Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Επικουρική σύνταξη με αμφιβολίες για το δημοσιονομικό κόστος [LIVE]

 

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI



Ακολουθήστε μας στο Google news 

Η τελευταία συνεδρίαση επί του νομοσχεδίου για την ιδιωτική επικουρική σύνταξη με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία του σχεδίου νόμου.

Αν και αρχικά η ψήφιση του νομοσχεδίου ήταν προγραμματισμένη για σήμερα τελικά η συζήτηση θα διεξαχθεί σε δύο συνεδριάσεις, προκειμένου να μπορέσουν να τοποθετηθούν όσο περισσότεροι βουλευτές με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών να αναμένονται την Πέμπτη πριν τη ψηφοφορία.

Σήμερα, Τετάρτη, συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων.

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου θα διεξαχθεί σε δύο συνεδριάσεις, προκειμένου να μπορέσουν να τοποθετηθούν όσο περισσότεροι βουλευτές, ενώ αύριο αναμένεται να τοποθετηθούν και πολιτικοί αρχηγοί. Η ονομαστική ψηφοφορία του νομοσχεδίου έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί το βράδυ της Πέμπτης

Υπέρ του σχεδίου νόμου στην αρμόδια Επιτροπή τάχθηκε η Ν.Δ., ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας και η συζήτησή του θα διεξαχθεί μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων.

Στο νομοσχέδιο, επίσης, έχουν κατατεθεί, έως αυτή τη στιγμή, για συζήτηση και ψήφιση δύο υπουργικές τροπολογίες και πέντε βουλευτικές τροπολογίες από το Κίνημα Αλλαγής.

Υπενθυμίζεται ότι το «σπάσιμο» και η μετάθεση της συζήτησης και ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου τον Σεπτέμβριο είχε «καρφωθεί» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως κυβερνητική μεθόδευση «χρονοκαθυστέρησης» ενόψει των σοβαρών αμφιβολιών για το τεράστιο δημοσιονομικό κόστος μετάβασης στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, το οποίο ακόμη και η Εθνική Αναλογιστική Αρχή το ανεβάζει σε πάνω από 70 δισ. ευρώ. Οι υπολογισμοί αυτοί κατέστησαν το μεν Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην ίδια την έκθεσή του που συνοδεύει το επίμαχο νομοσχέδιο, επιφυλακτικό ως προς τη δημοσιονομική επίπτωση -πρακτικά στο δημόσιο χρέος- του νέου συστήματος, τη δε Κομισιόν να θέτει ανεπίσημα διακριτικά τα σχετικά ερωτήματα, καθώς ήδη της έχουν υποβληθεί αντίστοιχες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις από ευρωβουλευτές (όπως από τον Δ. Παπαδημούλη).

Την υπεράσπιση του νομοσχεδίου ανέλαβε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου. Ο κ. Τσακλόγλου απαντώντας στην καταιγιστική κριτική των αγορητών και βουλευτών της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης με τον ατομικό κουμπαρά των νέων ασφαλισμένων».

Αναφερόμενος στη «μαύρη τρύπα» του επίμαχου νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης, το κόστος μετάβασης που υπολογίζεται έως και πάνω από 75 δισ. ευρώ, υιοθέτησε μόνο το αισιόδοξο βασικό σενάριο της μελέτης της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, κατά το οποίο, όπως είπε ο κ. Τσακλόγλου, «το κόστος για την πρώτη δεκαετία ανέρχεται σωρευτικά στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για το σύνολο της υπό εξέταση περιόδου μέχρι το 2070 και λαμβάνοντας υπόψη επιτόκιο προεξόφλησης 3,5%, όπως κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 56 δισεκατομμύρια ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αποφασισμένος να το πάει μέχρι τέλους ο Τραμπ με τους ΛΟΑΤΚΙ: «Μετά την ορκωμοσία μου θα σταματήσει το παραλήρημα των τρανσέξουαλ»

  Θα υπογράψω διατάγματα για τον τερματισμό του σεξουαλικού ακρωτηριασμού παιδιών, τον αποκλεισμό των τρανς από τον στρατό, το Δημοτικό, το ...