Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Αυτοί οι παράγοντες θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ – Τι εξηγεί πολιτική αναλύτρια

 Στιγμιότυπο από τις αμερικανικές εκλογές

ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
Από 
Αμερικανικές εκλογές (166)
Βρείτε μας

Ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων στις αμερικανικές εκλογές και το αποτέλεσμα δεν έχει κριθεί ακόμη, αναλύτρια εξηγεί στο Sputnik από ποιους παράγοντες θα κριθεί τελικά το αποτέλεσμα που θα αναδείξει τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Οι αμερικανικές εκλογές φαίνεται ότι κινητοποιούν την παγκόσμια κοινότητα κι αυτό είναι κάτι εντυπωσιακό. Ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις αυτής της αναμέτρησης. Δεν υπάρχει καμία τέλεια δημοκρατία στον πλανήτη. Την ίδια στιγμή, η αμερικανική (σ.σ. δημοκρατία) κινητοποιεί τον παγκόσμιο πληθυσμό που νιώθει ότι τον αφορά» επισημαίνει στο Sputnik η Μαρία Καρακλιούμη, πολιτική αναλύτρια της Rass.

Όπως μας εξηγεί, αυτή τη στιγμή περιμένουμε τον αριθμό εκλεκτόρων κάθε Πολιτείας που αντιστοιχούν σε κάθε υποψήφιο και εξασφαλίζουν το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος.

Το αμερικανικό εκλογικό σύστημα προβλέπει ότι οι 50 Πολιτείες των ΗΠΑ εκπροσωπούνται συνολικά από 538 εκλέκτορες, αριθμός που κατανέμεται σε κάθε πολιτεία ανάλογα με το μέγεθός της. 

Με τον τρόπο αυτό, για να αναδειχθεί κάποιος στο αξίωμα του Προέδρου θα πρέπει να εξασφαλίσει πάνω από 270 εκλέκτορες, δηλαδή τους μισούς συν έναν.

Οι επιπλέον παράγοντες που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα στις αμερικανικές εκλογές

Όπως εκτιμά η αναλύτρια, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ώρες, ωστόσο υπάρχουν επιπλέον παράγοντες πέρα από τους εκλέκτορες που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα: 

«Αυτό θα επηρεαστεί -πέρα από τους εκλέκτορες- και από την επιστολική ψήφο, αλλά και από όσους ψήφισαν πριν την εκλογική διαδικασία κατά τις προηγούμενες μέρες (σ.σ early voting)» εξηγεί η αναλύτρια.

Η ίδια απορρίπτει κάθε είδους σύγκριση με την Ελλάδα:

«Απέχει πολύ από τα ελληνικά δεδομένα η καταμέτρηση, καθότι η χώρα μας έχει το μέγεθος της Πολιτείας του Μίσιγκαν οπότε σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για τους ίδιους παράγοντες που διαμορφώνουν το αποτέλεσμα ούτε για τον ίδιο χρόνο καταμέτρησης. Για τον λόγο αυτό, οι εκλογικές αναμετρήσεις που γίνονται στην Ελλάδα δεν μοιάζουν με τις αμερικανικές. Την ίδια στιγμή, κάθε Πολιτεία πραγματοποιεί την καταμέτρηση με διαφορετικούς τρόπους».

«Για παράδειγμα στη Πολιτεία της Τζόρτζια ενώ υπήρχε καταγεγραμμένο πάνω από το 90% των ψήφων, διέκοψαν τη διαδικασία της καταμέτρησης για τις πρωινές ώρες» επισημαίνει η ειδικός.

Το ενδεχόμενο παραπομπής στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Ερωτηθείσα αν η έκβαση της κατάστασης, τής θυμίζει την εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στον Τζωρτζ Μπους τον νεότερο και στον Αλ Γκορ, τον Νοέμβριο του 2000, που τελικά παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, απαντά ότι αυτό θα κριθεί από το εάν τα ποσοστά των υποψηφίων που θα βγάλει τελικά η κάλπη έχουν οριακή διαφορά

«Ένα σενάριο προσφυγής στο δικαστήριο θα πλήγωνε γενικότερα τη δημοκρατία» καταλήγει η αναλύτρια.

Αμερικανικές εκλογές 2020: Δείτε live τα αποτελέσματα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μητσοτάκης – Ερντογάν: «Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό»

  Οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του ε...