Όλα του Ερντογάν δύσκολα
Στις Βρυξέλλες τον τούρκο πρόεδρο περιμένουν δύσκολες συναντήσεις σήμερα με ανώτατους εκπρόσωπους της ΕΕ. αλλά και με την ΄Αγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος θα θέσει θεμα αποχώρησης των γερμανών στρατιωτών από το Ιντσιρλίκ.
Εκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ άλλος ένας δύσκολος αρχηγός κράτους επισκέπτεται σήμερα τις Βρυξέλλες. Για πρώτη φορά μετά το συνταγματικό δημοψήφισμα ο τούρκος πρόεδρος Ταίπ Ερντογάν συναντάται το μεσημέρι με ανώτατους ευρωπαίους αξιωματούχους. Στις συναντήσεις που προγραμματίζονται για το μεσημέρι η συζήτηση θα περιστραφεί μεταξύ άλλων και γύρω από το μέλλον των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του. Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση που η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή, οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν.
Ερντογάν στη Μέρκελ: «Auf Wiedersehen»
Ερντογάν στη Μέρκελ: «Auf Wiedersehen»
Στις Βρυξέλλες ωστόσο θα κριθούν και οι γερμανοτουρκικές σχέσεις. Αργότερα το μεσημέρι, η καγκελάριος Μέρκελ, στο περιθώριο του συμβουλίου κορυφής του ΝΑΤΟ, θα έχει ένα τετ α τετ με τον τούρκο πρόεδρο. Τους τελευταίους μήνες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά και στη συνέχεια η σύλληψη του τουρκικής καταγωγής γερμανού ανταποκριτή της Welt Ντενίζ Γιουτσέλ και άλλων γερμανών δημοσιογράφων, οδήγησαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε οριακό σημείο. Εκείνο όμως που απασχολεί ιδιαίτερα την Άγκελα Μέρκελ είναι το πρόβλημα που προέκυψε με τη γερμανική παρουσία στην τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.
Πριν από λίγες ημέρες η Τουρκία απαγόρευσε σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τους περίπου 260 γερμανούς στρατιώτες που βρίσκονται εκεί στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της δυτικής συμμαχίας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η γερμανική συμμετοχή είναι έμμεση μέσω αναγνωριστικών πτήσεων και όχι άμεση. Η τουρκική απαγόρευση προκάλεσε τη μήνη του Βερολίνου, που εξετάζει τώρα τη δυνατότητα μεταφοράς των στρατιωτών σε άλλη χώρα με επικρατέστερη την Ιορδανία. Μόλις χθες ο πρόεδρος Ερντογάν εμφανίστηκε χαλαρός. «Εάν θέλουν να κάνουν κάτι τέτοιο, δεν αποτελεί για μας μεγάλο πρόβλημα. Εάν θέλουν να αποχωρήσουν, τότε τους λέμε ‘Auf Wiedersehen’, τίποτα άλλο».
Το μπαλάκι στην ΕΕ
Το μπαλάκι στην ΕΕ
Αλλά και με την ΕΕ, οι σχέσεις της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα φορτισμένες. Προοπτική πλήρους ένταξης ιδιαίτερα μετά τις λεκτικές επιθέσεις του τούρκου προέδρου κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα είναι σχεδόν μηδενικές. Αλλά και να υπήρχαν, ο σκληρός τρόπος που η Άγκυρα μεταχειρίζεται τους φερόμενους ως υποστηρικτές του κινήματος Γκιουλέν, τον οποίο υποψιάζεται ως υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος, παραβιάζει από την ευρωπαϊκή οπτική γωνία κάθε έννοια κράτους δικαίου. Πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Ερντογάν έκανε σαφές ότι το μπαλάκι βρίσκεται προς την πλευρά της ΕΕ. «Η ΕΕ περιμένει να αποσυρθούμε αλλά εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να γίνουμε μέλος της ΕΕ. Από το Α ως το Ω κάνουμε ό,τι μπορούμε» τόνισε. Τα λεγόμενά του ωστόσο δεν συνάδουν με τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε κυρίως εναντίον μελών της ΕΕ, όπως η Ολλανδία και τη Γερμανία για «ναζιστικές μεθοδεύσεις» όταν απαγόρευσαν προεκλογικές εκστρατείες τούρκων κυβερνητικών εκπροσώπων στην επικράτειά τους.
Εκείνο όμως που φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα είναι η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό παρά τις τουρκικές απειλές που κατά καιρούς εκτοξεύονται. Ο αριθμός των προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ η Τουρκία δέχεται και την επιστροφή των προσφύγων.
Dpa / Ειρήνη Αναστασοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου