Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Παράταση του lockdown, αλλά και σενάρια άρσης: Οι πιθανές ημερομηνίες για άνοιγμα σχολείων, μαγαζιών

 

Κρούσματα: 
58.226.396
Ανέρρωσαν: 
37.280.962

Θάνατοι: 
1.381.823
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από 
Lockdown (396)
Βρείτε μας

Τρεις διαφορετικές ημερομηνίες φέρεται να εξετάζονται για τη σταδιακή άρση του lockdown. Τα σχολεία, τα καταστήματα και ο «γρίφος» της εστίασης.

Παρότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν έχει δώσει ακόμα την εισήγησή της για την άρση του lockdown, κι ενώ μόλις χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την παράταση της καραντίνας μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, φαίνεται ότι υπάρχει ένας πρώτος κυβερνητικός σχεδιασμός με τρεις διαφορετικές ημερομηνίες ανοίγματος για ισάριθμες δραστηριότητες.

Η πιο βέβαιη ημερομηνία απ' όλες φαίνεται να είναι η 7η Δεκεμβρίου, ημερομηνία που θα ανοίξουν τα ΔημοτικάΓια τα Γυμνάσια και τα Λύκεια η απόφαση είναι μάλλον πιο περίπλοκη, μιας και σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο αυξάνεται η ηλικία των παιδιών τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες μετάδοσης.

Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων είναι αυτή τη στιγμή μεγάλη.

Επόμενη φάση άρσης του lockdown το άνοιγμα των καταστημάτων

Η επόμενη δραστηριότητα που είναι πιθανό να ανοίξει, είναι το λιανεμπόριο με επικρατέστερη ημερομηνία ανοίγματος τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου. Το εμπόριο είναι, άλλωστε, ο κλάδος που παρατηρείται ένα σημαντικό παρατεταμένο πλήγμα από τον περασμένο Μάρτιο και έπειτα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κλάδος φέρεται να πιέζει έντονα για το άνοιγμα με βασικά επιχειρήματα ότι η χριστουγεννιάτικη αγορά είναι η τελευταία ελπίδα για να σώσουν ό,τι σώζεται από ένα κάκιστο 2020 καθώς και ότι κατά το διάστημα που τα καταστήματα ήταν ανοιχτά, τα μέτρα αποστάσεων και υγιεινής τηρήθηκαν ευλαβικά. Άλλωστε, οι «click away» αγορές δεν ικανοποιούν τους εμπόρους ως πρόταση δεδομένου ότι περίπου το 15%-20% των φυσικών καταστημάτων διαθέτει e-shop.

Αν πάντως ανοίξει η αγορά, είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθούν συνεπακόλουθα και ρυθμίσεις για τη μετακίνηση των πολιτών για το οικογενειακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε πολύ αυστηρό βέβαια οικογενειακό κύκλο. Πάντως, η μετακίνηση εκτός νόμου όπως και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας πρέπει μάλλον να θεωρούνται δεδομένο ότι θα διατηρηθούν.

Εστίαση: Η πιο δύσκολη απόφαση απ' όλες

Ο πραγματικός πάντως γρίφος της υπόθεσης και εκεί όπου φαίνεται ότι θα υπάρξουν οι περισσότερες διαφωνίες (δεδομένου μάλιστα ότι αυτές υπάρχουν ήδη εδώ και καιρό) είναι η εστίαση. Αν τελικά ανοίξει (με πολύ αυστηρό πρωτόκολλο), η επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 19η ή η 20η Δεκεμβρίου.

Παρότι μερίδα των επιστημόνων και μελών της επιτροπής θεωρεί πως ένα προσεχτικό άνοιγμα της εστίασης είναι εφικτό και μάλιστα χωρίς να βάζει σε κίνδυνο το κοινό, από την άλλη φαίνεται να υπάρχουν πρακτικά θέματα στην εφαρμογή αυτής της υπόθεσης.

Ένα από αυτά, είναι ότι πολλά από τα εστιατόρια λειτουργούν ως bar-restaurants, είναι δηλαδή μαγαζιά όπου οι μπάρες τους έχουν έντονη κινητικότητα. Με δύο λόγια: Θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει καθόλου συγχρωτισμός ανάμεσα στους πελάτες και το bar αυτών των καταστημάτων θα παραμένει κλειστό.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις για όλα τα παραπάνω θα ληφθούν τελευταία στιγμή, με τα «μάτια καρφωμένα» στα κρούσματα και αφού η κυβέρνηση λάβει υπόψιν την εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως φαίνεται να υπάρχουν δύο αντίρροπες δυνάμεις που εισηγούνται στο Μαξίμου ως προς το τρέχον lockdown: Από τη μία, είναι οι κλάδοι της οικονομίας που χειμάζονται και που επικαλούνται το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών με την προσεκτική άρση των lockdown κι από την άλλη μερίδα των λοιμωξιολόγων, καθώς και άλλοι παράγοντες που θεωρούν ότι το lockdown είναι η ενδεδειγμένη λύση αυτή την περίοδο που το Σύστημα Υγείας πιέζεται αφόρητα και συμπολίτες μας χάνουν καθημερινά τη ζωή τους στις ΜΕΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κόσμος 09.05.2024 - 10:13 Το τέλος της Συμφωνίας των Πρεσπών - Σαρωτική νίκη των εθνικιστών του VMRO: Άνοιγουν το δρόμο στο σκέτο “Μακεδονία

Το VMRO – DPMNE είχε αντιταχθεί με σφοδρότητα στη Συμφωνία των Πρεσπών  - Παρακολουθεί η Αθήνα  Σ αρωτική νίκη, η οποία είναι πιθανό να το ο...