Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Ερντογάν: Ο Τσίπρας λέει ό,τι θεωρεί απαραίτητο, αλλά εμείς έχουμε τα δικά μας δικαιώματα


Συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, Δεκέμβριος 2017

Ερντογάν: Ο Τσίπρας λέει ό,τι θεωρεί απαραίτητο, αλλά εμείς έχουμε τα δικά μας δικαιώματα

© AFP 2019 / Louisa Gouliamaki
AΜΥΝΑ
Λήψη σύντομου url
Συνέχεια στην κλιμακούμενη αντιπαράθεση, η οποία αφορά τις τουρκικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, έδωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης.
Ευθεία αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα πραγματοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε το δικαίωμα της Τουρκίας να διαφυλάξει τα συμφέροντά της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει όλων των ειδών τις δηλώσεις. Ενδεχομένως λέει ό,τι θεωρεί απαραίτητο, αλλά έχουμε τα δικά μας αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα» τόνισε, χαρακτηριστικά, από το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.
«Οι ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα και θα συνεχίσουν να το κάνουν στο μέλλον» έσπευσε να προσθέσει, στο ίδιο πλαίσιο.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε, παράλληλα, ότι πλέον «διαθέτουμε τέσσερα πλοία εξερεύνησης και εξόρυξης». «Τώρα μ’ αυτά έχουμε αρχίσει να δουλεύουμε στην Ανατολική Μεσόγειο» έσπευσε να προσθέσει.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας, τις προηγούμενες ημέρες, ισχυρίστηκε ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις βόρεια της Κύπρου, σε οικόπεδα τα οποία η Άγκυρα έχει «αδειοδοτήσει».
Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη, η Τουρκία ανακοίνωσε την αποστολή και δεύτερου πλοίου – γεωτρύπανου στην περιοχή -του «Γιαβούζ», το οποίο το απόγευμα της Δευτέρας βρισκόταν ανοιχτά της Αττάλειας, με κατεύθυνση προς την Καρπασία.
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας «Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi», η εξορυκτική δραστηριότητα του «Γιαβούζ» θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου, αφού πρώτα προσδιοριστεί και καθοριστεί η ακριβής τοποθεσία εκτέλεσης των εξορυκτικών εργασιών.
Η ένταση στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ έχει κλιμακωθεί σημαντικά, μετά την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει σε μονομερείς γεωτρήσεις.
Την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε «στοχευμένα μέτρα» κατά της Τουρκίας για την παράνομη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να εκφράζει την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μόσχα προειδοποιεί Λονδίνο: Λόγος αντεπίθεσης οι δηλώσεις Κάμερον για την Ουκρανία

  Newsroom   Δευτέρα, 06 Μαϊος 2024 20:16 7 SHARES Θερμή χειραψία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι με τον Ντέιβιντ Κάμερον την περασμένη Παρασκευή στ...