Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Ποια ονόματα «παίζουν» για υπουργικά πόστα στην υπηρεσιακή κυβέρνηση

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI



Σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες και συζητήσεις για τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 25 Ιουνίου, με υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον Ιωάννη Σαρμά, πρόεδρο του Ελεγκτικού Συμβουλίου.

Στο μεταξύ έχουν κυκλοφορήσει σενάρια και πληροφορίες για κάποια πρόσωπα, που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» σε κάποια υπουργεία.

Ειδικότερα:

  • Για το υπουργείο Εξωτερικών φημολογείται πως θα ανατεθεί στον πρέσβη ε.τ Βασίλη Κασκαρέλη. 
  • Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ακούγονται τα ονόματα του πρεσβης ε.τ. Δημήτρη Παρασκευόπουλου και του πρέσβη ε.α, Παύλου Αποστολίδη και του πρέσβη ε.τ, Δημήτρη Παρασκευόπουλου.
  • Για το υπουργείο Υγείας οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα το αναλάβει η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Εντατικολόγος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου. 
  • Στο υπουργείο Παιδείας οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως προκρίνετι ο πρώην πρύτανης ΕΚΠΑ, Χρήστος Κίττας. Ο ίδιος είχε διατελέσει υπηρεσιακός υπουργός Υγείας το 2012.
  • Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ακούγεται το όνομα του πρώην αρχηγού ΓΕΣ, Χαράλαμπου Λαλούση.

Ζητούν πρόσωπα κοινής αποδοχής

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών, ότι πρέπει να ακολουθηθούν όσα προβλέπει το Σύνταγμα για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Σημείωσε ότι καλό είναι να υπάρξει μέριμνα ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια, και στα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την τοποθέτησή του σημείωσε ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών που θα οριστούν, πρέπει να είναι πρόσωπα με γνώση των εν λόγω κρίσιμων χαρτοφυλακίων και υπογράμμισε περαιτέρω ότι και ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Επισήμανε ότι δεν είναι τα αναλογικότερα εκλογικά συστήματα που εμποδίζουν τον σχηματισμό κυβερνήσεων όπως άλλωστε υποδηλώνει και η ευρωπαϊκή εμπειρία.

Αύριο η ορκωμοσία Σαρμά, την Παρασκευή του υπουργικού συμβουλίου

Το απόγευμα της Πέμπτης, στις 16:00, αναμένεται η ορκωμοσία του Ιωάννη Σαρμά, ενώ την Παρασκευή θα γίνει η ορκωμοσία των υπουργών και θα ακολουθήσουν οι παραδόσεις – παραλαβές των υπουργείων.

«Κυρία Πρόεδρε ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή, είναι συνταγματική υποχρέωση και καθήκον μου ως πολίτης, σας ευχαριστώ πολύ, εύχομαι να πάνε όλα καλά», είπε.

Την Κυριακή 28 Μαΐου (6 μ.μ) θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ τη Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τέμπη – Αποκάλυψη documentonews.gr: Αυτά είναι τα ηχητικά των συνομιλιών πριν και μετά το «νεκρό» 11λεπτο (Audio)

  ΕΛΛΑΔΑ Βαγγέλης Τριάντης 08.05.2024 | 13:34 Τα ηχητικά με τις καταγεγραμμένες συνομιλίες του ΟΣΕ αμέσως πριν και μετά το «νεκρό» 11λεπτο τ...