Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Ψήφισε και ο Μέγας Κωνσταντίνος

 

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



«Τελευταία προβοκάτσια των δημοσκόπων και του συστήματος του Μητσοτακεϊκου που ξεψυχάει, είναι αυτά που διακινούνται ως “διαρροές”. Μην πιστεύετε τίποτα από αυτά. Η νίκη ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά», έγραφε ο Παύλος Πολάκης λίγη ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες. Σύντροφε, τελικά δεν ήταν στραβός ο γιαλός...

Με άρωμα… Πιερρακάκη ψήφισαν πολλοί. Δηλαδή με την ψηφιακή ταυτότητα στο κινητό. Οπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς, όπου μίλησε για γιορτή της δημοκρατίας και ευχήθηκε στους εορτάζοντες. Πάντως ο πρωθυπουργός έδειξε αρχικά την ταυτότητα στο κινητό, αλλά μετά έβγαλε και την... παραδοσιακή: «Διαλέγετε και παίρνετε». Πήγε με την κόρη του Δάφνη και τον γιο και εορτάζοντα Κωνσταντίνο, χαιρέτισε πολύ κόσμο κι έβγαλε φωτογραφίες. Επειδή όμως ο γιος του καθυστερούσε μέσα στο παραβάν, άρχισε να τον… τρολάρει: «Ελπίζω να σκέφτεται μόνο ποιους σταυρούς θα βάλει».


● Στην Κυψέλη ψήφισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «η αλλαγή είναι στα χέρια του λαού μας». Τελικά έμεινε στα... χέρια. Στη συνέχεια ανέβασε βίντεο το TikTok καλώντας τους νέους να ψηφίσουν. «Τι έγινε bro; Πάμε κάλπη σήμερα; Οι άλλοι θα πάνε. Οι άλλοι πάντα πάνε. Ηρθε η ώρα, να αποφασίζουμε εμείς για εμάς», είπε χαρακτηριστικά.


● Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως εξοργίστηκαν και δικαίως από τις διαρροές ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο. Ανώνυμοι λογαριασμοί που πρόσκεινται στη Ν.Δ. διέδιδαν πως πρέπει όσοι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ στον βόρειο τομέα να διαγράφουν το όνομα του Γιώργου Κατρούγκαλο από το ψηφοδέλτιο για να μην είναι άκυρο, ενώ στην πραγματικότητα ίσχυε το ακριβώς αντίθετο. Οπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Πόπη Τσαπανίδου, ο ΣΥΡΙΖΑ υποβάλλει μήνυση και προσφεύγει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογών.


● Στο «πράσινο» στρατόπεδο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ψήφισε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου στο Ηράκλειο Κρήτης και στη συνέχεια πήρε το αεροπλάνο για να επιστρέψει στην Αθήνα. Πάντως δεν παρέλειψε να καρφώσει Τσίπρα και Μητσοτάκη λέγοντας ότι «είναι ικανοί να γίνουν ικέτες των ψήφων της Χρυσής Αυγής και να στήσουν ένα παρακράτος σε βάρος του λαού».


● Ανοιχτό ενδεχόμενο… νοθείας άφησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ψηφίζοντας στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, όχι μόνο για τη Μακεδονία, αλλά για όλη την Ελλάδα. Στη Λαμία ψήφισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ στο Πέραμα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι «στην πολιτική δεν υπάρχουν αδιέξοδα».


● Την τιμητική τους είχαν και οι πρώην πρωθυπουργοί. Στην Πύλο ψήφισε ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά ήταν λακωνικός στις δηλώσεις του: «Ολα θα πάνε καλά». Στη Θεσσαλονίκη ο εορτάζων Κώστας Καραμανλής, που δεν ήταν υποψήφιος στις εκλογές και απέφυγε τις δηλώσεις. Με πιο ισχυρό μήνυμα ο Γιώργος Παπανδρέου από την Πάτρα, που ζήτησε ψήφο κόντρα στη «λεηλασία την πελατειακή του πλούτου του ελληνικού λαού υπέρ των λίγων και ισχυρών, τον αφελληνισμό της οικονομίας μας, την υπονόμευση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων». Σε πειραματικό σχολείο στο Κολωνάκι ψήφισε ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος είπε ότι περιμένει από τις εκλογές «να δοθεί ένα μεγαλύτερο κίνημα στην ελληνική προοδευτική πολιτική».


Είδαμε πολλούς «γαλάζιους» να μας διαφημίζουν την παρουσία τους χρησιμοποιώντας την οικογένειά τους, π.χ. η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Αδωνις Γεωργιάδης κ.ά. Ειδικά ο υπουργός Ανάπτυξης ψήφισε στην Εκάλη και ανέβασε φωτογραφίες με τα αδέλφια του, Λεωνίδα και Αλέξανδρο, αλλά και τον γιο του, Αθανάσιο-Περσέα, που ψήφισε για πρώτη φορά. Σημειώνεται ότι η σύζυγός του, Ευγενία Μανωλίδου, ορίστηκε μέλος εφορευτικής επιτροπής και ο κ. Γεωργιάδης πήγε να φωτογραφηθεί (και) μαζί της.


● Δεν έλειψαν βέβαια και τα ευτράπελα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Στους Σοφάδες Καρδίτσας είχαμε πέντε συλλήψεις για εξαγορά ψήφων και πλαστές ταυτότητες, καθώς είχαν μαζί τους… 197 δελτία ταυτότητας, μία σακούλα με 114 κλειστούς φακέλους και πέντε ψηφοδέλτια με όνομα συγκεκριμένου υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά, είχαμε και περιπτώσεις κάλπης με... γάμο. Στα Χανιά ζευγάρι πήγε να ψηφίσει απευθείας μετά την εκκλησία, με το γαμπριάτικο και το νυφικό. Στις Σέρρες πήγαν να ψηφίσουν νωρίς το πρωί μετά το γαμήλιο γλέντι, ενώ στην Πάτρα ο γαμπρός ντύθηκε, ψήφισε και μετά πήγε για… κρέμασμα.


● Αλλοι πήγαν να ψηφίσουν μαζί με τα σκυλιά τους, όπως π.χ. ένας ηλικιωμένος στην Κυψέλη που έγινε viral, ενώ στο Ναύπλιο ένας αγρότης πήγε να ψηφίσει μαζί με άλογα και γαϊδουράκια. Στη Λάρισα κάποιος κλείστηκε στο ασανσέρ του εκλογικού κέντρου και τον απεγκλώβισε η Πυροσβεστική, ενώ στο Ηράκλειο λιποθύμησε μια δικαστική αντιπρόσωπος και αντικαταστάθηκε. Κορυφαίο όλων, ότι στη Λάρισα έπαιζαν… κλαρίνο έξω από ένα εκλογικό κέντρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου