ΥΓΕΙΑ
Οι ιδιώτες πάροχοι τζογάρουν με την υγεία των πολιτών
Πέρα από κάθε λογική συνεννόησης, οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων όχι μόνο ζητούν να τους εξοφληθεί άμεσα κάθε χρωστούμενο ευρώ από το 2009 -περί τα 60 εκατ. ευρώ στο σύνολο- αλλά και εμπαίζουν την κοινή γνώμη και τους ασθενείς που αγωνιούν, ανακοινώνοντας πως ανοίγουν ξανά τα ιατρεία τους για εξετάσεις με συμμετοχή 85% αντί για 15% που ορίζει η σύμβαση! ● Ο Γ. Πατούλης παραπλανά υποσχόμενος πως οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν πίσω τα λεφτά τους από τον ΕΟΠΥΥ.
Δεν κάνουν πίσω οι ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αντιθέτως, σκληραίνουν τη στάση τους, καταγγέλλοντας στην ουσία τις συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ. Και πετούν τους ασθενείς στην αρένα με τα λιοντάρια όπου όποιος έχει να πληρώσει για τις απαραίτητες για την υγεία του εξετάσεις θα επιβιώνει.
Τα θέλουν όλα και τα θέλουν τώρα, προεκλογικά, οι ιδιώτες πάροχοι, δηλαδή να τους εξοφλήσει ο ΕΟΠΥΥ χρέη που εκκρεμούν ακόμα από το 2009 (!) -περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ- και να μηδενιστεί η υποχρεωτική επιστροφή (clawback) του δεύτερου εξαμήνου του 2018 - άλλα 60 εκατομμύρια ευρώ. Απαιτούν να τους εξοφληθούν χρέη μιας δεκαετίας και να διαγραφεί το δικό τους χρέος προς τον ΕΟΠΥΥ που νομοθετήθηκε το 2013. Και αφού δεν παίρνουν αυτό που θέλουν, φτάνουν στα άκρα.
Για του λόγου το αληθές, η στοχευμένη προεκλογική πίεση που ασκούν συντεταγμένα οι ιδιώτες πάροχοι (ΠΟΣΙΠΥ - ΠΟΣΚΕ - ΠΑΣΙΔΙΚ - ΠΑΝΙΔΙ), με μπροστάρη τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και πλέον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, είναι πρωτοφανής στα χρονικά.
«Ιστορικό προηγούμενο μιας τόσο ακραίας κινητοποίησης σε προεκλογική περίοδο δεν υπάρχει», επισήμανε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην ΕΡΤ, μιλώντας για «γραμμή σκλήρυνσης και αδιέξοδης αντιπαράθεσης» με «σαφές κοινωνικό κόστος που οδηγεί σε επιβάρυνση των ασθενών».
Οι ιδιώτες πάροχοι ανοίγουν από σήμερα τις επιχειρήσεις τους και απαιτούν από τους ασθενείς να πληρώνουν όχι το 15% της τιμής της εξέτασής τους, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος, αλλά το 85%. Με λίγα λόγια, αποφασίζουν και διατάζουν, πετώντας στα σκουπίδια τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τον ΕΟΠΥΥ και αδιαφορώντας πλήρως για τους αμέτρητους ασθενείς που δεν έχουν να καταβάλουν το υψηλό αντίτιμο που τους ζητείται.
Σε μια προσπάθεια δε αποπροσανατολισμού, αλλά κυρίως εμπαιγμού των αρρώστων, ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας στην ανακοίνωσή του κατ’ αρχάς αναφέρει πως οι ιδιώτες πάροχοι, «πάντα με γνώμονα το συμφέρον του ασθενή και προκειμένου να διευκολύνουν τους ασφαλισμένους, αποφάσισαν να ανοίξουν τα ιατρεία τους».
Στη συνέχεια τονίζει πως «απαλλάσσει μάλιστα τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τη συμμετοχή 15% που πρέπει να πληρώσουν», εν είδει έκπτωσης (;). Και κλείνει αναφέροντας πως «ο ασφαλισμένος θα πληρώνει την ασφαλιστική τιμή που αναγράφεται στο παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, θα παίρνει απόδειξη και στη συνέχεια θα εισπράττει τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ», θεσμοθετώντας δηλαδή -χωρίς καμία αρμοδιότητα- μια διαδικασία που δεν υφίσταται!
Αυτό το οποίο εισηγούνται οι ιδιώτες πάροχοι, «το να πληρώνει ο ασθενής και στη συνέχεια να ζητάει από τον ΕΟΠΥΥ να του δώσει τα χρήματά του, πέρα από το ότι επιβαρύνεται ο ασθενής, πληρώνει μέσα από την τσέπη του, δεν προβλέπεται», αποσαφήνισε χθες ο Ανδρέας Ξανθός στο κρατικό κανάλι.
«Η σύμβαση, την οποία έχουν συνυπογράψει τα εργαστήρια με τον ΕΟΠΥΥ, δεν προβλέπει, πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής του 15%, καμία άλλη επιβάρυνση του ασθενή», πρόσθεσε και ξεκαθάρισε πως «αυτό, μοιραία και με μαθηματική ακρίβεια, οδηγεί στην de facto καταγγελία των συμβάσεων».
Πώς φτάσαμε ώς εδώ
Οι πολιτικές της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της υγείας σε συνδυασμό με εκείνες της υποβάθμισης της δημόσιας υγείας που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν αδύναμο το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ανταποκριθεί στις διευρυμένες ανάγκες των ασθενών και άνοιξαν τις ορέξεις των επιχειρηματιών, που διαπραγματεύονται στυγνά ακόμα και σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο, όπως η Υγεία, κρατώντας ομήρους τους ασθενείς.
Η αδίστακτη στάση των παρόχων, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» από τον χώρο των ιδιωτών παρόχων ΠΦΥ, δεν απευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο έχουν «ξεγραμμένο», αλλά στην επόμενη κυβέρνηση, που εκτιμούν ότι θα είναι συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ., προκειμένου να ικανοποιήσει το σύνολο των αιτημάτων τους.
Οσον αφορά τους ασθενείς, οι ίδιες πηγές παραδέχονται πως θα ταλαιπωρηθούν και θα πληρώσουν, αλλά «αυτό θα διαρκέσει 2-3 εβδομάδες το πολύ», αφού η Ν.Δ. έχει ήδη συμφωνήσει να δώσει στους ιδιώτες ό,τι ζητούν.
Στην ερώτηση πού θα βρει η Ν.Δ. τα χρήματα, αφού ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι κουκιά μετρημένα, η απάντηση είναι τα 55 εκατ. ευρώ από το κονδύλι που προορίζεται (από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) για την οδοντιατρική περίθαλψη 800.000 παιδιών Δημοτικού.
Ο υπουργός Υγείας, πάντως, από την ΕΡΤ, μίλησε για προσπάθεια προώθησης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία προσβλέπουν σε μια αναδιανομή της πίτας των διαγνωστικών εργαστηρίων.
«Επιδιώκουν τα μεγάλα διαγνωστικά εργαστήρια, που εν πολλοίς συμβάλλουν με προκλητή ζήτηση στην υπέρβαση της δαπάνης, το αδιέξοδο, το να μην υπάρχουν συμβάσεις. Και στη συνέχεια, η επόμενη κυβέρνηση, όποτε σχηματιστεί, να προχωρήσει σε μια επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης και της συναλλαγής του ΕΟΠΥΥ με τα διαγνωστικά εργαστήρια υπέρ των δικών τους συμφερόντων».
Η αίσθηση, είπε ο κ. Ξανθός, μετά τη συνάντηση με το συντονιστικό όλων των διαγνωστικών εργαστηρίων στο υπουργείο Υγείας, που αποτυπώνεται και στις δηλώσεις που ακολούθησαν μπροστά στις κάμερες, ήταν ότι υπήρχε διάθεση ενός συμβιβασμού και μιας υπαναχώρησης από την αρχική σκληρή στάση την οποία είχε κρατήσει μέχρι τότε.
«Αυτή ήταν η αίσθησή μας, με τη μοναδική εξαίρεση του εκπροσώπου των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων, ο οποίος από εχθές άρχισε να ναρκοθετεί αυτή τη λύση και να στέλνει μια τροχιοδεικτική βολή ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση και θα παραμείνουμε σε μια σκληρή γραμμή», σημείωσε και πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα και οι εκπρόσωποί τους κατάφεραν να επιβάλουν αυτή τη γραμμή».
Βάζουν «πλάτη» οι δομές Πρωτοβάθμιας
Σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη το υπουργείο Υγείας, όπως επισήμανε ο Ανδρέας Ξανθός, με στόχο να διευκολυνθούν οι πολίτες, έχει ξεκινήσει μια συνεννόηση με τις Υγειονομικές Περιφέρειες και με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, προκειμένου να αυξηθεί η δυνατότητα πραγματοποίησης εργαστηριακών εξετάσεων και εκτός ραντεβού, είτε στα νοσοκομεία είτε στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, δηλαδή, στα Κέντρα Υγείας αγροτικού και αστικού τύπου.
● Tο 2014 ο προϋπολογισμός, το όριο δηλαδή δαπάνης για τα διαγνωστικά, ήταν 328 εκατομμύρια ευρώ. Το 2018 ήταν 357. Το 2019, με μια προσαύξηση 9 εκατ. ευρώ, έχει πάει στα 366. Και πάνω σ’ αυτά τα 366, προστέθηκαν άλλα 30 εκατομμύρια τα οποία, όπως επισήμανε χθες ο υπουργός Υγείας, θα διατεθούν «στον βαθμό που υπάρξει συνεννόηση και εκτονωθεί η σημερινή κρίση».
● H σημερινή κυβέρνηση έχει πετύχει μια πολύ σημαντική κανονικότητα στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ προς τους συμβεβλημένους παρόχους, συμπεριλαμβανομένων των εργαστηρίων. Υπάρχει μια ομαλή ροή και αυτό αναγνωρίζεται. Εχουν αποπληρωθεί ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ της περιόδου 2013-2018.
Σε ανάκαμψη οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ICAP, η αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας βρίσκεται σε ανάκαμψη. Συγκεκριμένα, «τα συνολικά έσοδα των επιχειρήσεων παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα το 2018 σε σχέση με το 2017 κινήθηκαν ανοδικά, καταγράφοντας αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 1,5%, παρόλο που τα έσοδα των ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών υγείας τα τελευταία χρόνια έχουν επιβαρυνθεί αρνητικά από την επιβολή του νόμου 4172/2013 (μηχανισμός clawback/rebate) βάσει του οποίου οι επιχειρήσεις του κλάδου υποχρεώθηκαν σε «απομείωση» των απαιτήσεών τους για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ».
Ειδικότερα, η κλαδική μελέτη «Ιδιωτικές Υπηρεσίες Υγείας» που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP καταδεικνύει πως, κατά κατηγορία, η αγορά των διαγνωστικών κέντρων, κέντρων αιμοκάθαρσης και λοιπών κέντρων εκτιμάται ότι θα κυμανθεί σε ελαφρά υψηλότερα επίπεδα, εμφανίζοντας άνοδο 3%.
Το χρονικό του εκβιασμού
Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας οι ιδιώτες πάροχοι παρέδωσαν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση με το οποίο ζητούσαν για να παραμείνουν ανοιχτά να τους πληρωθούν 60 εκατομμύρια ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ που τους οφείλονται από το 2009 και να διαγραφούν άλλα 60 εκατομμύρια που οφείλουν να πληρώσουν στον ΕΟΠΥΥ για το clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2018.
Αμεσα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τούς καλεί σε συνάντηση και ανακοινώνει την αύξηση κατά 9 εκατ. ευρώ της δαπάνης για τις διαγνωστικές εξετάσεις για το 2019 και τη σύσταση Ομάδας Εργασίας στην οποία θα συμμετείχαν η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και οι ιδιώτες με αντικείμενο τη δικαιότερη κατανομή του clawback μεταξύ των ιδιωτών παρόχων, που θα είχε και αναδρομική ισχύ για το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Η πρωτοβουλία τορπιλίζεται από τον νεοδημοκράτη πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργο Πατούλη, ο οποίος μπήκε μπροστάρης στη στοχευμένη προεκλογική πίεση με σωρεία πολεμικών ανακοινώσεων για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Στις 10 Ιουνίου τα ιδιωτικά κέντρα και πολυϊατρεία κλείνουν επ’ αόριστον και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός καλεί την Τρίτη σε νέα συνάντηση στην οποία αυξάνει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις για το 2019 κατά 30 εκατ. ευρώ επιπλέον, φτάνοντας στα 396 εκατ. ευρώ από 357 εκατ. ευρώ το 2018, και ξαναθέτει το ζήτημα της εξεύρεσης ενός δικαιότερου τρόπου κατανομής του clawback μεταξύ των παρόχων.
Οι πάροχοι, διά στόματος Γιώργου Πατούλη, δηλώνουν πως θα σκεφτούν τα όσα συζητήθηκαν, θα λάβουν υπόψη τους και την περίοδο που διανύουμε και θα αποφασίσουν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να μην κάνουν βήμα πίσω, να καταγγείλουν τις συμβάσεις τους και να ζητήσουν από τους ασθενείς να πληρώνουν το 85% της τιμής των εξετάσεών τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, «οι παριστάμενοι αξιολόγησαν την πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που διατυπώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση και αποφάσισαν ότι δεν ικανοποιεί τα αιτήματά τους και δεν συμβάλλει στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου