Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Ρήγμα και... «G6» για την κλιματική αλλαγή

Ρήγμα και... «G6» για την κλιματική αλλαγή

g7.jpg

G7Όλες οι χώρες -πλην των ΗΠΑ- επιβεβαίωσαν «την ουσιαστική δέσμευσή τους» στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού | AP Photo/Andrew Medichini
Διάσταση απόψεων μεταξύ των ηγετών των εφτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, καταγράφηκε στη σύνοδο των G7, στη Σικελία. Όπως αναμενόταν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν υποστήριξε τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, διαφοροποιώντας τη θέση του. Δέσμευση και των «εφτά», για την ελευθερία των αγορών.
Μετά από «μία απογοητευτική» -όπως είπε η Άνγκελα Μέρκελ- συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, η σύνοδος των G7 στο τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης αναφέρει ότι οι ΗΠΑ διαχώρισαν τη θέση τους από τις άλλες έξι χώρες ως προς την έκφραση υποστήριξης των προβλεπομένων στην Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Όλες οι χώρες -πλην των ΗΠΑ- επιβεβαίωσαν «την ουσιαστική δέσμευσή τους» στην εφαρμογή της αναφερόμενης συμφωνίας.

Απογοήτευση

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η διάσκεψη των χωρών-μελών της ομάδας G7 είχε «μία απογοητευτική» συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν την Συμφωνία του Παρισιού.
Κατά την άποψή της Μέρκελ, η αναφερόμενη συμφωνία είναι τόσο σημαντική, που δε θα πρέπει να γίνει ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός για την εφαρμογή της.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι είπε στον Αμερικανό πρόεδρο πως επιβάλλεται τόσο για την φήμη όσο και για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, να υποστηρίξει την Συμφωνία του Παρισιού.
Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή, η Γαλλία θα εξακολουθήσει ν' ασκεί πιέσεις, αλλά και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για ζητήματα που άπτονται της αλλαγής του κλίματος, δήλωσε ο Μακρόν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: «Θα λάβω την τελική απόφασή μου για την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, την επόμενη εβδομάδα».
I will make my final decision on the Paris Accord next week!

«Μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού»

Στο άλλο μεγάλο θέμα που απασχόλησε τους ηγέτης των εφτά χωρών, ομόφωνα σο τελικό ανακοινωθέν επιβεβαιώθηκε η την τήρηση των δεσμεύσεων συναλλαγματικής ισοτιμίας, όπως αυτές είχαν συμφωνηθεί στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών που προηγήθηκε.
Παράλληλα, στο ίδιο κείμενο υπάρχει η δέσμευση των χωρών-μελών για τη μείωση των ανισοτήτων και την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι ηγέτες της G7, δεσμεύονται επίσης για την ελευθερία των αγορών, αλλά και για «την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού», ενώ παράλληλα δηλώνουν την αντίθεσή τους, στην υιοθέτηση μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, συμφώνησε προκειμένου να υπάρχει μία δέσμευση καταπολέμησης του εμπορικού προστατευτισμού αν και εμφανιζόταν υπέρμαχος στη λήψη μέτρων εμπορικού προστατευτισμού, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν συνέπειες (εξαγωγικό εμπορικό έλλειμμα) από την εφαρμογή μέτρων μη δίκαιης εμπορικής πρακτικής από την μεριά των πιο σημαντικών εμπορικών εταίρων τους, στην Δύση.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, αναφέρθηκε στην σκληρή συζήτηση των ηγετών για τον εμπόριο, τονίζοντας ότι βρέθηκε κοινό έδαφος σύγκλισης των απόψεων, μέσω της δέσμευσης στους εμπορικούς κανόνες του διεθνούς συστήματος, αλλά και την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού.

Μεταναστευτικό-προσφυγικό 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης, απαιτεί την εφαρμογή κατάλληλης πολιτικής για την σταθερότητα των εμπόλεμων περιοχών. Όμως, στη διάρκεια της διάσκεψης παρατηρήθηκαν μεγάλες και βαθιές διαφορές μεταξύ των εφτά ηγετών. 

«Πάγος» ανάμεσα σε Μέρκελ και Τραμπ

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να ακυρώσουν τις προγραμματισμένες συνεντεύξεις Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου των G7. Προηγήθηκε κόντρα μεταξύ Τραμπ και Μέρκελ για το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Δεκάδες νεκροί από κατάρρευση αυτοκινητοδρόμου στην Κίνα

  Φωτογραφία αρχείου | Dreamstime.com © Lim Ozoom  ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ 02.05.24 07:44 efsyn.gr Α+ Α- Facebook Twitter E-mail Copy link Print Τουλ...