Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Αλλάζουν οι ποινές για τροχαία δυστυχήματα και οδήγηση υπό την επήρεια αλκόολ


Μποτιλιάρισμα σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας

Αλλάζουν οι ποινές για τροχαία δυστυχήματα και οδήγηση υπό την επήρεια αλκόολ

© AFP 2019 / Aris Messinis
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Αλλάζει το νομικό πλαίσιο για τα τροχαία δυστυχήματα και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Ο νέος Ποινικός Κώδικας - Ν 4619/2019 (ΦΕΚ Α΄ 95/11.6.2019) τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και αντικαθιστά τον απαρχαιωμένο Ποινικό Κώδικα που χρονολογείται από το… 1951.
Σε ισχύ τίθεται από την 1η Ιουλίου ο νέος Ποινικός Κώδικας. Σύμφωνα με τον νέο κώδικα, οποίος οδηγεί όχημα έχοντας καταναλώσει ποσότητα οινοπνεύματος ή έχοντας κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών ή είναι σωματικά και πνευματικά εξαντλημένος, ή οδηγεί σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή με χρηματική ποινή.
Αντιμέτωποι με αυτές τις ποινές - αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις- θα βρεθούν και όσοι οδηγούν σε πεζοδρόμια ή πλατείες ή το όχημά τους δεν είναι τεχνικά ασφαλές.
Ο οδηγός που θα προκαλέσει βαριά σωματική βλάβη θα τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη και με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν προκαλέσει δυστύχημα με νεκρό. Αν προκληθεί θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ακόμα και ισόβια δεσμά.
Τέλος, όποιος οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Al Jazeera: «Εγκληματική πράξη η απόφαση του Τελ Αβίβ να κλείσει τις δραστηριότητές μας στο Ισραήλ»

  Newsbomb Το  Al Jazeera  ήταν από τα λίγα διεθνή μέσα ενημέρωσης που βρίσκονταν στη Γάζα. Στην επίσημη τοποθέτησή του,  το Al Jazeera κατα...