Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Eurogroup: Τι συνέβη στις Βρυξέλλες και γιατί τα βρόντηξε ο Τσακαλώτος

Όλο το παρασκήνιο

Eurogroup: Τι συνέβη στις Βρυξέλλες και γιατί τα βρόντηξε ο ΤσακαλώτοςEurogroup: Τι συνέβη στις Βρυξέλλες και γιατί τα βρόντηξε ο Τσακαλώτος

  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
  • 8
Αθήνα
Του Ζώη Τσώλη

Οι συμμαχίες και οι ισορροπίες που αυτή τη φορά έγειραν τη ζυγαριά έστω και οριακά προς την ελληνική πλευρά απέτρεψαν το βράδυ της Δευτέρας ένα οριστικό ναυάγιο για την υπόθεση της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Η συζήτηση μετατέθηκε για το επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου με την ελπίδα συμβιβασμού ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη γερμανική πλευρά.

Όπως αποκάλυψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στο Eurogroup η συνεδρίαση του οποίο διήρκεσε εννέα ώρες υπήρξε μια πρόταση - η ύστατη - η οποία κατατέθηκε στο τραπέζι αλλά δεν έδινε σαφή λύση στο πρόβλημα. Αντιθέτως, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι μεταθέτει τη λύση του προβλήματος στο μέλλον. Αυτή απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά, δηλαδή τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Τι έλεγε όμως η πρόταση

Μετά το διάλειμμα που έγινε γύρω στις οκτώ το βράδυ, μετά από τέσσερις ώρες συνεδρίασης, υποβλήθηκε η τρίτη πρόταση κοινού ανακοινωθέντος η οποία οι περισσότεροι πίστευαν ότι θα είναι συμβιβαστική. Αυτό το τρίτο, τελικό σχέδιο, απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά καθώς πρόβλεπε ότι το ΔΝΤ θα συνέχιζε να παρακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά η συμμετοχή του με δικό του μνημόνιο και χρηματοδότηση θα ενεργοποιείτο μόνον όταν θα άρχιζαν να εφαρμόζονταν αργότερα και σε κάθε περίπτωση μετά τις γερμανικές εκλογές τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα είχαν συμφωνηθεί.

Αυτό δεν εξυπηρετούσε τον κυβερνητικό σχεδιασμό για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE, γεγονός το οποίο ανέφερε και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Ο ρόλος Λεμέρ και το βέτο Τόμσεν

Στο πλευρό της Ελλάδας στάθηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ αμέσως μετά την παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ζητώντας να βρεθεί μια πραγματική λύση που να ξεπερνά το πρόβλημα του ελληνικού χρέους κάτι το οποίο έπραξαν και ο Ιταλός υπουργός Κάρλος Παντοάν και ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο.

Ενωρίτερα είχαν απορριφθεί δύο συμβιβαστικές προτάσεις, τις οποίες αποδεχόταν η ελληνική πλευρά, γιατί δεν ικανοποιούσαν τη Γερμανία. Σ΄αυτές τις προτάσεις το ΔΝΤ ζητούσε μεγάλη επιμήκυνση λήξεων ομολόγων είτε "κλείδωμα" των επιτοκίων ώστε να περιοριστούν οι ετήσιοι στόχοι και οι προβλέψεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα του μέλλοντος (μετά το 2022) κάτω από το 2% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες καθ΄όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης το βάρος να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους με επίκεντρο τη διευθέτηση των τόκων περίπου 15 δισ. ευρώ του δανείου των 120 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα την τριετία 2022-2024 από το δεύτερο μνημόνιο, σήκωσε το ΔΝΤ.

Όπως λένε οι ίδιες πηγές ο Πόουλ Τόμσεν ήταν κάθετος. Χωρίς αυτά τα δεδομένα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν μπορούσε ούτε καν να εισηγηθεί τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Το αντίθετο μάλλον...

Eurogroup: Τι συνέβη στις Βρυξέλλες και γιατί τα βρόντηξε ο Τσακαλώτος
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
  • 8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Χειμωνιάτικος ο καιρός σήμερα – Σε χαμηλά επίπεδα η θερμοκρασία Η πρόγνωση για όλη τη χώρα 23.11.2024 | 07:40

  Χειμωνιάτικος θα είναι ο καιρός σήμερα Σάββατο 23 Νοεμβρίου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί ...