Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν βρίσκεται στην Αθήνα για τη  Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλοι αναμένουν να ακούσουν τι θα πει για το “αμερικανικό πλήγμα” κατά της Γαλλίας. Το “σύμφωνο ασφαλείας” ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας μπορεί να στρέφεται κατά της Κίνας αλλά τη ζημιά προς το παρόν την έπαθε η Γαλλία που έχασε συμβόλαιο δισεκατομμυρίων για τη ναυπήγηση υποβρυχίων για την Αυστραλία.

Μετά από αυτή την εξέλιξη είναι προφανές ότι το πρόγραμμα των ελληνικών φρεγατών αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τη Γαλλία. Για οικονομικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τη Naval Group αλλά και για το γόητρο του Γάλλου προέδρου. Οι Αμερικανοί εδώ και πάρα πολύ καιρό κάνουν τα πάντα για να βγάλουν εκτός της ελληνικής λίστας τις γαλλικές φρεγάτες Belharra και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά στο να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση.

Κάποιοι έχουν σπεύσει να εκτιμήσουν ότι η ανακοίνωση Μητσοτάκη για την αγορά ακόμη 6 Rafale ήταν το “τελικό χτύπημα” για τις γαλλικές φρεγάτες. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στην “πολιτικάντικη λογική” που λέει ότι “πήραν 3 δις οι Γάλλοι, θα πάρουν και 5 δις οι Αμερικανοί”! Οι πραγματικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων δεν “χωράνε” σ΄ αυτές τις “πολιτικάντικες λογικές” .

Ωστόσο, μετά απ΄ όσα ανακοίνωσε ο Μπάϊντεν για τη συμφωνία ασφαλείας, που είχαν ως συνέπεια την ακύρωση του προγράμματος ναυπήγησης υποβρυχίων για την Αυστραλία, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και η γαλλική πίεση για το πρόγραμμα των φρεγατών, λογικά θα ενταθεί.

Η Σύνοδος MED9

Τη Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φιλοξενεί σήμερα η χώρα μας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται πλέον για το MED9, καθώς η ομάδα των επτά χωρών που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στην ομάδα της EUMED εμπλουτίζεται από φέτος με τη συμμετοχή της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Στην ατζέντα της Συνόδου που αποκτά ξεχωριστή γεωπολιτική βαρύτητα, βρίσκονται οι προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή, νέες εν δυνάμει κρίσεις, όπως η απειλή κύματος μεταναστευτικών ροών μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν αλλά και κρίσεις, των οποίων τις συνέπειες βιώνουν ήδη οι χώρες της Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή.

Στη Σύνοδο θα λάβουν μέρος: ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Το σύμφωνο ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας για την περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι δεν ενημερώθηκε, δεν μπορεί παρά να επηρεάσει τις συζητήσεις σε ένα σαφώς νεοδιαμορφούμενο γεωπολιτικό σκηνικό, παρά το γεγονός πως αναμένεται να αναλυθεί και να αποτιμηθεί διεξοδικά στην προσεχή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Την ξεχωριστή σημασία της Συνόδου υπογραμμίζει και η παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που θα παρακολουθήσει τις εργασίες της.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα:

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

Στις 14:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στις 15:30 θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στις 17:00 θα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9

Στις 19:40 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις 20:30 οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο EUMED 9 θα παρακαθίσουν σε δείπνο.