ΟAμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε χθες, Τρίτη, πως η Ουκρανία ευθύνεται για την εισβολή της Ρωσίας στο έδαφός της πριν από σχεδόν τρία χρόνια. Η εισβολή στην Ουκρανία άρχισε το Φεβρουάριο του 2022, όταν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στη χώρα από τη Λευκορωσία, τη Ρωσία και την Κριμαία.
Ο Τραμπ έκανε το σχόλιο αυτό ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας διεξήγαν συνομιλίες στο Ριάντ για την αποκατάσταση των σχέσεων και τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. «Τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να γίνουν πιο ζοφερά για την Ουκρανία», σχολιάζει ο Στίβεν Κόλινσον στο CNN μετά το «άδειασμα» Τραμπ στον Ζελένσκι.
Ο Τραμπ απάντησε σε επικρίσεις από την Ουκρανία ότι η χώρα δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση αυτή. «Αλλά σήμερα ακούω, "μα εμείς δεν προσκληθήκαμε". Ε, λοιπόν, ήσασταν εκεί τρία χρόνια», δήλωσε ο Τραμπ. «Δεν θα έπρεπε να το είχατε αρχίσει ποτέ. Θα μπορούσατε να είχατε κάνει μια συμφωνία».
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι, αν ήταν στην εξουσία όταν άρχισε ο πόλεμος, θα μπορούσε να είχε κάνει μια συμφωνία που θα έδινε στην Ουκρανία «σχεδόν όλη τη γη και δεν θα είχαν σκοτωθεί άνθρωποι και καμιά πόλη δεν θα είχε καταστραφεί», δήλωσε. «Θέλω να δω ειρήνη. Δεν θέλω να σκοτώνονται άλλο τόσοι άνθρωποι».
Aπαραίτητο να διεξαχθούν εκλογές στην Ουκρανία
Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να διεξαχθούν εκλογές στην Ουκρανία, κάτι που ζητάει η Ρωσία. «Αυτό δεν είναι κάτι της Ρωσίας. Είναι κάτι που έρχεται από εμένα και έρχεται επίσης από πολλές άλλες χώρες», δήλωσε ο Τραμπ.
Η Ρωσία υποστηρίζει πως η θητεία του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην εξουσία έληξε το Μάιο και πως η Ουκρανία πρέπει ως εκ τούτου να διεξαγάγει εκλογές. Σύμφωνα με το Κίεβο, οι εξουσίες του Ζελένσκι παραμένουν σε ισχύ βάσει του στρατιωτικού νόμου που ισχύει τώρα στην Ουκρανία. Η Ουκρανία είχε διεξαγάγει προεδρικές εκλογές το 2019.
«Πρόκειται μία προφανή προσπάθεια δρομολόγησης του παραγκωνισμού του Ζελένσκι», σημειώνει το CNN στην ανάλυσή του.
Ρούμπιο από Ριάντ: «Δίκαιο και διαρκές» τέλος στη σύγκρουση
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρκο Ρούμπιο δήλωσε χθες, Τρίτη, στο Ριάντ, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, πως η Ουάσινγκτον επιδιώκει ένα «δίκαιο και διαρκές» τέλος στη σύγκρουση στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «εξαιρετικές δυνατότητες» μιας ρωσοαμερικανικής σύμπραξης.
Μετά το τέλος των ρωσοαμερικανικών συνομιλιών, των πρώτων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, είπε πως όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να έχουν παρουσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Υπάρχουν και άλλα μέρη που επέβαλαν κυρώσεις (στη Ρωσία) η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι στο τραπέζι σε μια δεδομένη στιγμή», είπε στους δημοσιογράφους.
«Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον να αρθούν τα τεχνητά εμπόδια που εμποδίζουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας» ανάμεσα στη Ρωσία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε από την πλευρά του μετά τη συνάντηση ο Λαβρόφ.
"Έχω λόγους να πιστεύω πως οι Αμερικανοί άρχισαν να καταλαβαίνουν καλύτερα τη θέση μας", πρόσθεσε, εκτιμώντας πως η συνομιλία τους ήταν "χρήσιμη". "Δεν αρκεστήκαμε να ακούσουμε ο ένας τον άλλο, γίναμε κατανοητοί", είπε.
Στην Τουρκία ο Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έχει τονίσει πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει καμία συμφωνία που θα επιτευχθεί χωρίς αυτήν, συναντήθηκε από την πλευρά του στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε... αμηχανία η Ε.Ε.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι διοργανώνει σήμερα μια νέα συνάντηση «με αρκετά ευρωπαϊκά και μη ευρωπαϊκά κράτη» για την Ουκρανία, μετά τη συνάντηση της Δευτέρας στην οποία μετείχαν δέκα ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Η Ε.Ε. είναι εμφανώς αμήχανη και αιφνιδιασμένη από τις μονομερείς πρωτοβουλίες Τραμπ για συνάντηση με τον Πούτιν και έναρξη των διαπραγματεύσεων λήξης του πολέμου, χωρίς η Ευρώπη να μετέχει σε αυτές τις συζητήσεις και υπό την ανησυχία πως η Ουκρανία θα κληθεί να συνθηκολογήσει σε αποφάσεις μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου