Κρίσιμη είναι η τρέχουσα περίοδος για τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο και την σταδιακή κλιμάκωση της κρίσης ΗΠΑ-Ιράν. Η έναρξη του πολέμου ήταν μια υπόθεση 10 λεπτών και εξαρτήθηκε απόλυτα από τη βούληση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει πως σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουση θα εξαλειφθεί η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, ωστόσο ο ίδιος δεν το επιθυμεί. Η Τεχεράνη απαντά πως οι αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο είναι εντός του βεληνεκούς τω ιρανικών πυραύλων προεξοφλώντας άμεσα αντίποινα σε περίπτωση αμερικανικού πλήγματος σε ιρανικό έδαφος.
Η κατάσταση «μυρίζει» μπαρούτι και επικρατεί παγκόσμια ανησυχία για πιθανή ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, και η οποία θα έχει άμεσες συνέπειες τόσο για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όσο και διεθνώς, καθώς τα συμφέροντα είναι πολλά και οι εμπλεκόμενες χώρες ακόμα περισσότερες.
Ότι δεν θέλει τον πόλεμο με το Ιράν, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «εάν ξεσπάσει σύρραξη, θα έχει αποτέλεσμα την εξάλειψη της Ισλαμικής Δημοκρατίας».
«Δεν επιδιώκω πόλεμο, ο οποίος αν γίνει θα οδηγήσει σε εξάλειψη που δεν έχετε ξαναδεί ποτέ. Αλλά δεν θέλω να το κάνω αυτό» δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο NBC News μία ημέρα αφού ανακάλεσε τη διαταγή που είχε δώσει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να εξαπολύσουν πυραυλικά πλήγματα στην ιρανική επικράτεια σε αντίποινα για την κατάρριψη αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Πάντως συνεχίζει τους «ανασχηματισμούς» της κυβέρνησης του εν μέσω σημαντικών εντάσεων με το Ιράν και ενώ η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο ελλοχεύει πολλούς κινδύνους. Το τοπίο είναι ακόμα θολό και ο ανασχηματισμός στην αμερικανική κυβέρνηση πιθανώς αφορά ακριβώς αυτή την κρίση.
Τα νέα μέλη της κυβέρνησης είναι ο Mark Esper που ορίστηκε νέος υπουργός Άμυνας και ο David Norquist, νυν οικονομικός ελεγκτής του Πενταγώνου, που διορίστηκε υφυπουργός Άμυνας με το Λευκό Οίκο να ανακοινώνει και επίσημα σήμερα (22/6) τις αλλαγές στο υπουργείο Άμυνας εν μέσω έντασης με το Ιράν.
Ο διορισμός του Ester, που είχε ήδη αντικαταστήσει από την Τρίτη τον Πάτρικ Σάναχαν στον ρόλο του υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας, θα πρέπει να επικυρωθεί από την αμερικανική Γερουσία.

Τεχεράνη: Εντός του βεληνεκούς των πυραύλων οι αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο

Διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν δήλωσε χθες, ότι οι αμερικανικές βάσεις στην περιοχή και το αεροπλανοφόρο τους στον Κόλπο είναι εντός του βεληνεκούς των ιρανικών κατευθυνόμενων πυραύλων ακριβείας.
«Οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή είναι μια απειλή αλλά συνιστούν τώρα μια ευκαιρία (για το Ιράν)… Δεν μιλούν για πόλεμο με το Ιράν, γιατί ξέρουν πόσο ευάλωτοι είναι», δήλωσε ο επικεφαλής της αεροδιαστημικής διοίκησης των Φρουρών της Επανάστασης Α. Hajijadeh μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.
Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να εγκρίνει αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Ιράν για την κατάρριψη ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ωστόσο δεν του άρεσε η ιδέα να σκοτώσει ανθρώπους ως αντίποινα, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο NBC News.
Ο Τραμπ είπε ότι ρώτησε τους στρατηγούς του πόσοι άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν στην επιχείρηση. «Και αυτοί γύρισαν και είπαν ‘Κύριε, περίπου 150’. Και το σκέφθηκα αυτό για ένα δευτερόλεπτο.
Είπα, «Ξέρετε κάτι; Αυτοί κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και εδώ εμείς θα έχουμε 150 νεκρούς. Δεν μου άρεσε αυτό. Έκρινα ότι ήταν κάτι δυσανάλογο».Pentapostagma Enimerosis