-Αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός από το ΣτΕ ο Θεός ξέρει τι θα γίνει![VIDEO]
To απόλυτο μπάχαλο στο δρόμο για το μηντιακό χάος
Μια ιδανική εποχή για αεροπειρατές που λατρεύουν το μηντιακό χάος που έρχεται περιέγραψαν με συνεντεύξεις τους οι Νίκος Παππάς και Δημήτρης Τζανακόπουλος.
-Αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΣτΕ ο Θεός ξέρει τι θα γίνει… Ο διαγωνισμός δεν θα έχει νομική βάση, τα κανάλια θα διεκδικήσουν δικαστικά τα λεφτά τους, και δικαίως, και θα είναι μεγάλο πρόβλημα για τους νεοεισερχόμενους…
Την πρόθεση της κυβέρνησης για συναινετικό κλίμα στο πέρασμα του νέου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου διατύπωσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς στο ΣΚΑΙ τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε αλλαγές στην τροπολογία για τα ΜΜΕ-σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κατερίνας Μπρέγιαννη στην ΑΥΓΗ.
Τόνισε επίσης ότι είναι διαρκής η υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων να λειτουργούν με όρους συναίνεσης για τη σύσταση του ΕΣΡ σημειώνοντας ότι για τον ίδιο και την κυβέρνηση θα ήταν προτιμότερο να είχε συγκροτηθεί το ΕΣΡ γιατί έχουν τεθεί «στο μάτι του κυκλώνα». Επιπλέον όπως ανέφερε, η “ανάγκη να συστηθεί το ΕΣΡ ήταν είναι εκεί και θα την υπηρετούμε συστηματικά”.
“Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο αλλαγών στην τροπολογία με στόχο ευρύτερες συναινέσεις” πρόσθεσε ο κ. Παππάς υπογραμμίζοντας ότι “αν υπάρχουν ιδέες θα τις λάβουμε υπόψη”, είναι προς το συμφέρον όλων να σταλεί ένα μήνυμα ενότητας του πολιτικού κόσμου ώστε να μεταβούμε στο νέο τοπίο.
Επεσήμανε ότι το τίμημα που έχει ήδη καταβληθεί είναι πολύ υψηλό καθώς έχουν κατατεθεί 100 εκ. μέχρι στιγμής τονίζοντας ότι αν κατέπεφτε ο νόμος στο ΣΤΕ αυτό θα σήμαινε επιστροφή στο πρότερο στρεβλό καθεστώς που ίσχυε στο ραδιοτηλεοπτικό χώρο. «Θα είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για τους νεοεισερχόμενους» παραδέχθηκε ο υπουργός Επικρατείας.
«Αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΣτΕ ο Θεός ξέρει τι θα γίνει… Ο διαγωνισμός δεν θα έχει νομική βάση, τα κανάλια θα διεκδικήσουν δικαστικά τα λεφτά τους, και δικαίως, και θα είναι μεγάλο πρόβλημα για τους νεοεισερχόμενους»
Αναφερόμενος στο πρότερο καθεστώς που ίσχυε στο χώρο των ΜΜΕ υποστήριξε ότι «ήταν μια πραγματικότητα, παράνομη και αντισυνταγματική» που σήμαινε χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων και πτώση της απασχόλησης. Ενώ μιλώντας για τη νέα κατάσταση που επιχειρείται να διαμορφωθεί σήμερα τόνισε ότι: «Η νέα πραγματικότητα θεραπεύει μία δομική στρέβλωση που υπήρχε στην Ελλάδα ότι οι ιδιοκτησίες των σταθμών επέβαλλαν τα συμφέροντά τους».
Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ο κ. Βορίδης και η κ. Μπακογιάννη έχουν υποστηρίξει ότι έπρεπε να είχε τελεστεί ο διαγωνισμός, «οφείλουν όμως να βγουν και να πουν σε ποιες πιέσεις υπέκυψαν και δεν τον έκαναν».
Εξήγησε για πολλοστή φορά ότι ο αριθμός 4 για τις τηλεοπτικές άδειες εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των καναλιών, η οποία όπως υποστήριξε αποτελούσε και τη “τη ρίζα του προβλήματος», γιατί «ήταν η ρίζα της διαπλοκής». Τα ΜΜΕ «δεν ελέγχονταν» στη χώρα μας είπε και ενδεικτικά ανέφερε ότι “στην εξεταστική επιτροπή της βουλής έχουν βγει σημεία και τέρατα» που όπως είπε μεγάλωσαν στο «λασπερό υπόβαθρο» των προηγούμενων χρόνων.
Εξήγησε για πολλοστή φορά ότι ο αριθμός 4 για τις τηλεοπτικές άδειες εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των καναλιών, η οποία όπως υποστήριξε αποτελούσε και τη “τη ρίζα του προβλήματος», γιατί «ήταν η ρίζα της διαπλοκής». Τα ΜΜΕ «δεν ελέγχονταν» στη χώρα μας είπε και ενδεικτικά ανέφερε ότι “στην εξεταστική επιτροπή της βουλής έχουν βγει σημεία και τέρατα» που όπως είπε μεγάλωσαν στο «λασπερό υπόβαθρο» των προηγούμενων χρόνων.
Σε σχέση με τον πλουραλισμό που πρέπει να διασφαλιστεί υπογράμμισε ότι “κάθε σταθμός από μόνος του υποχρεούται να παρουσιάζει αντικειμενικά τα γεγονότα”, γεγονός που σημαίνει ότι η αντικειμενικότητα θα πρέπει να διασφαλίζεται ανεξαρτήτως του αριθμού τους και παρέπεμψε σε παράδειγμα προς αποφυγή την περίοδο του δημοψηφίσματος όπου η αριθμός των καναλιών κάθε άλλο παρά διασφάλιζε την αντικειμενικότητα και την πολυφωνία.
Αναφορικά με τις θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν υπενθύμισε ότι οι ιδιοκτήτες των καναλιών είχαν επικαλεστεί παραβίαση του διευθυντικού δικαιώματος όταν η κυβέρνηση επέμενε να καθοριστεί ο μίνιμουμ αριθμός των 400 εργαζομένων στα κανάλια.Ενώ αναρωτήθηκε “ποια θέση εργασίας ήταν διασφαλισμένη με το προηγούμενο καθεστώς παρατυπίας”. Οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν την εργασία τους όχι εξαιτίας της κυβέρνησης που επιχειρεί να θέσει τους κανόνες αλλά εξαιτίας των επιλογών των επιχειρηματιών. Ως σήμερα, ήταν “επισφαλείς όλες οι θέσεις εργασίας”, αντιθέτως τώρα θα πάμε σε “βιώσιμα σχήματα”.
Δημ. Τζανακόπουλος>Δεν θα μπορεί να εκπέμπει σταθμός χωρίς άδεια
«Δεν είναι δυνατόν στο νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο να λειτουργούν κανάλια χωρίς άδεια στο δημόσιο φάσμα συχνοτήτων, όπως ορίζει και το ίδιο το Σύνταγμα», δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στον ΑΝΤ1.
“Η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ δεν αποτελεί μπλόκο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ρυθμίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. ‘Ηταν μια απόφαση που αφορούσε το αν και κατά πόσο οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν κατά της διαδικασίας στη συγκεκριμένη της φάση. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δικαστική απόφαση που θέτει εμπόδιο στην περαιτέρω κίνηση της διαδικασίας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη” τόνισε ο διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1.
“Το μπλόκο μπαίνει από την ΝΔ η οποία από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να υπονομεύσει τη διαδικασία της συγκρότησης του ΕΣΡ και από εκεί και πέρα συμπεριφέρθηκε ως συνήγορος των τηλεοπτικών σταθμών, στην αρχή όλων και αυτή τη στιγμή αυτών που δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια” τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρίζοντας ότι “σήμερα στη βουλή επέλεξε για άλλη μια φορά να γίνει ουρά συγκεκριμένων συμφερόντων τα οποία ξέρουμε ότι ταυτίζονται με τα συμφέροντα της διαπλοκής”.
Για την επίμαχη τροπολογία με την οποία τα κανάλια που δεν έχουν άδεια υποχρεούνται να κλείσουν σε πέντε ημέρες υπογράμμισε ότι “αποτελεί ένα απαραίτητο βήμα για να συνεχιστεί η προσπάθεια για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Είναι ένα όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης” και συμπλήρωσε “θα επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και θα υπάρξει μεγάλη μέριμνα σε ότι αφορά και την απορρόφηση των εργαζομένων από τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και για να βρεθεί μια λύση στην οποία θα συμφωνούν όλοι”.
Ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στήριξε τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο σημειώνοντας ότι “εκκίνησε την πειθαρχική διαδικασία που αφορά μόνο το ζήτημα της ανάδειξης των δικαστών και τίποτα περισσότερο και ζήτησε από τη δικαιοσύνη να ελέγξει αν υπάρχει παραβίαση προσωπικών δεδομένων στη διάρκεια των τελευταίων ημερών” και υπογράμμισε “αν δεν έκανε αυτές τις δύο κινήσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης θα είχε παραβιάσει το θεσμικό του καθήκον”.
Σε ερώτηση για το ποιές θα είναι οι επόμενες κινήσεις αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά δήλωσε “εμείς δεν πρόκειται να παρέμβουμε στη δικαιοσύνη” και σημείωσε ότι “θα περιμένουμε με σύνεση και ηρεμία να δούμε τι θα αποφασίσει του ΣτΕ και από εκεί και πέρα σας λέω ότι έχουμε μια εντολή η οποία έχει δύο πτυχές. Να βγάλουμε την κοινωνία όρθια από την κρίση και να δώσουμε μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου