Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Προϋπόθεση για συνολική συμφωνία η αλλαγή στο Σύνταγμα της πΓΔΜ

Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Προϋπόθεση για συνολική συμφωνία η αλλαγή στο Σύνταγμα της πΓΔΜ

KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC
Η Μακεδονία και ειδικά η Θεσσαλονίκη έχουν μόνο να κερδίσουν από την επίλυση του ονομοματολογικού με την ΠΓΔΜ, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Κεντρική Μακεδονία. Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η αλλαγή στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ είναι προϋπόθεση για συνολική συμφωνία.
Υπογραμμίζεται ότι για πρώτη φορά σε αναπτυξιακό συνέδριο μίλησε και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ενώ ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας τάχθηκε εναντίον κάθε χρήσης της λέξης «Μακεδονία».
«Δεν κατανοώ τη σπουδή του να τοποθετηθεί σήμερα παίρνοντας μια θέση που πηγαίνει πίσω και από την εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι», σχολίασε την αναφορά του «φίλου μου του Αποστόλη» ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη, ειδικά, μόνο οφέλη μπορεί να έχει από την επίλυση της διαφοράς μας με τους Βόρειους γείτονές μας. Οικονομικά, αναπτυξιακά, συγκοινωνιακά, ενεργειακά, τουριστικά, πολιτιστικά. Από όλες τις πλευρές. Όσοι έχουμε όραμα η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη να απογειωθεί, αυτό το καταλαβαίνουμε καλά, ανεξάρτητα το πως για λόγους πολιτικής σκποπιμότητας τοποθετούμαστε. Αλλά ορισμένες φορές είμαστε πιο χρήσιμοι στο τόπο όταν λέμε την αλήθεια που πιστεύουμε στο λαό και όχι αυτά που νομίζουμε ότι θα του αρέσει να ακούσει. Ωστόσο – και αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω- αυτό δε σημαίνει ότι πάμε σε μια διαπραγμάτευση για να επιτύχουμε μια οποιαδήποτε λύση».
Ο Αλ. Τσίπρας εξήγησε και τους στόχους της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται «με αίσθημα εθνικής ευθύνης». Η Ελλάδα επιδιώκει «μια λύση που θα διασφαλίζει την ιστορία και τη κληρονομιά μας και ταυτόχρονα θα ακυρώνει κάθε αλυτρωτισμό από την άλλη πλευρά» τόνισε.
«Έχουμε βάλει τον πήχη ψηλά στη διαπραγμάτευση, όχι γιατί πιεζόμαστε από κανέναν αλλά γιατί έτσι θεωρούμε σωστό. Θέλουμε μια λύση που θα αντέξει στο χρόνο και όχι μια λύση που θα διακινδυνεύει να καταρρεύσει πολύ σύντομα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει θέσει «ως προϋπόθεση μεταξύ άλλων και την αλλαγή του Συντάγματος» της ΠΓΔΜ. Ακόμη ξεκαθάρισε ότι στο θέμα της ΠΓΔΜ «θα κάνουμε όχι αυτό που ορίζει το κομματικό συμφέρον αλλά αυτό που ορίζει το εθνικό συμφέρον».
Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα στα Σκόπια «να ανταποκριθεί και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Γιατί αν για μας είναι μια φορά εθνικά ωφέλιμο να έχουμε λύση, για αυτούς όπως ξαναείπα είναι ζήτημα υπαρξιακής σημασίας. Και εύχομαι να το κατανοήσουν και να έχουν τη δύναμη να λάβουν τις δύσκολες αποφάσεις που είναι όμως αναγκαίες».
Λαϊκή επιταγή να ερευνηθούν τα σκάνδαλα
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα σκάνδαλα και την ανάγκη της κάθαρσης επισημαίνοντας ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θέλουν η Ελλάδα να γυρίσει στο παρελθόν, ενώ η κυβέρνηση εργάζεται για να ερευνηθούν όλα τα σκάνδαλα από την Δικαιοσύνη. «Κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να έρθει κάθαρση και η δικαιοσύνη. Είναι δέσμευση και ταυτόχρονα λαϊκή εντολή, λαϊκή επιταγή. Γι αυτό, θέλω να ξεκαθαρίσω, ότι δε πρόκειται να κάνουμε πίσω σε καμία περίπτωση και για κανέναν, όσες πιέσεις και όσες απειλές και αν δεχθούμε. Όλες οι υποθέσεις θα διερευνηθούν από την δικαιοσύνη. Και η δικαιοσύνη απερίσπαστη θα πάρει τις αποφάσεις που προβλέπει ο νόμος, για όλους ανεξαιρέτως όσο ψηλά και αν βρίσκονται», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
«Αυτοί που έριξαν τη χώρα στα βράχια, φαίνεται έχουν ακόμη σχέδιο να μας ξαναφέρουν πίσω στις σκληρές, ανάλγητες, ταξικές επιλογές που με πρόσχημα τη κρίση, με ευχαρίστηση εφήρμοζαν», υπογράμμισε και επεσήμανε ότι «η επόμενη μέρα πρέπει να βρει και θα βρει την Ελλάδα απαλλαγμένη από το νεοφιλελεύθερο δογματισμό, τον κοινωνικό Δαρβισνισμό και από ένα πολιτικό σύστημα βουτηγμένο στις πελατειακές σχέσεις, στη διαφθορά και στη διαπλοκή».
Απολύσεις και ασφάλιση σε ιδιώτες θέλει ο Κ. Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε ότι του προκάλεσε εντύπωση που ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης «επιτέθηκε διαδικασίες αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης» και τάχθηκε υπέρ στροφής στην ιδιωτική ασφάλιση. «Πρέπει εξηγήσει πιο καθαρά τις θέσεις του» για απολύσεις στο δημόσιο και για την ιδιωτική ασφάλιση, ανέφερε.
Η επιλογή των γραμματέων των υπουργείων με διαδικασίες και ανοιχτή δημόσια προκήρυξη είναι «μια μεγάλη τομή, μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην οποία προχωράμε σε απόλυτη συμφωνία με τους θεσμούς που επαινούν την ελληνική κυβέρνηση γιατί είναι η πρώτη στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους που πήρε τη πρωτοβουλία να συγκρουστεί με τη νοοτροπία του κράτους – λάφυρο του κόμματος που κυβερνά», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Επεσήμανε ακόμη ο πρωθυπουργός ότι ο Κ. Μητσοτάκης εμμέσως μίλησε «και για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν επιλεγεί αξιοκρατικά και με διαφάνεια από τον ΑΣΕΠ και με απόλυτη τήρηση του κανόνα προσλήψεων – αποχωρήσεων». Όσον αφορά την ιδιωτική ασφάλιση ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι αν εφαρμοστούν ποτέ οι απόψεις Μητσοτάκη «θα έθεταν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών και θα οδηγούσαν εκατοντάδες ασφαλισμένους σε συντάξεις πείνας και εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».
Η «δική μας» Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, «το δικό μας στρατηγικό σχέδιο» που «κανείς δεν θα μας το επιβάλλει». Η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική βασίζεται σε τρεις πυλώνες.
1) δημοσιονομική και μακροοικονομική σταθερότητα ώστε η χώρα να διασφαλίσει την αυτόνομη πορεία της,.
2) στήριξη της εργασίας, αντιμετώπιση της ανεργίας και αναβάθμιση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους.
3) αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
«Σχεδιάζουμε την επάνοδο της χώρας και της κοινωνίας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη, μακριά, όμως, τώρα πια, από τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Αυτές τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις που όλοι εδώ γνωρίζουμε πολύ καλά και οι οποίες, οφείλω να πω, έχουν συγκεκριμένο ιδιοκτήτη. Είναι το παλιό καθεστώς των πελατειακών σχέσεων  και της διαπλοκής, που υπονόμευσε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την οδήγησε τελικά στην χρεωκοπία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Πιθανότατα ο πλανήτης K2-18b είναι κατοικήσιμος! – Διαθέτει όλες τις ενδείξεις ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή σε αυτόν! Έχει όγκο 8,6 φορές μεγαλύτερο από τον όγκο της Γης 28.04.2024 | 20:00

  Ο πλανήτης K2-18b φαίνεται ότι διαθέτει… ζωή! Οι πρώτες ενδείξεις ζωής στον εξωηλιακό πλανήτη ήταν το 2019, όταν τα εργαστήρια της NASA εί...