Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Νέο πολιτικό σκηνικό στη χώρα μετά την ετυμηγορία της κάλπης

 



Σοκ και δέος προκαλεί η εμφατική νίκη της Νέας Δημοκρατίας •Απόλυτη κυριαρχία της «γαλάζιας» παράταξης που ψάχνει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές •Συντριβή για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και άμεση σύγκλιση των οργάνων του κόμματος •Ενισχυμένο ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, εκτός βουλής το ΜέΡΑ25, ξανά στον πολιτικό χάρτη η Πλεύση Ελευθερίας •Live όλες οι εξελίξεις.

Συγχαρητήρια του Ν. Χριστοδουλίδη στον Κ. Μητσοτάκη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ο Νίκος Χριστοδουλίδης για να τον συνεχάρη για την νίκη του ιδίου και του κόμματος του στις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του Κύπριου Προέδρου, Βίκτωρα Παπαδόπουλου.

Από την απλή στην ενισχυμένη αναλογική για το «μπόνους»

Στις δεύτερες εκλογές θα εφαρμοστεί το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, λόγω του συστήματος που ψήφισε η Ν.Δ. το 2020. Εάν στις επαναληπτικές η Ν.Δ. λάβει πάλι πάνω 40%, θα πάρει «μπόνους» 50 εδρών.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού εκ των τελικών αποτελεσμάτων διαπιστώσει ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία (151) των εδρών στην νέας Βουλή θα εκκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Το συνταγματικό όριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, είναι η δυνατότητα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνη από την Βουλή των Ελλήνων, δηλαδή είτε 151 θετικές ψήφους είτε από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα 2/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 120 ψήφων, αρκεί βέβαια να είναι περισσότεροι εκείνων που θα την καταψηφίσουν.

Η νέα προεκλογική περίοδος, μπορεί να είναι από 22 ημέρες έως ένα μήνα. Τα κόμματα και οι συνδυασμοί κομμάτων θα πρέπει να παρακαταθέσουν στον 'Αρειο Πάγο την σχετική αίτηση συμμετοχής στις εθνικές εκλογές.

Στο Προεδρικό Mέγαρο ο Μητσοτάκης  

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει την διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά θα την επιστρέψει αφού τη νύχτα ξεκαθάρισε την πρόθεσή του για τις δεύτερες κάλπες.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης, που θα λάβουν ύστερα τις εντολές, δεν αναμένεται να τις αξιοποιήσουν και διερευνήσουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας λόγω των ποσοστών τους.

Προς τις δεύτερες κάλπες της 25ης Ιουνίου

Προετοιμασίες και αναστοχασμός στα κομματικά επιτελεία, που «διαβάζουν» τα χθεσινά αποτελέσματα και αρχίζουν να καταστρώνουν τα σχέδια για τη νέα εκλογική αναμέτρηση σε λίγες εβδομάδες.

Κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Νίκο Ανδρουλάκη για τα συγχαρητήρια ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έδειξε» ως πιθανή ημερομηνία της 25η Ιουνίου αντί για την 2α Ιουλίου, που προκρινόταν μέχρι χθες. Άλλωστε η διαδικασία των διερευνητικών εντολών αναμένεται να ολοκληρωθεί με σύντομα και να μην εξαντληθούν οι τρεις μέρες, που θα δοθούν σε κάθε από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.

Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ σε 6 περιφέρειες 

Σε έξι περιφέρειες το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ξεπέρασε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, συγκέντρωσε 16,93% στη Δράμα, 17,34% στο Κιλκίς, 15,22% στη Λακωνία, 21,47% στο Λασίθι, 21,47% στο Ρέθυμνο και 19,30% στη Χίο.

EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Εκτενής κάλυψη της γαλάζιας παντοδυναμίας σε γερμανόφωνα ΜΜΕ

Η ξεκάθαρη νίκη της Νέας Δημοκρατίας καλύπτεται εκτενώς από τα ΜΜΕ στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, που αναφέρονται επίσης στην προοπτική νέων εκλογών το καλοκαίρι.

  • Welt: Οι συντηρητικοί πανηγυρίζουν συντριπτική νίκη - η Ελλάδα ωστόσο βρίσκεται ενώπιον νέων εκλογών
  • Augsburger Allgemeine Zeitung: «Η Ελλάδα ψήφισε. Καθαρός νικητής είναι η Νέα Δημοκρατία
  • Süddeutsche Zeitung: Η Ελλάδα ήδη και πάλι ενόψει νέων εκλογών - Οι συντηρητικοί μπροστά
  • Augsburger Allgemeine: Η Ελλάδα ψήφισε. Καθαρός νικητής είναι η Νέα Δημοκρατία
  • Münchner Merkur: Ο Τσίπρας τιμωρήθηκε άσχημα, ο Μητσοτάκης πανηγυρίζει ‘σεισμό’ και πηγαίνει σε νέες εκλογές
  • Handelsblatt: Ο Μητσοτάκης θριαμβεύει στις εκλογές στην Ελλάδα 
  • Neue Zürcher Zeitung: Θρίαμβος για τον Μητσοτάκη
  • Die Presse: Συντηρητικός θρίαμβος στην Ελλάδα

Μπροστά η Ν.Δ. και στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού

Με την ενσωμάτωση στο 60,61% η Ν.Δ. συγκεντρώνει συνολικά το 44,22%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,62%, το ΚΚΕ 10,56%, το ΜΕΡΑ25 10,25% και το ΠΑΣΟΚ 6,66%, καθώς το κόμμα της Κουμουνδούρου πήρε προβάδισμα 2,52% στην Ισπανία και 9,94% στην Σουηδία. Η Ν.Δ. προηγείται σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Πολωνία και Σαουδική Αραβία.   

Οι βουλευτές από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας

Συνεχίζεται η «μάχη» του σταυρού για τους υποψήφιους, ενώ από το Επικρατείας, βάσει των ποσοστών των κομμάτων, εκλέγονται:

  • Ν.Δ.: Ειρήνη Αγαπηδάκη, Θεόδωρο Σκυλακάκη, Χρήστο Στυλιανίδη, Ιωάννα Λυτρίβη, Γεώργιο Σταμάτης, Μαρία - Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και Μαρία Πολύζου.
  • ΣΥΡΙΖΑ: οι Όθωνας Ηλιόπουλος, Έλενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης και Πόπη Τσαπανίδου.
  • ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Δουδώνη και τον Δημήτρη Μάντζο.
  • ΚΚΕ: Θανάσης Παφίλης.
  • Ελληνική Λύση: Παύλος Σαράκης.

Στο 99,55% η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων

Καμία διαφορά δεν παρατηρείται στο τελικό αποτέλεσμα ενώ βρισκόμαστε μια ανάσα από την ολοκλήρωση της καταμέτρησης

Στο 99,55% της ενσωμάτωσης των εκλογικών τμημάτων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 40,79%, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. 20,07% το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ 11,46%, το ΚΚΕ 7,23% και η Ελληνική Λύση 4,45. Τα κόμματα που ακολουθούν είναι κάτω από το 3% και δεν μπαίνουν στη Βουλή.

Νίκη της Δεξιάς και κίνδυνος «ορμπανοποίησης» της πολιτικής ζωής του τόπου

Μπλε βάφτηκαν 58 στις 59 εκλογικές περιφέρειες με μοναδική εξαίρεση τη Ροδόπη.

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 40,79% έναντι 20,07% του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με 11,46% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,22%. Εντός Βουλής και η Ελληνική Λύση που συγκεντρώνει 4,45%. Τα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής συγκεντρώνουν 16%.

Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία έφτασε στο 60,6%.

Με βάση τα παραπάνω ποσοστά η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει 146 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. 71, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ 41, το ΚΚΕ 26 και η Ελληνική Λύση: 16

Τι μας έδειξε το exit poll

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ενδιαφέρουν παρουσιάζουν τα τελικά στοιχεία του κοινού exit poll που διενεργήθηκε για τις εκλογές.

Σύμφωνα με αυτά, οι νέοι ηλικίας 17 – 24 ετών ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 31,5%, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 28,8% – χωρίς πάντως να έχουμε στοιχεία συμμετοχής ανά ηλικιακή ομάδα.

Πρωτιά στη δεξιά έδωσαν και οι αγρότες/κτηνοτρόφοι με 47,5% έναντι 13 του ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. με 13.4%.

Ένα άλλο στοιχεία δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «πλήρωσε» τις δηλώσεις Κατρούγκαλου αφού ο κλάδος των ελεύθερων επαγγελματιών έδωσε 54% στη Ν.Δ. και 17.3% στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της Κουμουνδούρου φαίνεται να κερδίζει μόνο τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα με 29.1% έναντι 27.8% της ΝΔ ενώ τέλος, τους ανέργους κέρδισε το κόμμα της Πειραιώς με 33.4%, έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου