Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

«Κυβέρνηση ειδικού σκοπού» και δημοσκόπηση του Euractiv ανάβουν «φωτιές» σε ΝΔ και Μαξίμου Κ.Μητσοτάκης: «Μήπως θέλουν κάποιοι να βάλουν κάποιους στη φυλακή;»

 


Θεόφραστος Ανδρεόπουλος email: andreopoulos@pronews.gr



Η δημοσκόπηση που δημοσίευσε το Euractiv προκάλεσε μία «αλυσιδωτή» αντίδραση πολιτικών εξελίξεων καθώς για πρώτη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ κατανόησαν ότι ίσως είναι πιο εύκολο από ότι πίστευαν να κάνουν κυβέρνηση ακόμα και ως δεύτερο κόμμα και στο Μαξίμου επίσης κατανόησαν ότι δεν είναι καθόλου απίθανο το σενάριο να προκύψει μία «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» για την υπόθεση των υποκλοπών.

 Ο Αλέξης Τσίπρας στην διακαναλική συνέντευξη που παρέθεσε μίλησε ανοιχτά για σενάριο για σχηματισμό ολιγόμηνης «κυβέρνησης ειδικού σκοπού για να πέσει φως στην υπόθεση των υποκλοπών».«Αν καταλαβα καλά με ρωτάτε αν δεν βγαίνουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση μακράς πνοής, διότι αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχουν οι συσχετισμοί και θα πάμε να συγκροτήσουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, τετραετίας, όχι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού που μέσα βεβαίως σε αυτήν της μακράς πνοής διακυβέρνηση θα εντάξουμε και όλους τους ειδικούς σκοπούς. Μέσα στους γενικούς σκοπούς θα εντάξουμε και τους ειδικούς σκοπούς», είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών (σσ. για κυβέρνηση ειδικού σκοπού), αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού», πρόσθεσε.

Νωρίτετα το Euractiv δημοσίευσε τα αποτελέσματα δημοσκόπησης πολυεθνικής εταιρείας για τις ελληνικές εκλογές, τα οποία παραδόθηκαν την περασμένη Παρασκευή (12 Μαΐου) σε υψηλόβαθμα στελέχη της αλλά και σε σημαντικούς Ευρωπαίους παράγοντες και από αυτά προκύπτει πως η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι οριακή και ανάγεται σε μία διαφορά μόλις… 30.000 ψήφων!

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, η ΝΔ συγκεντρώνει 33,45%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 32,92% και το ΠΑΣΟΚ 9,02%. Στην εκτίμηση, το ποσοστό της ΝΔ θα μπορούσε να κυμανθεί στο 33-34%, του ΣΥΡΙΖΑ στο 32,5-33,5% και του ΠΑΣΟΚ στο 8,7-9,3%.

Αυτό σημαίνει ότι με τα παραπάνω ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μπορούν να κυβερνήσουν μαζί, ακόμη και εάν η ΝΔ είναι οριακά πρώτη.

«Ελάτε να ενωθούμε, μπας και πέσει ο Μητσοτάκης, αυτός είναι ο ειδικός σκοπός» λένε στη ΝΔ, ξέρουν όμως πως πλέον πρόκειται για ένα υπαρκτό σενάριο.

Η αποτυχία των δημοσκοπήσεων «παλαιού τύπου» με την χρήση σταθερού τηλεφώνου, απέτυχαν παταγωδώς στις εκλογές της Τουρκίας και τίποτε δεν αποκλείει την πιθανότητα να γίνει το ίδιο και στις ελληνικές εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει σηκώσει ψηλά το θέμα των παρακολουθήσεων με την αντιπολιτευτική ατζέντα να στρέφεται στο κράτος δικαίου, το οποίο όπως υποστηρίζει έχει καταρρακωθεί με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για την αναγκαιότητα να έλθει η κάθαρση, έδειξε ως υπεύθυνο των υποκλοπών το Μέγαρο Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ( σ.σ. οποίος είχε υπό την ευθύνη του την ΕΥΠ) ενώ διερωτήθηκε ποιος κατέχει το υλικό των παρακολουθήσεων, “τα χιλιάδες megabytes από τις υποκλοπές, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να εκβιάζει επιχειρηματίες, πολιτικά πρόσωπα και το στράτευμα”.

Σε συνέχεια της σκέψης του και αναφερόμενος στο κάλεσμα που κάνει σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι προτεραιότητα για το κόμμα το ζήτημα της κάθαρσης στο θέμα των υποκλοπών, ωστόσο αυτό που τον απασχολεί είναι η νίκη στις εκλογές και η προοπτική μίας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Τι εννοεί λέγοντας «κυβέρνηση ειδικού σκοπού»;

Προφανώς, εννοεί  Ειδικό Δικαστήριο όπως άλλωστε καταδεικνύει και η αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει ό,τι θέλει, μόνο που όπως είπε, την απόφαση την παίρνει το κόμμα που έχει την πλειοψηφία.

“Προσέξτε τώρα, ένα υποθετικό σενάριο, μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού, η οποία δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα, θα ασχολείται μόνο με τις υποκλοπές, δεν θα πληρώνει συντάξεις, να διαχειρίζεται πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, να στέκεται με αυτοπεποίθηση απέναντι στην Τουρκία.

Μία κυβέρνηση παράλυσης, ο ορισμός της ακυβερνησίας, μόνο και μόνο γιατί; Για να σώσουν κάποιοι τις καρέκλες τους; Ή μήπως για να βάλουν κάποιοι κάποιους φυλακή; Θυμίζω τα λόγια του κ. Πολάκη: ότι πρέπει να βάλουμε κάποιους φυλακή για να γλιτώσουμε”.

Στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέβασε τις όποιες προσδοκίες καθώς επιμένει στην διενέργεια εκ νέου εξεταστικής επιτροπής, χωρίς την επίκληση του απορρήτου.

“Για το επίμαχο θέμα, λέω να γίνει εκ νέου εξεταστική επιτροπή χωρίς καταχρηστική χρήση του απορρήτου, και με 40 μάρτυρες αντί για τρεις που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ… Το αποτέλεσμα της Εξεταστικής θα οδηγήσει σε Προανακριτική” είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι όσα λέει ο Αλ. Τσίπρας για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, γίνονται όπλο στα χέρια του Κυρ. Μητσοτάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τελ Αβίβ: Χιλιάδες ισραηλινοί διαδηλωτές απαιτούν παραίτηση Νετανιάχου και επιστροφή των ομήρων

  Newsroom   Κυριακή, 19 Μαϊος 2024 19:31 34 SHARES Με βασικά αιτήματα την παραίτηση Νετανιάχου και την ασφαλή επιστροφή όλων των ομήρων της...