Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Συντάκτης: efsyn.gr Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας για τη σύνοδο του Brexit

Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας για τη σύνοδο του Brexit

tsiprasd.jpg

Αλέξης ΤσίπραςΣτη βέλγικη πρωτεύουσα για την άτυπη σύνοδο | AP Photo/Virginia Mayo
Στην ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σύμφωνα με το Άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση) που συνέρχεται σήμερα με αποκλειστικό θέμα την υιοθέτηση κατευθυντήριων γραμμών για τις διαπραγματεύσεις περί Brexit θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός.
Οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. θα υπογραμμίσουν την «ενότητά» τους με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής χωρίς τη Βρετανία, αλλά όπως επισήμανε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος «υπάρχουν θέματα στα οποία τα κράτη μέλη δεν συμφωνούν. Προφανώς στο Brexit οι 27 έχουν την ίδια θέση».
Το ευρωπαϊκό μέτωπο φαίνεται να απηχεί την προειδοποίηση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει διαψεύσει τις «ψευδαισθήσεις» ορισμένων Βρετανών αξιωματούχων. Από την πλευρά της η Τερέζα Μέι κατηγόρησε την Ένωση ότι «ενώνεται εναντίον» του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Έχει δίκιο», απαντά ζητώντας να μην κατονομαστεί ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος συμβουλεύει την Μέι «να μην υποτιμά τη δέσμευση για ενότητα» που έχουν αναλάβει οι 27.
Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάστηκε εννέα μήνες για να ετοιμάσει την ανακοίνωση της αποχώρησής του». «Οι 27 θα έχουν μια κοινή θέση για το Brexit έναν μήνα αφότου» το Λονδίνο έθεσε επίσημα σε κίνηση, στις 29 Μαρτίου, τη διαδικασία της εξόδου του από την ΕΕ.
Αυτές οι «κατευθύνσεις» θα προσδιορίσουν τη «σταδιακή» προσέγγιση που προκρίνεται από τους Ευρωπαίους καθώς και την αρχή της «επαρκούς προόδου» που πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αποχώρησης πριν αρχίσουν οι συνομιλίες για τη «μελλοντική σχέση» ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «πριν μιλήσουμε για το μέλλον μας, οφείλουμε να διευθετήσουμε τα ζητήματα του παρελθόντος».
Στην πρόσκληση την οποία απηύθυνε στους 27, ο ίδιος σημείωσε ότι δεν πρόκειται μόνο ένα «ζήτημα τακτικής»: «Δεδομένου του περιορισμένου χρόνου (δύο χρόνια σύμφωνα με το άρθρο 50 που αφορά την αποχώρηση ενός κράτους μέλους), είναι η μόνη δυνατή προσέγγιση».

Τρία αλληλένδετα προβλήματα και το ιρλανδικό ζήτημα

Η Ε.Ε. των 27 θεωρεί ότι στη συμφωνία αποχώρησης πρέπει να λυθούν τρία σημαντικά και αλληλένδετα προβλήματα και καλείται να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτών, κυρίως των 3 εκατομμυρίων Ευρωπαίων υπηκόων που ζουν ή εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και του ενός εκατομμυρίου Βρετανών που έχουν εγκατασταθεί στην υπόλοιπη Ε.Ε.
Τα δύο μέρη πρέπει επίσης να βρουν ένα πεδίο συνεννόησης για την εξόφληση των λογαριασμών, ένα θέμα που είναι πιθανόν το πιο ευαίσθητο πολιτικά.
Ο λογαριασμός υπολογίζεται αλμυρός, καθώς υπολογίζεται σε περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά το Λονδίνο έχει δηλώσει ότι δεν είναι διατεθειμένο να το πληρώσει πριν το Brexit.
«Θα είναι μια δύσκολη συζήτηση, για να δούμε ποια στοιχεία του παθητικού πρέπει να περιληφθούν και ποια θα εξαιρεθούν», προλέγει ένας ευρωπαίος διπλωμάτης.
Οι 27 θα κρίνουν οι ίδιοι την πρόοδο πριν περάσουν στην επόμενη φάση, ίσως πριν από το τέλος της χρονιάς, «αν τα πράγματα πάνε καλά», λέει ο υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος.
Το τρίτο σημείο αφορά «το ιρλανδικό ζήτημα». Κανείς επιθυμεί να δει να αποκαθίσταται ένα φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας ούτε να αμφισβητηθούν οι ειρηνευτικές συμφωνίες που με κόπο επιτεύχθηκαν έπειτα από 30 χρόνια «Ταραχών» και περισσότερους από 3.000 νεκρούς.
Οι 27 θα πρέπει επίσης να αρχίσουν να εξετάζουν το ζήτημα των δύο ευρωπαϊκών υπηρεσιών που έχουν σήμερα την έδρα τους στο Λονδίνο, της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ, EBA) και του Ευρωπαϊκου Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) που θα μετακομίσουν για να παραμείνουν στην επικράτεια της ΕΕ.
Την ερχόμενη εβδομάδα η Κομισιόν πρέπει να δημοσιεύσει την πρότασή της για τις «κατευθυντήριες γραμμές» των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα είναι λεπτομερέστερες και θα βασίζονται στις κατευθύνσεις αυτές. Η υιοθέτησή τους από τους 27 προβλέπεται να γίνει στις 22 Μαΐου.
Τέλος, οι Ευρωπαίοι ελπίζουν να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις μετά τις βρετανικές βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου, τις οποίες προκήρυξε η Τερέζα Μέι για να ενισχύσει την πολιτική της στήριξη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Χειμωνιάτικος ο καιρός σήμερα – Σε χαμηλά επίπεδα η θερμοκρασία Η πρόγνωση για όλη τη χώρα 23.11.2024 | 07:40

  Χειμωνιάτικος θα είναι ο καιρός σήμερα Σάββατο 23 Νοεμβρίου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί ...