Δίστομο: Οι νεκροί ζητούν δικαίωση – Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις
© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOC
Ορόσημο για το Δίστομο η 25η Ιουνίου, οπότε και, όπως όλα δείχνουν, θα κριθεί αν θα εισπράξει ως αποζημίωση 70-80 εκατομμύρια ευρώ από τη Γερμανία μέσω Ιταλίας. Τι επισήμαναν στο Sputnik ο νεοεκλεγείς και ο απερχόμενος δήμαρχος του Διστόμου.
Τη μαύρη επέτειο των 75 ετών από το αλησμόνητο έγκλημα του Διστόμου σηματοδότησε η 10η Ιουνίου. Τέτοια μέρα, το 1944, οι Γερμανοί κατακτητές διέπραξαν μια πρωτοφανή θηριωδία στο συγκεκριμένο χωριό. Το Δίστομο έγινε παγκόσμια γνωστό για την αιματηρή κατάληξη τουλάχιστον 228 ατόμων που έπεσαν θύματα των νασζιστικών SS.
«Στο Δίστομο έγινε μια σφαγή σε άμαχο πληθυσμό, σε βρέφη, σε μικρά παιδιά, έγκυες. Από τους σφαγιασθέντες 58 ήταν παιδιά ήταν κάτω των 15 ετών. Αυτό είναι παραβίαση των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι έγκλημα και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο», επισήμανε στο Sputnik ο απερχόμενος δήμαρχος Διστόμου Αράχωβας – Αντίκυρας, Γιάννης Γεωργάκος.
Οι κάτοικοι του Διστόμου διεκδικούν έως σήμερα δικαίωση για τα εγκλήματα σε βάρος των προγόνων τους.
«Όσα χρόνια και αν περάσουν πρέπει να τιμωρηθούν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν όχι μόνο στο Δίστομο αλλά και σε άλλες περιοχές. Πρέπει να αντισταθούμε στην επανεμφάνιση του ναζισμού και του φασισμού», υπογράμμισε στο Sputnik, ο νεοκλεγείς δήμαρχος Διστόμου- Αράχωβας – Αντίκυρας Γιάννης Σταθάς.
Ένα από τα βασικά ζητήματα της μακροχρόνιας υπόθεσης διεκδικήσεων των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, είναι το θέμα των ιδιωτικών διεκδικήσεων, όπως είναι το ζήτημα του Διστόμου.
Αυτή τη στιγμή, το Δίστομο διεκδικεί στην Ιταλία, περιουσία των «Γερμανικών Σιδηροδρόμων», της κρατικής γερμανικής εταιρείας (που διαθέτει παράρτημα στη γειτονική χώρα), ως αποζημίωση.
Πώς φτάσαμε όμως ως εκεί;
«Το Δίστομο από το 2001, έχει κερδίσει με αμετάκλητη απόφαση από τον Άρειο Πάγο κατάσχεση γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα για τα ναζιστικά εγκλήματα. Πρόκειται για την κατάσχεση του ινστιτούτου Goethe. Η απόφαση δεν έχει εκτελεστεί γιατί πρέπει να μπει η υπογραφή του Υπουργού Δικαιοσύνης. Αυτό το ζήτημα είναι καθαρά κυβερνητική απόφαση. Έως σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί», υπογράμμισε ο Γ. Γεωργάκος
Οι κάτοικοι του Διστόμου όμως, αποφάσισαν να μεταφέρουν τις διεκδικήσεις τους, ζητώντας να εκτελεστεί η απόφαση στην Ιταλία.
«Η υπόθεση πήγε στην Ιταλία, γιατί καμία άλλη χώρα δεν ήθελε να αναγνωρίσει την υπόθεση του Διστόμου. Τελικά θα εκδικαστεί από ένα δικαστήριο, βεληνεκούς του Αρείου Πάγου», τόνισε ο Γ. Γεωργάκος.
Το 2008 το ιταλικό Εφετείο αποδέχτηκε την τελεσίδικη απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης κατά της Γερμανίας. Μάλιστα, αποδέχτηκε την εκτέλεσή της στην Ιταλία. Τότε, η Γερμανία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, διεκδικώντας την ασυλία του γερμανικού κράτους απέναντι σε αξιώσεις ιδιωτών. Το 2012, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δικαίωσε τους Γερμανούς στη διαμάχη της με το ιταλικό κράτος για το θέμα του Διστόμου.
«Ωστόσο το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αναγνώρισε ότι υπάρχουν διεκδικήσεις οι οποίες θα λυθούν μεταξύ διαπραγμάτευσης των δύο κρατών (Γερμανίας και Ιταλίας)», επισημαίνει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Διστόμου.
Την υπόθεση επανέφερε το 2014 το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο και έπειτα από τις ενέργειες των Διστομιτών. Ειδικότερα, το ιταλικό συνταγματικό δικαστήριο απεφάνθη ότι η ασυλία των διαφόρων κρατών δεν ισχύει σε περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Την ίδια στιγμή, απεφάνθη ότι η Ιταλία έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει αποζημιώσεις από τη Γερμανία για μαζικές εκτελέσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι προσφυγόντες, με αιχμή του δόρατος τον Γερμανό δικηγόρο Γιοακίμ Λάου, κατόρθωσαν να δεσμεύσουν χρήματα της κρατικής γερμανικής εταιρείας που έχει παράρτημα στο ιταλικό έδαφος. Πρόκεται για περιουσία του γερμανικού δημοσίου στο ιταλικό έδαφος και η είσπραξή τους θα κριθεί τελικά από τη σχετική δικαστική απόφαση.
«Ο δικηγόρος μας, κατόρθωσε να μπλοκάρει κάποια χρήματα από τους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους, οι οποίοι έχουν παράρτημα στην Ιταλία. Μιλάμε για ένα ποσό της τάξεως των 70-80 εκατομμύρια ευρώ. Η εκδίκαση γίνεται στις 25 Ιουνίου, από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ρώμης. Αν εκτελεστεί η απόφαση μέσω Ιταλίας, εισπράττουμε τα χρήματα ανεξάρτητα από το αν βάλει την υπογραφή της ή όχι η ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε ο Γιάννης Σταθάς.
Πέρα από αυτό, ο νεοκλεγείς δήμαρχος Διστόμου - Αράχωβας – Αντίκυρας Γιάννης Σταθάς εξηγεί ότι υπάρχουν τρία επιπλέον ζητήματα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, που ο ίδιος γνωρίζει διεξοδικά, καθότι διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Επιτροπής για τις Γερμανικές Επανορθώσεις και Αποζημιώσεις αλλά και μέλος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τις αποζημιώσεις (2013-2015).
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ολοσχερείς καταστροφές που πρέπει να αποζημιωθούν. Δρόμοι, γεφύρια, ζωικό κεφάλαιο, βιοτεχνίες κλπ. Αυτό είναι κοστολογημένο με βάση την διακομματική επιτροπή της Βουλής γύρω στα 300 δις. ευρώ.
Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. Μόνο μια φορά η Ελλάδα δάνεισε κάποιον στην ιστορία της, το 1942, τη Γερμανία. Η Ελλάδα δάνεισε τα χρήματα για να συντηρηθεί ο γερμανικός κατοχικός στρατός. Αυτό κοστολογείται γύρω στα 15 δισ. ευρώ.
Το τρίτο ζήτημα έχει να κάνει με τις αρχαιότητες που λεηλατήθηκαν και κλάπηκαν από τη χώρα.Αυτό είναι το μόνο ζήτημα που συνεργάζονται οι Γερμανοί και πράγματι επιστρέφουν αρχαία πίσω στη χώρα» εξήγησε χαρακτηριστικά.
Στα θετικά για τις αποζημιώσεις σύμφωνα τόσο με τον απερχόμενο όσο και με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο είναι η ρηματική διακοίνωση, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλεί τη γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την «επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», όπως έχει αναφερθεί και σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.
Στις 4 Ιουνίου, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο, επέδωσε τη ρηματική διακοίνωση, στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, σε συνέχεια της απόφασης που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία στις 17 Απριλίου από τη Βουλή λαμβάνοντας υπόψη το σχετικό πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας.
«Το ζήτημα των επανορθώσεων θεωρείται λήξαν τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής απόψεως», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας τη ρηματική διακοίνωση.
«Η επόμενη ελληνική κυβέρνηση αλλά και όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να περιμένουν μια πιο επίσημη και μάλιστα γραπτή απάντηση, από το γερμανικό κράτος» επισήμανε ο Γιάννης Σταθάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου