχή έχει καταστεί ιστορικό καθήκον για την εγκαθίδρυση της διεθνούς ασφάλειας και ειρήνης».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου καταδίκασε τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, χαρακτηρίζοντάς τις παραβίαση της ιρανικής κυριαρχίας και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Η Αίγυπτος εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την κλιμάκωση στην Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένης της ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης κατά του Ιράν και καταδίκασε όλες τις ενέργειες που απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών.

Η επίθεση ήταν «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράν και σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες με στόχο «να τερματίσει τα δεινά των λαών της περιοχής, ιδιαίτερα σε Γάζα και Λίβανο».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν τα πλήγματα του Ισραήλ και υπογράμμισαν την ανάγκη να επιδειχθεί «η μέγιστη αυτοσυγκράτηση» προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω εξάπλωση της σύγκρουσης. «Τα ΗΑΕ καταδικάζουν έντονα τη στρατιωτική στοχοθέτηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση και τις επιπτώσεις της στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Ιράκ προειδοποίησε για «τις επικίνδυνες επιπτώσεις που προκύπτουν από τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας μπροστά στη βίαιη συμπεριφορά του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων και στις επιθέσεις που εξαπολύει εναντίον του Λιβάνου και της Συρίας», καθώς «και από τη νέα επίθεση εναντίον του Ιράν», σχολίασε ο Μπασίμ Αλαουάντι εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης.

Σε καταδίκη των ισραηλινών επιθέσεων προχώρησε και η Σαουδική Αραβία, προειδοποιώντας κατά οποιασδήποτε εξάπλωσης της σύγκρουσης στην περιοχή. 

► Η Χαμάς καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο» τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων του Ιράν, σε ανάρτηση που έκανε στο Telegram. «Το Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης (Χαμάς) καταδικάζει έντονα τη σιωνιστική επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν με στόχο στρατιωτικές θέσεις σε πολλές επαρχίες. Τη θεωρούμε κατάφωρη παραβίαση της ιρανικής κυριαρχίας και κλιμάκωση που απειλεί την ασφάλεια της περιοχής και του λαού της, με την κατοχή (σ.σ. από το Ισραήλ) να φέρει την πλήρη ευθύνη για τις επιπτώσεις της, υπό τη στήριξη των ΗΠΑ».

► Η Χεζμπολάχ χαρακτήρισε «επικίνδυνη κλιμάκωση» τα ισραηλινά πλήγματα, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον φέρει «την πλήρη ευθύνη» για την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ, ο σύμμαχός της. «Η Χεζμπολάχ καταδικάζει σθεναρά τη δόλια σιωνιστική επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράκ και την θεωρεί επικίνδυνη κλιμάκωση για όλη την περιοχή» ανέφερε στην ανακοίνωσή της. Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, «φέρουν την πλήρη ευθύνη για τις σφαγές, τις τραγωδίες και την οδύνη» που προκαλεί το Ισραήλ.

→ Σαουδάραβας αξιωματούχος δήλωσε ότι ο εναέριος χώρος της Σαουδικής Αραβίας δεν χρησιμοποιήθηκε κατά τις ισραηλινές επιδρομές, ενώ ιορδανική στρατιωτική πηγή ανακοίνωσε ότι δεν επιτράπηκε σε πολεμικά αεροσκάφη αντίπαλων περιφερειακών δυνάμεων να διασχίσουν τον ιορδανικό εναέριο χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ένταση από κρατούμενους στο Κατάστημα Κράτησης Νέων στον Βόλο μετά τον θάνατο 21χρονου

  Ελλαδα 26 Οκτωβρίου 2024 | 21:40 Οι κρατούμενοι άναψαν φωτιές και προκάλεσαν αναταραχή κατάστημα κράτησης νέων - Ισχυρές δυνάμεις τ...