Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος PRO NEWS
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης παρουσίασε τους ελληνικούς προβληματισμούς σε Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές, καθώς και στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ουάσινγκτον και εξέφρασε την ανησυχία τους για «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία κατά την διάρκεια των εκλογών!
«Εγγυάται κανείς ότι στο διάστημα μέχρι να πάμε σε εκλογές δεν θα έχουμε κάποιο θέμα που θα πρέπει να διαχειριστούμε και πρέπει να κατεβάσουμε τα μολύβια κάτω και να σταματήσουμε τις όποιες ενέργειες και να παγώσουν τα πάντα; Θεωρώ ότι τα υπουργεία και η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργούν μέχρι την τελευταία στιγμή των εκλογών» είπε χαρακτηριστικά.
Η δήλωσή του αυτή δείχνει πως ανησυχεί ιδιαίτερα και θεωρεί τον τουρκικό παράγοντα ανεξέλεγκτο από όλους. Άλλωστε η απάντηση της Τουρκίας στο αμερικανικό τελεσίγραφο για τους S-400 δείχνει την αποφασιστικότητά της να ολοκληρώσει την δική της ατζέντα.
Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των συνεχών τουρκικών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, εστιάζοντας κυρίως στον αποσταθεροποιητικό κίνδυνο που δημιουργείται από την προοπτική υλοποίησης των σχεδίων της Άγκυρας για τη διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή.
«Επομένως, εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι η παρουσία μου εδώ δεν είχε ως στόχο να κάνω κάποιες συμφωνίες με τις οποίες θα δεσμεύσω την οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση, αλλά ήταν μια επίσκεψη η οποία έπρεπε να γίνει γιατί περνάμε μια εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή γιατί δεν είναι πάντα η εικόνα που έχουν εδώ στην Αμερική, αυτή που πρέπει να είναι», είπε ο κ. Αποστολάκης.
«Τον δρόμο χωρίς επιστροφή» φαίνεται ότι επέλεξε η Τουρκία, σε ότι αφορά την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, απορρίπτοντας και το τελευταίο αμερικανικό τελεσίγραφο και την εναλλακτική αποδέσμευσης των F-35 και την έγκριση της πώλησης των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot PAC-3, με προνομιακούς όρους για την Αγκυρα, αντί για τους S-400.
Την ώρα που ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε.Αποστολάκης, ταξίδευε για την Ουάσιγκτον για την έκτακτες συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Πάτρικ Σάναχαν, η Αγκυρα ενημέρωσε την αμερικανική πλευρά ότι «Τίποτα δεν αλλάζει σε ότι αφορά μια απόφαση που εκπορεύεται από την εθνική κυριαρχία μας».
Τώρα, δύο είναι τα τινά: Ή οι S-400 είναι τέτοιο υπερόπλο, ειδικά στο περιβάλλον του Αιγαίου που ξεπερνά σε στρατιωτικό βάρος ακόμα και την διπλή προμήθεια των F-35 και Patriot PAC-3, άρα, γενικώς η Ελλάδα θα έρθει σε στρατιωτικό αδιέξοδο (είναι γεγονός ότι τα ελληνικά μαχητικά θα είναι «υπό κατάρριψη» αμέσως μετά την απογείωσή τους) ή η Τουρκία έχει αποφασίσει να τραβήξει τον δικό της εθνικό δρόμο, μακριά από τις δυτικές δομές ασφαλείας.
Και τα δύο ενδεχόμενα είναι συγκλονιστικά ως εξελίξεις και άκρως αρνητικά για μια Ελλάδα, όπου οι πολιτικές της ηγεσίας έχουν αποδείξει ανίκανες να επιλύσουν πολύ πιο απλά προβλήματα, πόσο μάλλον μία εξίσωση που μπορεί να οδηγήσει σε ατραπούς που έχουμε να διαβούμε από το 1922.
Πάντα σε συνδυασμό με την εσωτερική «κοινωνική εξάρθρωση» λόγω Μνημονίων, την παρακμή του πολιτικού προσωπικού, αλλά και τα ερωτήματα για την (πραγματική...) μαχητική ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων: Μην ξεχνάμε ότι «λείπουν» πάνω από 25 δισ. ευρώ σε όπλα και εκπαίδευση από το επίπεδο επιχειρησιακής ικανότητας του 2009.
Τα πρώτα κύρια τμήματα (ορισμένες εργαλειομηχανές έχουν ήδη αφιχθεί) του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, έχουν ξεκινήσει να φορτώνονται στα οχήματα μεταφοράς στα εργοστάσια της κατασκευάστριας εταιρείας Almaz-Antey και εν συνεχεία θα οδεύσουν στα ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, όπου θα ξεκινήσει η μεταφόρτωσή τους σε φορτηγά πλοία με προορισμό την Τουρκία.
Εν συνεχεία θα αποπλεύσουν και αναμένεται να φτάσουν στην Τουρκία στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν και την αποστολή αριθμού βλημάτων, μαζί με τους πρώτους τετραπλούς εκτοξευτές.
Για να κηρυχθούν πλήρως επιχειρησιακές και οι τρεις συστοιχίες απαιτούνται κάπου 120 βλήματα.
Οι συναντήσεις, όμως, του ΥΠΕΘΑ περιελάμβαναν επίσης μια θετική ατζέντα, με βασικό στόχο να δοθεί συνέχεια στη δυναμική και την προώθηση του πλαισίου συνεργασίας που είχε καθοριστεί στον Στρατηγικό Διάλογο.
Όπως εξήγησε ο κ. Αποστολάκης, σε όλες τις συζητήσεις κυριάρχησε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την σημασία της Ελλάδας, σημαντικού σύμμαχου και παίκτη στην περιοχή. Μάλιστα υποστήριξε πως έλαβε θετικά μηνύματα για την πορεία του νομοσχεδίου «EastMed Act», ενώ εκτίμησε πως η υπερψήφιση του θα δώσει «άλλες διαστάσεις» στην εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τον κ. Σάλιβαν για την επερχόμενη εκλογική διαδικασία, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η υπάρχουσα «εξαιρετική επικοινωνία» με την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει. Τέλος, το πλαίσιο της επίσκεψης περιλαμβάνει την περαιτέρω προώθηση της αμυντικής συνεργασίας, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την αμερικανική υποστήριξη στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.
Με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα, ο ΥΠΕΘΑ δεν παρέλειψε να στείλει μηνύματα και στο εσωτερικό της χώρας μας, απαντώντας στην κριτική που έχει ασκηθεί για ορισμένες «έκτακτες» αποφάσεις που σχετίζονται κυρίως με αναδιοργάνωση των Ένοπλων Δυνάμεων και τη συνέχιση των συζητήσεων που αφορούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία. Στο σημείο αυτό, ο κ. Αποστολάκης επέστησε την προσοχή, λέγοντας ότι ο τομέας της εθνικής άμυνας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης.
«Επομένως, θεωρώ ότι δεν είναι καλός ο χώρος (της εθνικής άμυνας) και δεν συνιστάται να χρησιμοποιείται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες προκειμένου να προκαλέσουμε κάποιες εντυπώσεις. Καλό θα είναι να είμαστε σοβαροί και να συζητάμε θέματα τα οποία έχουμε την δυνατότητα να το κάνουμε και όχι να παίζουμε με κάποια πράγματα που είναι εξαιρετικά σοβαρά», είπε χαρακτηριστικά.
«Όσον αφορά τα ΜΟΕ, για τα οποία έχει γίνει αρκετή συζήτηση για το αν θα έπρεπε να συνεχιστούν ή να σταματήσουν, θα κάνω μια ερώτηση. Εγγυάται κανείς ότι στο διάστημα μέχρι να πάμε σε εκλογές δεν θα έχουμε κάποιο θέμα που θα πρέπει να διαχειριστούμε και πρέπει να κατεβάσουμε τα μολύβια κάτω και να σταματήσουμε τις όποιες ενέργειες και να παγώσουν τα πάντα; Θεωρώ ότι τα υπουργεία και η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργούν μέχρι την τελευταία στιγμή των εκλογών».
Με αυτή την εισαγωγική τοποθέτηση ο κ. Αποστολάκης σχολίασε το θέμα που έχει προκύψει με τη συνέχιση του διαλόγου για τα ΜΟΕ μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, ενώ δεν παρέλειψε να εξηγήσει πως πρόκειται για ήδη συμφωνημένα μέτρα, και επομένως το αντικείμενο των συζητήσεων σχετίζεται κυρίως με την πρακτική εφαρμογή τους.
«Επομένως, κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο να το ξαναπετύχεις θα πρέπει να το συνεχίσεις. Δεν ήταν εύκολο να ξεκινήσουν αυτές οι συνομιλίες για τα ΜΟΕ. Εξάλλου δεν μιλάει κανείς για τίποτα καινούργιο, ούτε μπαίνουμε σε περιοχές που δεν έχουμε δουλέψει. Μιλάμε για συμφωνημένα και υπογεγραμμένα ΜΟΕ, τα οποία προσπαθούμε να τα εφαρμόσουμε ή τουλάχιστον να εφαρμόσουμε κάποια από αυτά στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό προκειμένου να λιγοστέψει η ένταση και η πιθανότητα να συμβεί κάποια ατύχημα. Θεωρώ, λοιπόν, ότι δεν πρέπει να σταματήσουν», υποστήριξε ο Έλληνας υπουργός.
Τονίζοντας τη σημασία που έχει να διατηρηθεί ζωντανό το συγκεκριμένο κανάλι επικοινωνίας, ο ΥΠΕΘΑ ξεκαθάρισε πως πρόκειται κυρίως για διερευνητικές επαφές, καθώς ο χρονικός ορίζοντας των συζητήσεων μέχρι τις εκλογές δεν επιτρέπει την λήψη δεσμευτικών αποφάσεων.
«Αυτός είναι και ο λόγος που επέμεινα να συνεχίσουν οι συναντήσεις για τα ΜΟΕ. Θεωρώ πάντως ότι θα ήταν κρίμα να χαθεί αυτό το κανάλι επικοινωνίας, το οποίο ανεξάρτητα από το τι θα παράγει σαν αποτέλεσμα, λειτουργεί σαν δικλείδα ασφαλείας για να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε να συζητάμε κάποια πράγματα, δείχνοντας επιπλέον ότι είμαστε ένας πολιτισμένος λαός που ψάχνει να βρει τρόπους για να λύσει τα προβλήματα και όχι να αφήνει τα προβλήματα να διογκώνονται».
Θέμα αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων
Αναφορικά με το θέμα της αναδιοργάνωσης των Ένοπλων Δυνάμεων, ο κ. Αποστολάκης υποστήριξε πως έχει γίνει πολύ προπαρασκευαστική δουλεία με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία τους. Όπως μάλιστα εξήγησε, το υπουργείο έχει δώσει προτεραιότητα στις κινήσεις που βρίσκονται εντός της δικαιοδοσίας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του ΥΠΕΘΑ, αφήνοντας για αργότερα τις αποφάσεις που απαιτούν έγκριση του ΚΥΣΕΑ ή αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
«Δεν έχουν σχέση με την προσωπική άποψη του υπουργού ή του ΓΕΕΘΑ. Είναι αποτέλεσμα μιας μελέτης που έγινε μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις από τους ειδικούς. Επομένως, καλό θα είναι να είναι ένας οδικός χάρτης για το πως θα γίνει και θα υλοποιηθεί αυτό το πράγμα, το οποίο δεν είναι απλό, δεν γυρνάς ένα διακόπτη και περιμένεις να γίνει...Εμείς ξεκινάμε τις πρώτες ενέργειες και από εκεί και μετά αυτός που θα έρθει και θα έχει την ευθύνη θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει ή αν θα σταματήσει ή αν θα κάνει κάτι άλλο. Δεν δεσμεύετε κανείς από αυτές τις ενέργειες για το που θα φτάσουμε», εξήγησε ο υπουργός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου