Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ωφελούνται οι προμηθευτές

Ωφελούνται οι προμηθευτές

Το ιλιγγιώδες ποσό των 3,2 δισ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια (2012-2015) έχουν κληθεί να πληρώσουν οι πολίτες μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ προκειμένου να απολαμβάνουν οι νησιώτες τις ίδιες τιμές ρεύματος με τους υπόλοιπους καταναλωτές και να παρέχονται οι εκπτώσεις του Οικιακού Κοινωνικού Τιμολογίου.
Τα στοιχεία αυτά έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΔΕΗ, η οποία ισχυρίζεται ότι από τα 3,2 δισ. ευρώ των ΥΚΩ έχουν τιμολογηθεί 2,4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2015 και της οφείλονται ακόμη περίπου 735 εκατ. ευρώ τα οποία διεκδικεί να εισπράξει σταδιακά μέσα από αυξήσεις των χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.
Η ΔΕΗ υποστηρίζει πως στην πραγματικότητα έχει εισπράξει μέσω των λογαριασμών ακόμη λιγότερα χρήματα (λόγω της συσσώρευσης ανεξόφλητων οφειλών), αλλά έχει πραγματοποιήσει τις δαπάνες οι οποίες κατευθύνονται σε αγορές καυσίμων για τις πετρελαϊκές μονάδες των νησιών, για υποδομές κ.λπ.
Μπορεί η ανακοίνωση της ΔΕΗ να εκδόθηκε στο πλαίσιο της διελκυστίνδας της με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει να ακούει για αυξήσεις στα τιμολόγια και αμφισβητεί ως υπερβολικές τις χρεώσεις της ΔΕΗ, πλην όμως καταδεικνύει με πόσο στρεβλό τρόπο διαχρονικά οι κυβερνήσεις ασκούν κοινωνική πολιτική στο ρεύμα πατώντας στις πλάτες της ΔΕΗ και ταΐζοντας παράλληλα διαφόρων ειδών οικονομικά συμφέροντα.

Καθυστερήσεις

Ανείσπρακτες οφειλές στη ΔΕΗ από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας
Ετσι, αντί τόσα χρόνια το κόστος των ΥΚΩ να επιβαρύνει απευθείας τον προϋπολογισμό, έχει επιλεγεί να επιβαρύνει τη ΔΕΗ, η οποία είναι υποχρεωμένη να κάνει τις απαραίτητες δαπάνες ακόμη και αν δεν εισπράττει τα χρήματα από τους καταναλωτές.
Το χειρότερο όλων, όμως, είναι πως με πρόσχημα άλλοτε τις τεχνικές δυσκολίες, άλλοτε την έλλειψη χρημάτων και άλλοτε τις διαφωνίες για το ποιοι επιχειρηματίες θα πάρουν τη δουλειά, καθυστερούν σκανδαλωδώς εδώ και χρόνια τα έργα υποθαλάσσιων διασυνδέσεων του ηπειρωτικού συστήματος με τα νησιά και ιδίως με την ενεργοβόρο Κρήτη και τις Κυκλάδες.
Το αποτέλεσμα είναι ότι κάθε χρόνο οι καταναλωτές επιβαρύνονται με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να τα κερδίζουν οι προμηθευτές, τα διυλιστήρια και οι εφοπλιστές.
Σε κάθε περίπτωση αν πρέπει οι καταναλωτές να προετοιμάζονται για κάτι, αυτό είναι να πληρώσουν ακόμη πιο φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος τους επόμενους μήνες λόγω των αυξήσεων που θα γίνουν στις χρεώσεις ΥΚΩ.
Το τελικό ποσό που θα εγκριθεί πιθανόν τον Ιούνιο από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και θα τεθεί προς έγκριση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Μικρή σημασία έχει όμως αν θα είναι 500, 600 ή 700 εκατ. ευρώ.

Επανασχεδιασμός

Οι αυξήσεις είναι αυξήσεις και θα συνεχίσουν να φορτώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος όσο δεν αλλάζουν, αφ' ενός, οι κλίμακες των επιβαρύνσεων που προκαλούν εξοντωτικές χρεώσεις πάνω από τις 2.000 κιλοβατώρες και, αφ' ετέρου, όσο δεν προχωρά ο αναγκαίος επανασχεδιασμός όλου του συστήματος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, ώστε να μειωθεί το συνολικό κόστος τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Ναυσικά Γκράτσιου

  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  / Παρασκευή 3 Μαΐου 2024, 12:49:49   / Τελευταία Ενημέρωση: 15:35   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών η δημοσι...