ProNews.gr
Σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας και εν συνεχεία έξοδό της από το ΝΑΤΟ, βλέπουν οι Βρετανοί και πιο ειδικά το κρατικό δίκτυο ενημέρωσης BBC: «Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Τουρκία, καθώς η Αγκυρα εμμένει στην απόφασή της να ολοκληρώσει την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, με αποτέλεσμα η έναρξη της παραλαβής των πρώτων από αυτά να αναμένεται να λάβει χώρα εντός του Ιουλίου.
Οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να αλλάξει γνώμη και την προειδοποιούν ότι, εάν πραγματοποιήσει τα σχέδιά της, τα αμυντικά της συστήματα δεν θα είναι πλέον συμβατά με τα δυτικά συστήματα».
Και συνεχίζει:
«Η αντιπαράθεση αυτή εμπεριέχει παραμέτρους ασφαλείας και ενέχει γεωστρατηγικές σκοπιμότητες, ενώ δεν λείπουν και οι οικονομικές προεκτάσεις. Εγείρει επίσης ερωτηματικά σχετικά με την αξιοπιστία της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ και προβληματίζει για τις διπλωματικές της επιδιώξεις.
Από την άλλη, δεδομένης της γεωγραφικής θέσης-κλειδί που κατέχει, η Τουρκία δεν είναι μια χώρα στην οποία μπορεί εύκολα το ΝΑΤΟ να γυρίσει την πλάτη. Ομως οι ανησυχίες των ΗΠΑ απορρέουν τόσο από πρακτικούς λόγους, όσο και από ανησυχίες που άπτονται θεμάτων ασφαλείας.
Συγκεκριμένα, η εγκατάσταση ενός αντιπυραυλικού συστήματος ρωσικής προέλευσης στο έδαφος μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ προϋποθέτει τη συνδρομή Ρώσων ειδικών, γεγονός που ενέχει κινδύνους στον βαθμό που η παρουσία τους εκεί θα μπορούσε να τους βοηθήσει να αποκτήσουν πρόσβαση σε απόρρητα θέματα ασφαλείας του ΝΑΤΟ.
Η ενσωμάτωση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων στα αμυντικά συστήματα της Τουρκίας θα μπορούσε να αποκαλύψει ουσιώδεις λεπτομέρειες αναφορικά με τα αεροπορικά αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ και το αξιόμαχο της ΝΑΤΟϊκής Αεροπορίας.
Οι ανησυχίες αυτές των ΗΠΑ αποτυπώνονται με σαφήνεια στην επιστολή που απέστειλε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν στον Τούρκο ομόλογό του, με την οποία τον προειδοποιεί ότι, εάν η συμφωνία ολοκληρωθεί, όλοι οι Τούρκοι πιλότοι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ για εκπαίδευση θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ μέχρι τις 31 Ιουλίου.
Η διπλωματική αυτή διελκυστίνδα, που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των δύο αυτών ΝΑΤΟϊκών συμμάχων, εγείρει πολλά ζητήματα για τη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Μπορεί να συνεχίσει η Τουρκία να είναι μέλος του ΝΑΤΟ με αυτές τις προϋποθέσεις;
Η χώρα έχει έλθει ήδη σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ σχετικά με την υποστήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στους Κούρδους της Συρίας, ενώ το ολοένα και περισσότερο αυταρχικό ύφος της τουρκικής ηγεσίας αντιβαίνει με τις φιλελεύθερες αξίες πολλών άλλων μελών του ΝΑΤΟ.
Τέλος, η συστηματική σύμπλευση της Τουρκίας με τη Ρωσία ρίχνει ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, αναφέρει στο ρεπορτάζ του το BBC.»
Τι θα σήμαινε για την Ελλάδα και την ελληνική ασφάλεια μια έξοδος της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και μάλιστα υπ'αυτές τις προϋποθέσεις;
Πριν φτάσουμε εκεί, που είναι πλήρως «άγνωστα νερά», ας μείνουμε στο «τι θα σήμαινε η απλή κρίση για τους S-400» που όλοι διαβλέπουν ως «βέβαιη»: Είναι ίσως η πλέον κορυφαία κρίση μετά τα Ιμια για την Ελλάδα.
Πιο σημαντική κρίση και από τις ημέρες του 2009 (συμπτωματικά επάνω στην μεταβίβαση της εξουσίας και τις εκλογές και τότε) που οι Τούρκοι επιχείρησαν να προκαλέσουν επεισόδιο στη Ρω και πετούσαν «μέρα παρά μέρα» επάνω από ελληνικά νησιά.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Ανώτατος στρατιωτικός μιλώντας για το θέμα στο pronews.gr, είπε: «Ολα είναι ανοικτά και για πρώτη φορά το κακό σενάριο εξέλιξης της κρίσης είναι πιθανότερο από το καλό. Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε και ότι πρέπει. Αλλά η ευθύνη είναι στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου