Αυξημένο παραμένει το φορτίο κορονοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις σημερινές μετρήσεις, όπως δήλωσε στο Sputnik ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος.
Ιδιαίτερα αυξημένο παραμένει το ιικό φορτίο κορονοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης παρότι η πόλη βρίσκεται σε lockdown από την Τρίτη, 3 Νοεμβρίου.
Όπως είπε στο Sputnik ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος, που πραγματοποιεί μαζί με την ομάδα του τις μετρήσεις στα λύματα, οι συγκεντρώσεις είναι αυξημένες και αυτή την εβδομάδα.
«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων που βγήκαν πριν από περίπου μία ώρα, λένε ότι οι μετρήσεις μέχρι σήμερα -δηλαδή αυτής της εβδομάδας που τρέχουμε τώρα- είναι 1,5 φορές αυξημένες σε σχέση με τις μετρήσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Δηλαδή δεν έχουμε φτάσει στην επιπέδωση, δεν έχουμε σταθερές τιμές σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά έχουμε πάλι αύξηση 1,5 φορά» δήλωσε ο κ. Καραπάντσιος.
Ο καθηγητής θύμισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα «η αύξηση ήταν 2,5 φορές» σε σχέση με την εβδομάδα που προηγήθηκε αυτής.
Πότε θα γίνει επίπεδη η καμπύλη του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη
«Τώρα επέστρεψε στο 1,5. Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχουμε μικρότερη αύξηση, αλλά πάλι αύξηση» τόνισε ο κ. Καραπάντσιος προσθέτοντας ότι εάν η καμπύλη εξακολουθήσει να έχει αυτή τη μορφή, δηλαδή το 2,5 να γίνεται 1,5 και το 1,5 να γίνει κάτι λιγότερο, σημαίνει ότι «σε 7 ως 10 ημέρες από σήμερα θα αρχίσουμε να βλέπουμε την επιπέδωση της καμπύλης».
«Προσέξτε, θα αρχίσουμε να βλέπουμε την επιπέδωση, επειδή η καμπύλη θα αρχίσει να κάνει σκαμπανεβάσματα γιατί δεν θα είναι σταθερή. Άρα, με άλλα λόγια, περίπου στο τέλος του Νοεμβρίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε την επιπέδωση η οποία (όμως) θα είναι σε υψηλά νούμερα. Δεν θα έχουμε χαμηλά νούμερα (σ.σ. σε κρούσματα), δεν θα έχουμε αύξηση, αλλά θα είμαστε πολύ ψηλά» ανέφερε.
Τι θα γίνει με την άρση του lockdown
Ο κ. Καραπάντσιος εκτιμά ότι με αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει να συνεχιστεί και η καραντίνα που σήμερα έχει χρονικό όριο την 30η Νοεμβρίου, αλλά και ο κόσμος να μείνει προσηλωμένος στα μέτρα προστασίας.
«Η άρση των μέτρων, ολικώς ή μερικώς, θα γίνει μόνο όταν πέσουν τα νούμερα, όχι όταν σταθεροποιηθούν» είπε και πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο κόσμος να αντιληφθεί ότι πλέον ο πιο αντιπροσωπευτικός και αντικειμενικός δείκτης αποτύπωσης της πανδημίας -σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε- είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νεκρών.
Επισημαίνει ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι ο αριθμός των ασυμπτωματικών, οι οποίοι ναι μεν μπορεί να έχουν μικρότερο ιικό φορτίο σε σχέση με έναν ασθενή, αλλά ακριβώς επειδή δεν έχουν συμπτώματα κυκλοφορούν και μεταδίδουν τον ιό.
«Ένας που έχει συμπτώματα -είτε επειδή ο ίδιος προφυλάσσει τον εαυτό του επειδή φοβάται είτε επειδή θέλει να προφυλάξει τους γύρω του- δεν είναι κίνδυνος γιατί το γνωρίζει ο ίδιος και οι γύρω του. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι ασυμπτωματικοί ή αυτών που τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια όπως σε ένα νέο που με 37 πυρετό είναι όρθιος και δεν δίνει καμία σημασία. Δεν το καταλαβαίνει. Αυτοί οι άνθρωποι, οι ασυμπτωματικοί που θα το περάσουν χωρίς να το καταλάβουν καν, αυτοί είναι ο κίνδυνος. Και για αυτό τον λόγο πιστεύω ότι τα συνολικά μέτρα είναι σημαντικά, γιατί αυτοί που το διασπείρουν στην κοινότητα δεν το ξέρουν, δεν το κάνουν επίτηδες, δεν το γνωρίζουν ότι είναι ασυμπτωματικοί» εξήγησε ο ειδικός.
Ο κ. Καραπάντσιος, τέλος, θεωρεί ότι τα μέτρα πρέπει να τηρούνται «ευλαβικά» κι ότι «δεν πρέπει να τα πάρουμε πίσω παρά μόνο όταν δούμε ότι οι ΜΕΘ αδειάσουν τουλάχιστον κατά το ήμισυ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου