Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Πέτσας: Άνοιγμα οικονομίας πριν τις γιορτές – Τι είπε για εμβόλια και απαγορεύσεις στις γιορτές

 

Κρούσματα: 
61.159.676
Ανέρρωσαν: 
39.205.350

Θάνατοι: 
1.435.447
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (407)
Βρείτε μας

Διευκρινίσεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης παρείχε ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος αναφέρθηκε, επίσης, στα εμβόλια για τον κορονοϊό και την πιθανότητα απαγόρευσης κυκλοφορίας στις γιορτές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εκτίμησε πως η οικονομική δραστηριότητα θα ανοίξει πριν από τις γιορτές, ωστόσο, όπως τόνισε, αυτό «θα κριθεί από τη στάση όλων μας».

«Μπορούν όλοι να γίνουν ήρωες, τηρώντας τα μέτρα και σώζοντας ζωές», είπε ο κ. Πέτσας, κάνοντας νέα έκκληση για τήρηση των μέτρων.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού φαίνεται πως δεν πέφτει, είπε, και αναφέρθηκε στο πώς θα γίνει η άρση του lockdown στη χώρα. 

Πώς θα γίνει η άρση του lockdown

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για λήψη αποφάσεων είναι οι: 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε κατά τη συνέντευξη από τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά, με τον κ. Πέτσα να σημειώνει πως όλες οι αποφάσεις θα βασίζονται στα επιδημιολογικά στοιχεία.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο πώς θα γίνει η άρση του lockdown, τονίζοντας πως πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία, τα οποία, όπως είπε «είναι ασφαλή» και σε αυτά «τηρούνται τα μέτρα».

Μετά θα έρθει το λιανεμπόριο και στη συνέχεια οι άλλες δραστηριότητες.

«Όλα σταθμίζονται και ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις», επέμεινε.

Όσον αφορά στις μετακινήσεις από νομό σε νομό, τόνισε πως «φαίνεται αρκετά δύσκολο να ανοίξουμε τις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι ομοιόμορφο και είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς».

«Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι χρειάζεται μία μορφή απαγόρευσης κυκλοφορίας, το ακριβές ωράριο και τους κανόνες θα τους προδιαγράψουμε όταν θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τη σταδιακή άρση των μέτρων», είπε αναφορικά με τις γιορτές. 

Άνοιγμα δύο ταχυτήτων

Ερωτώμενος σχετικά με την πιθανότητα ανοίγματος της χώρας σε δύο ταχύτητες, επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή «είμαστε στη μία ταχύτητα, είμαστε στην πρώτη και κοιτάζουμε προσεκτικά το φορτίο». 

«Δεν πρέπει να αποπροσανατολιζόμαστε από το ότι είναι καλύτερη η κατάσταση στην περιοχή μας, γιατί αυτό οδηγεί σε εφησυχασμό», σημείωσε και ζήτησε, πάλι, την τήρηση των μέτρων.

Έκανε, δε, ιδιαίτερη αναφορά στην Πάτρα και τη γιορτή του Αγίου Ανδρέα, καλώντας τους πολίτες να προσέξουν για να μην γίνουν εστίες μόλυνσης οι τοπικές γιορτές.

Εμβόλια

Σχετικά με τα εμβόλια, επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός θα καλέσει πολιτικά πρόσωπα να εμβολιαστούν πρώτοι ως παράδειγμα».

Γνωστοποίησε πως υπολογίζεται πως θα είναι διαθέσιμα πάνω από 2 εκατ. εμβόλια και σύμφωνα με το σχέδιο, θα υπάρχουν 18 σημεία εμβολιασμού.

Προβλέπεται, επίσης, και το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα εμβόλια σε περίπτωση που χρειαστεί. Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, ενώ μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο

  Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο Newsroom   Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 16:07 Η αφρικανική σκόνη όπως φαίνε...