Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Προανακριτική: 17 Απριλίου η απόφαση περί αρμοδιότητας

Προανακριτική: 17 Απριλίου η απόφαση περί αρμοδιότητας

novartis.jpg

Από συνεδρίαση της επιτροπής | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Την τελική απόφαση για την αρμοδιότητα ή μη της Βουλής, να προχωρήσει την έρευνα για τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία για την πολύκροτη υπόθεση της Novartis θα λάβει στις 17 Απριλίου η ειδική κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή. 
Σύμφωνα με την κυβερνητική πλειοψηφία, η Βουλή είναι αναρμόδια να ερευνήσει το αδίκημα της δωροληψίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ φαίνεται πως οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. θα ταχθούν υπέρ της επαναδιαβίβασης της δικογραφίας στη δικαιοσύνη.
Μετά την απόφαση για το ζήτημα της αρμοδιότητας, θα ξεκινήσει η σύνταξη πορίσματος, ώστε να κατατεθεί στην Ολομέλεια μέχρι τις 28 Απριλίου, έως ότου δηλαδή πήραν παράταση οι εργασίες της επιτροπής. 
Ύστερα από τη σημερινή συνεδρίαση, χωρίς την παρουσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της προανακριτικής, Θοδωρής Δρίτσας, δήλωσε ότι ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης:
  • Άκουσε τις εισηγητικές τοποθετήσεις των κ.κ. Νίκου Παρασκευόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιώργου Λαζαρίδη (ΑΝΕΛ) αναφορικά με το ζήτημα της αρμοδιότητας ή μη της Βουλής. Και στις δύο τοποθετήσεις, βασική κατεύθυνση και κοινή συνισταμένη, είναι η τεκμηρίωση της αναρμοδιότητας της Βουλής. Και οι δύο εισηγητές δήλωσαν ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για την πληρέστερη και ολοκληρωμένη τεκμηρίωση της πρότασης αναρμοδιότητας.
  • Αποφάσισε ότι θα λάβει υπόψη της όλο τον πλούτο των επιχειρημάτων και τοποθετήσεων, από όλα τα μέλη της, στις συνεδριάσεις που έχουν προηγηθεί. Θα λάβει υπόψη της τα κείμενα που απέστειλε στην επιτροπή ο Ε. Βενιζέλος και τα όσα κατέθεσε κατά τη διάρκεια της αυτοπρόσωπης παρουσίας του, όπως επίσης και τα όσα αναφέρονται σε ζητήματα αρμοδιότητας, εμμέσως ή αμέσως, στις επιστολές των εννέα ακόμη αναφερομένων πολιτικών προσώπων που εκλήθησαν να καταθέσουν και δεν προσήλθαν.
  • Θεωρεί ότι έχει υποχρέωση, όχι μόνον να διατυπώσει άποψη, αλλά και να διαμορφώσει ένα κείμενο συγκροτημένης επιχειρηματολογίας, κυρίως νομικής, για το κρίσιμο ζήτημα της αρμοδιότητας, πολύ περισσότερο που αυτό αποτελεί εντολή της ολομέλειας της Βουλής. Αυτό θα γίνει στη συνεδρίαση της Τρίτης 17 Απριλίου 2018, όπου τα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα είναι κατά βάση η τελική συζήτηση και λήψη απόφασης περί της αρμοδιότητας ή μη της Βουλής και διαδικαστικά θέματα.
  • Στη σύνταξη του τελικού πορίσματος θεωρείται, κατά λογική αξιολόγηση, μάλλον βέβαιο ότι όλα τα μέλη της επιτροπής - και αυτά που αποχώρησαν - με οποιονδήποτε τρόπο, έστω και για λίγα λεπτά, θα προσέλθουν, γιατί όλα τα κόμματα, όλα τα μέλη της επιτροπής δικαιούνται να διατυπώσουν την τελική πορισματική τους άποψη. Επομένως οφείλουμε η διαδικασία για τη σύνταξη πορίσματος να γίνει με τέτοιο τρόπο, που θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή όλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Πιθανότατα ο πλανήτης K2-18b είναι κατοικήσιμος! – Διαθέτει όλες τις ενδείξεις ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή σε αυτόν! Έχει όγκο 8,6 φορές μεγαλύτερο από τον όγκο της Γης 28.04.2024 | 20:00

  Ο πλανήτης K2-18b φαίνεται ότι διαθέτει… ζωή! Οι πρώτες ενδείξεις ζωής στον εξωηλιακό πλανήτη ήταν το 2019, όταν τα εργαστήρια της NASA εί...