Ανησυχία στα κομματικά επιτελεία προκαλεί η χαμηλή προσέλευση στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.
Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής σε όλη την Ελλάδα είναι ότι σε σχέση με την περασμένη Κυριακή η προσέλευση των ψηφοφόρων είναι χαμηλότερη σχεδόν στο σύνολο των εκλογικών κέντρων.Η χαμηλή προσέλευση υπό «κανονικές συνθήκες» στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές παραδοσιακά συνδυάζεται με το ότι το πολιτικό μήνυμα δίνεται στον πρώτο γύρο ή ότι σε πολλές περιπτώσεις η μάχη θεωρείται ότι έχει ήδη κριθεί από τον πρώτο γύρο καθώς και με την «κόπωση» κάποιων ψηφοφόρων.
Ωστόσο, σήμερα, η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς επίκεινται εθνικές εκλογές σε περίπου 40 ημέρες, πράγμα που σημαίνει ότι η σημερινές κάλπες έχουν ιδιαίτερα φορτισμένη πολιτική σημασία και η χαμηλή προσέλευση ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να αλλοιωθεί και να παρερμηνευτεί η πολιτική βούληση του κόσμου, όπως αυτή εκφράστηκε την περασμένη Κυριακή.Ο νέος χάρτης της τοπικής αυτοδιοίκησης αναμένεται να συμπληρωθεί σήμερα με την ολοκλήρωση του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών σε επτά Περιφέρειες μεταξύ των οποίων Αττικής, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας και περίπου 220 μικρούς και μεγάλους δήμους όπως της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά.
Υπενθυμίζεται ότι σε έξι περιφέρειες (Κ. Μακεδονία, Δ. Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρος, Ν. Αιγαίο και Κρήτη) αναδείχθηκε νέος περιφερειάρχης απο την πρώτη Κυριακή, ενώ το ίδιο συνέβη και σε 107 Δήμους μεταξύ των οποίων Γλυφάδας, Αλίμου, Περιστερίου, Νεάπολης – Συκεών, Βόλου κ.α.
Με τα εως τώρα δεδομένα η Νέα Δημοκρατία εκλέγει τους υποψήφιούς της σε πέντε περιφέρειες και διεκδικεί με αξιώσεις άλλες έξι με επτά. Από την άλλη πλευρά η επίδοση που κατέγραψαν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι χειρότερη και από αυτή που είχε το κόμμα στις ευρωεκλογές. Η Κουμουνδούρου πιθανότατα να μην κερδίσει καμία περιφέρεια ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι με το ευνοϊκό σύστημα της απλής αναλογικής ελέγχει μόλις το 11,39% των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων (79 σε 693).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου