Διαφάνεια α λα... Κομισιόν
Πριν από αρκετούς μήνες η ClientEarth, μια μη κυβερνητική οργάνωση ακτιβιστών δικηγόρων που μάχεται για τη διασφάλιση ενός υγιούς πλανήτη, ζήτησε από τις νομικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την επίσημη ανάλυσή τους για τις διαβόητες ρήτρες ISDS και ICS, που εμπεριέχονται στις υπό διαπραγμάτευση διατλαντικές συμφωνίες εμπορίου και επενδύσεων ΤΤΙΡ και CETA (με ΗΠΑ και Καναδά αντίστοιχα) και την εκτίμησή τους αν αυτές είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -«που μάχεται υπέρ της διαφάνειας»- έστειλε ένα έγγραφο χιλιομουντζουρωμένο από το οποίο μάλιστα είχαν αφαιρεθεί δύο σελίδες (βλέπε φωτ.).
Από το έγγραφο αυτό ήταν αδύνατον να καταλάβει κάποιος τις θέσεις των δικηγόρων της Επιτροπής για το καυτό θέμα και το αν τελικά οι δύο ρήτρες είναι νόμιμες.
Οι ρήτρες ISDS (Investor-State Dispute Settlement) και ICS (Investment Court System) έχουν ξεσηκώσει σάλο στην Ευρώπη αφού αν υιοθετηθούν θα επιτρέψουν στις πολυεθνικές επιχειρήσεις να ενάγουν κυβερνήσεις σε διεθνή δικαστήρια και να ανατρέπουν κυβερνητικές αποφάσεις που επηρεάζουν τα οικονομικά τους συμφέροντα.
Αν, για παράδειγμα, μια κυβέρνηση απαγορεύσει τη δημιουργία ενός πυρηνικού εργοστασίου στην επικράτειά της από μια πολυεθνική, οι παραπάνω ρήτρες θα δίνουν το δικαίωμα στην τελευταία και τους επενδυτές να ενάγουν την κυβέρνηση στα διεθνή δικαστήρια.
Σύμφωνα με την ClientEarth, στα δικαστήρια πρόσβαση θα μπορούν να έχουν μόνον οι επιχειρήσεις και αυτά θα στελεχώνονται με έμμισθους δικαστές οι οποίοι δεν θα λογοδοτούν δημοσίως για τις αποφάσεις τους.
Ετσι οι ISDS και ICS θα εξελιχθούν σε ένα πανίσχυρο νομικό εργαλείο κατά της περιβαλλοντικής νομοθεσίας θέτοντας στο περιθώριο τις αποφάσεις των εθνικών και κοινοτικών δικαστηρίων για ζωτικά θέματα, όπως η ποιότητα της τροφής, του νερού, του αέρα.
⇕ Το μεγαλύτερο μέρος από τρεις σελίδες, αλλά και ολόκληρη η τρίτη σελίδα είναι μουτζουρωμένα, ενώ από το έγγραφο λείπουν οι τρεις τελευταίες σελίδες...
Τα μουντζουρωμένα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκάλεσαν, όπως ήταν φυσικό, την μήνιν της περιβαλλοντικής ΜΚΟ.
Η Επιτροπή ισχυρίστηκε ότι η απόκρυψη σελίδων και παραγράφων στα ντοκουμέντα που της ζητήθηκαν ήταν αναγκαία προκειμένου να προστατευτεί η διαπραγματευτική της θέση έναντι της άλλης πλευράς.
Τον ισχυρισμό αυτόν όμως απέρριψε άμεσα η ClientEarth τονίζοντας το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών να δουν τα ντοκουμέντα.
Επικαλούμενη τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί διαφάνειας προχώρησε μάλιστα σε αγωγή κατά της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ο δικηγόρος της ClientEarth Λόρενς Ανκερσμιτ τόνισε:
«Τα έγγραφα που ζητήσαμε δεν είναι στρατηγικής σημασίας, αφού δεν αναφέρονται διαπραγματευτικές τακτικές. Η Επιτροπή δεσμεύεται από το κράτος δικαίου κατά τη διάρκεια των εμπορικών διαπραγματεύσεων, όπως σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Η δημοσιοποίηση εγγράφων που καθορίζουν αυτά τα νομικά όρια δεν μπορεί να αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική της θέση».
Για την ιστορία, η ανάλυση της ClientEarth έχει δείξει πάντως ότι οι επίμαχες ρήτρες δεν είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου