Κινητικότητα στο Παρίσι και το Bourget για τις φρεγάτες! ΗΠΑ και Γάλλοι “κυνηγούν” τον ΓΔΑΕΕ…
Ενδιαφέρουσες δείχνουν να είναι οι εξελίξεις από το Παρίσι και την παραδοσιακή αεροπορική έκθεση – σόου στο προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας, ονόματι Bourget. Η “πλάκα” είναι ότι οι εξελίξεις αυτές δεν αφορούν το αεροπορικό σκέλος της ελληνικής άμυνας, αλλά το Ναυτικό! Αυτό όμως δείχνει και τον επείγοντα χαρακτήρα που έχει το θέμα της σταδιακής ανανέωσης του ελληνικού στόλου σε πλοία επιφανείας…
Οι πληροφορίες από τη γαλλική πρωτεύουσα αναφέρουν, ότι τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ / εξακολουθούμε να μην ακολουθούμε τον γελοίο αλλά πολιτικώς ορθό τρόπο επεξήγησης, που θέλει… τους εξοπλισμούς αμυντικούς και τις επενδύσεις “ξεκάρφωτες”), αντιναύαρχος εν αποστρατεία Κυριάκο Κυριακίδη να έχει κλεισμένα δύο σημαντικά ραντεβού το ερχόμενο διήμερο.
Το ένα ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο δεδομένων των εξελίξεων των τελευταίων μηνών και αφορά την επιμονή της γαλλικής πλευράς να εντάξει ουσιαστικά την Ελλάδα στο πρόγραμμα των “ψηφιακών φρεγατών” Belh@rra της γαλλικής κρατικής Naval Group (πρώην DCNS). Με την ευκαιρία της παρουσίας του Έλληνα αξιωματούχου στο Παρίσι, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία έχει αιτηθεί συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί.
Είναι άγνωστο εάν οι Γάλλοι έχουν να προσκομίσουν κάτι νέο στο τραπέζι, σε μια δυνητική εξοπλιστική προμήθεια που εξελίσσεται λίγο… παράξενα, με ελληνική υπαιτιότητα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, όταν εκφράζεις ενδιαφέρον για ένα οπλικό σύστημα, για να προχωρήσει η συναλλαγή και οι συζητήσεις, θα πρέπει ο αγοραστής να “δείξει το χρήμα” στον προμηθευτή… αν μη τι άλλο για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του ισχύ, μέχρι την κατάρτιση της τελικής σύμβασης.
Στην Ελλάδα όμως τα πράγματα γίνονται λίγο περίεργα, με τους Γάλλους να φέρονται να έμειναν – δικαιολογημένα – ενεοί, ακούγοντας κάποια στιγμή υπουργό της κυβέρνησης να τους λέει – σύμφωνα πάντα με πληροφορίες – το αμίμητο: “Βρείτε χρηματοδότηση και προχωράμε”…
Από τότε κύλησε βέβαια πολύ “νερό στο αυλάκι”, οι δυο πλευρές συναντήθηκαν ουκ ολίγες φορές και καταλήξαμε στο τελευταίο έγγραφο που περιγράφεται ως “κάτι σαν LOI” (Letter of Intent, δηλαδή Επιστολή Διατύπωσης Πρόθεσης), προφανώς με το χαρτί αυτό ίσως οι Γάλλοι έχουν καλύτερη τύχη σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για την εξασφάλιση της “χρηματοδότησης”, καθότι από μετρητό… “δεν υπάρχει σάλιο”.
Η εικόνα φαίνεται όμως ότι έχει περιπλεχθεί το τελευταίο διάστημα. Τον επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ αναζήτησε και κανόνισε ραντεβού μαζί του στο Παρίσι, ποιος λέτε; Ο Αμερικανός υπουργός για το Ναυτικό! Ο “Secretary of the Navy” με έδρα στο Πεντάγωνο!
Υπενθυμίζουμε, ότι οι συναντήσεις θα γίνουν στο περιθώριο ενός από τα πιο φημισμένα αεροπορικά σόου της ευρωπαϊκής ηπείρου! Οι υποψίες ασφαλώς εστιάζονται στην “ανομολόγητη” επιθυμία της αμερικανικής πλευράς και “συμμάχων” της εν Ελλάδι, να προωθήσουν ως λύση για το Πολεμικό Ναυτικό το Πλοίο Παρακτίων Επιχειρήσεων, πιο γνωστό ως LCS (Littoral Combat Ship)!
Δεν έχει νόημα να ανοίξουμε σε αυτή τη φάση συζήτηση περί των θετικών και των αρνητικών αυτής της επιλογής, όμως είναι σαφές ότι η αμερικανική παρέμβαση έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει το σκηνικό. Δική μας εκτίμηση είναι διότι οι Αμερικανοί ξέρουν να κάνουν μπίζνες, είναι ευέλικτοι και δεν παρουσιάζουν την αρτηριοσκληρωτική ενίοτε προσέγγιση των Ευρωπαίων προμηθευτών (σ.σ. θα τα πούμε αυτά σύντομα σε ξεχωριστή ανάλυση).
Πέραν του ότι δείχνουν τελευταία να κάνουν μια πολύ ουσιαστικότερη της οικονομικής, επένδυση στην Ελλάδα και δεν αναφερόμαστε στη ναυπηγική βιομηχανία, καθότι θα έπρεπε να αναφερθούν κάποιες “λεπτομέρειες” που θα “γκρίζαραν” τα περί συνολικής επένδυσης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ας κρατήσουμε πρ0ος το παρόν, ότι το ραντεβού του Αμερικανού υπουργού με τον αντιναύαρχο Κυριακίδη, μόνο εθιμοτυπικό δεν δείχνει να είναι. Αν ήταν τέτοιο… θα επιλεγόταν η Euronaval!
Τούτων λεχθέντων, το ενδιαφέρον στρέφεται στους Γερμανούς. Τι να γίνονται αυτά τα παιδιά! Πού χάθηκαν! Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια, αναμένοντας… μοιρολατρικά τη γαλλική επικράτηση στα νέα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, που αργότερα ή γρηγορότερα θα μας απασχολήσουν.
Φέρονται να ετοιμάζουν τη δική τους πρόταση, επιχειρώντας να χτυπήσουν τον ανταγωνισμό τόσο πολύ, που αντί ενός γαλλικού πλοίου, η Ελλάδα θα προμηθεύεται… σχεδόν δύο γερμανικά. Κρατήστε όμως “μικρό καλάθι”! Αυτά έχουν ξανακουστεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου