Στα ανοιχτά της Καρπασίας, βορειοανατολικά της Κύπρου θα πραγματοποιήσει έρευνες το γεωτρύπανο Γιαβούζ, το δεύτερο που στέλνει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο σε μια περίοδο πρωτοφανούς κλιμακώσης και συνεχούς πολεμικής ετοιμότητας.

Η Άγκυρα έχει θέσει ως στόχο να υφαρπάξει πάση θυσία μερίδιο από τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ και έχει στρατολογήσει κάθε δυνατό μέσο για να το καταφέρει αυτό. Η κατάσταση στην Α.Μεσόγειο «μυρίζει» μπαρούτι και είναι θέμα χρόνου ο διπλωματικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα να λάβει νέες διαστάσεις με απροσδιόριστες συνέπειες.
Σύμφωνα με το Euronews, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους πριν την τελετή αναχώρησης του πλοίου, ο γενικός διευθυντής της τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου, Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, το Γιαβούζ θα αρχίσει τις γεωτρήσεις στις αρχές του Ιουλίου.
Με ανάρτησή του στο twitter, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε την Τετάρτη ότι το Γιαβούζ “είναι έτοιμο να φέρει τους υπόγειους πόρους στο έθνος μας”.


Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό, Φατίχ Ντονμέζ, ο «Πορθητής» το άλλο γεωτρύπανο έχει ξεκινήσει τη γεώτρηση στο τεμάχιο Φινίκε-1. Την ίδια ώρα, η Τουρκία θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη ναυτική άσκηση με πυρά στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελόριζο.
Το δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας θα επιχειρήσει στα ανοικτά της χερσονήσου της Καρπασίας στη βορειοδυτική Κύπρο, ανακοίνωσε σήμερα ο Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, γενικός διευθυντής της κύριας τουρκικής εταιρείας πετρελαϊκών ερευνών Turkiye Petrolleri (TPAO).
Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την τελετή απόπλου του τουρκικού πλοίου γεωτρήσεων Yavuz, ο Μπιλγκίν δήλωσε πως το σκάφος σχεδιάζει να αρχίσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή στις αρχές Ιουλίου.
Παράλληλα, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης εντείνουν τις προσπάθειες τους για συντονισμένη λήψη μέτρων κατά της τουρκικής προκλητικότητας, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Ελλάδα και Κύπρος θα θέσουν θέματα εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ και ειδικά τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξει εκ νέου σαφής καταδίκη τουρκικών παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, καθώς και ανάδειξη των επιπτώσεων τους στις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Σε συνέχεια των σαφών αποφάσεων που έλαβε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ την Τρίτη στο Λουξεμβούργο, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, θα επιμείνει ως προς την ταχεία εξέταση και υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας, όσο εκείνη επιμένει σε αυτή τη συμπεριφορά, τονίζοντας ότι δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ε.Ε.
Δίνοντας το στίγμα των ευρωπαϊκών προθέσεων, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, διεμήνυσε ότι «ο πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το θέμα θα συζητηθεί το απόγευμα της Πέμπτης, κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα, τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν ομόφωνα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών θεμάτων στο Λουξεμβούργο την Τρίτη, να εγκριθούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εξωτερικές σχέσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο σημείο όπου οι υπουργοί ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, να προτείνουν «κατάλληλα μέτρα» έναντι της Τουρκίας «χωρίς καθυστέρηση».