«
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η γεωπολιτική ένταση στον Περσικό Κόλπο μετά από τις πολλαπλές εκρήξεις που σημειώθηκαν σε δύο δεξαμενόπλοια που έπλεαν στον Κόλπο του Ομάν. «Συμβάν σοβαρό» που, κατά πολλούς, μπορεί να αποτελέσει τη «σπίθα» που έχει τη δυναμική να προκαλέσει ανάφλεξη στην περιοχή.
Το μεσημέρι της Πέμπτης έγινε γνωστό από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA πως βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο Front Altair, του νορβηγικού ομίλου Frontline, στον Κόλπο του Ομάν, πληροφορία, ωστόσο, που λίγο μετά διέψευσε η ίδια η Frontline.
«Υπάρχουν φωτογραφίες από ένα σκάφος διάσωσης που κάνει κύκλους γύρω από το πλοίο και το σκάφος δεν έχει βυθιστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Πατ Άνταμσον, επικαλούμενος την πιο πρόσφατη πληροφορία που είχε λάβει λίγα λεπτά νωρίτερα από την τεχνική διαχείριση του πλοίου.
Το χρονικό των «επιθέσεων»
Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης, όταν τα διεθνή μέσα ενημέρωσαν για «σοβαρό συμβάν» στον Κόλπο του Ομάν, κάνοντας λόγο για εκρήξεις και φωτιές σε δύο τάνκερ, εν μέσω γενικευμένης έντασης μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν αλλά και στο περιθώριο της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε στο Ιράν.
Επρόκειτο για δύο δεξαμενόπλοια, το Front Altair υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ (το οποίο μετέφερε φορτίο 75.000 τόνων νάφθας από το Κατάρ στην Ταϊβάν) και το Kokuka Courageous υπό σημαία Παναμά (με φορτίο μεθανόλης που ξεκινήσει από τη Σαουδική Αραβία με προορισμό τη Σινγκαπούρη). Τα δύο τάνκερ εκκενώθηκαν άμεσα με τα πληρώματά τους να απομακρύνονται σώα και ασφαλή.
Όπως μετέδωσε το IRNA «σαράντα τέσσερις ναυτικοί διασώθηκαν από το νερό από μονάδα αρωγής του (ιρανικού) Πολεμικού Ναυτικού της επαρχίας Χορμοζγκάν (σ.σ.: νότιο Ιράν) και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Μπαντάρ-ε Ζασκ», μεταδίδει το IRNA επικαλούμενο «μια ενημερωμένη πηγή».
Σύμφωνα με το IRNA, το πρώτο ατύχημα συνέβη στις 08:50 (τοπική ώρα 07:50 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση 25 ναυτικών μιλίων από το Μπαντάρ-ε Ζασκ στο δεξαμενόπλοιο με σημαία των Νησιών Μάρσαλ το οποίο μετέφερε φορτίο αιθανόλης που είχε φορτωθεί στο Κατάρ και προοριζόταν για την Ταϊβάν. «Μία ώρα αργότερα, στις 09:50 (08:50 ώρα Ελλάδας), το δεύτερο πλοίο έπιασε φωτιά σε απόσταση 28 ναυτικών μιλίων από το Μπαντάρ-ε Ζασκ», προσθέτει το πρακτορείο.
Ο 5ος Στόλος των ΗΠΑ έκανε λόγο από την πλευρά του για δύο «σήματα κινδύνου» προερχόμενα από πετρελαιοφόρα στον Κόλπο του Ομάν που φέρεται ότι έγιναν στόχοι μιας «επίθεσης», έναν μήνα αφότου παρόμοια περιστατικά σημειώθηκαν σε τέσσερα πλοία, τα τρία από τα οποία ήταν πετρελαιοφόρα, στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του 5ου Στόλου, που έχει τη βάση του στο Μπαχρέιν, τα δύο σήματα κινδύνου ελήφθησαν το πρώτο στις 06:12 (τοπική ώρα) και το δεύτερο στις 07:00 (τοπική ώρα). Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται πως «αμερικανικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή και παρέχουν βοήθεια».
Ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις;
Η νέα εξέλιξη έχει προκαλέσει διεθνή συναγερμό καθώς ο «πόλεμος» δηλώσεων μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν μαίνεται τον τελευταίο μήνα. Ως προς το ποιος ευθύνεται για τις στοχοποιήσεις εμπορικών πλοίων, παραμένει ασαφές καθώς το Ιράν αρνείται μετ’επιτάσεως κάθε ανάμειξη. Όπως σημειώνει το The Economist Intelligence Unit του Economist «παραμένει ασαφές ποιοι είναι οι υπαίτιοι πίσω από την πρόσφατη σειρά επιθέσεων στον Κόλπο του Ομάν. Οι ιρανικές αρχές θα εξακολουθήσουν να αρνούνται την ευθύνη, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω των συμμάχων τους. Υπάρχουν υποψίες ακόμα πως πίσω από τις επιθέσεις βρίσκονται οι αντάρτες Χούτι που μάχονται κατά των σαουδαραβικών δυνάμεων στην Υεμένη. Δεδομένης της έλλειψης σαφούς πληροφόρησης, κρίνεται παρακινδυνευμένη ενδεχόμενη ερμηνεία της αμερικανικής κυβέρνησης πως οι πρόσφατες επιθέσεις αποτελούν ένδειξη ιρανικής επιθετικότητας στην περιοχή».
Κλιμάκωση της έντασης
Το ναυτικό αυτό συμβάν έρχεται περίπου ένα μήνα μετά την επίθεση σε τέσσερα τάνκερ (δύο της Σαουδικής Αραβίας, ενός των ΗΑΕ και άλλου ενός της Νορβηγίας), στα στενά του Ορμούζ, ανοιχτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον «είδε» πίσω από τις επιθέσεις εκείνες της 12ης Μαΐου «πιθανότατα το Ιράν» - χωρίς, ωστόσο, να δώσει περισσότερα στοιχεία. Η Τεχεράνη αρνείται κάθε ανάμειξη.
Μετά το τελευταίο αυτό περιστατικό, το θερμόμετρο στην περιοχή ανεβαίνει επικίνδυνα. Η αμερικανική διοίκηση κατηγορεί την Τεχεράνη ως «δύναμη αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή» και έχει εντείνει την ήδη επιθετική στρατηγική της, αναπτύσσοντας δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, με την αποστολή του αεροπλανοφόρου Abraham Lincoln και βομβαρδιστικών B-52.
Από την άλλη, ο Μπόλτον, ανέκαθεν υπέρμαχος της πολεμικής οδού ως λύσης, έχει προαναγγείλλει την παρουσίαση στοιχείων στα Ηνωμένα Έθνη που θα αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας πως πίσω από την επίθεση του Μαΐου βρισκόταν η Τεχεράνη. Στοιχεία που, όπως ερμηνεύουν πολλοί, θα μπορούσε ίσως να προσφέρει το κατάλληλο έδαφος για ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν.
Από την πλευρά της η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ πως προκαλούν «απαράδεκτη» κλιμάκωση της έντασης», ενώ έχει απειλήσει να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, σημείο από όπου διακινείται το ένα τρίτο του παγκόσμιου πετρελαίου.
«Έκρηξη» στην τιμή του πετρελαίου
Η αντίδραση ήταν άμεση στις αγορές από τις εξελίξεις στον Κόλπο του Ομάν που πυροδότησαν εκτίναξη στην τιμή του πετρελαίου.
Η τιμή του Brent ανέβηκε πάνω από 3% στα 62 δολάρια το βαρέλι, τη στιγμή που χθες το βράδυ είχε καταγράψει χαμηλό πενταμήνου με κάτω από 60 δολάρια το βαρέλι
.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου