Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Μηνύματα της Μόσχας σε Αθήνα και Ευρωπαϊκή Ενωση

 

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
(Russian Foreign Ministry Press Service via AP, File)


Το ρωσικό χτύπημα στην Οδησσό κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη και οι κρίσιμες αποφάσεις της Δύσης για το Ουκρανικό.

Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων Ε.Ε. και ΗΠΑ για το Ουκρανικό και το νέο πακέτο στρατιωτικής-οικονομικής βοήθειας που περιμένει το Κίεβο. Στον απόηχο του ρωσικού χτυπήματος στην Οδησσό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μητσοτάκη, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ε.Ε. είχαν την Πέμπτη κοινή τηλεδιάσκεψη.

Η κατάσταση στο πεδίο εξελίσσεται αρνητικά για την Ουκρανία και οι ΗΠΑ ζητούν άμεση ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων με όπλα και πυρομαχικά μέσω Ευρώπης. Παράλληλα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πιέζει τη Γερουσία να εγκρίνει το νέο πακέτο ύψους 40 δισ. δολαρίων.

Την επόμενη Κυριακή 17 Μαρτίου η Ρωσία έχει προεδρικές εκλογές και η έκτη επανεκλογή του Πούτιν, που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας από το 2000, θεωρείται δεδομένη. Πλην όμως οι διαφωνίες στην Ε.Ε. (που σχηματοποιούνται με την αντίθεση Γερμανίας - Γαλλίας για ενίσχυση της Ουκρανίας με Taurus κ.λπ. προηγμένα συστήματα), αλλά και οι αντιρρήσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ (που εντείνονται εν όψει των εκλογών), δημιουργούν αβεβαιότητα για την τύχη των αιτημάτων του Κιέβου.

Ο Ζελένσκι βρέθηκε στην Αγκυρα για συνομιλίες με τον Ερντογάν. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών Φιντάν είχαν συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ, στο forum της Αττάλειας. Το Κίεβο θέλει από την Αγκυρα drones, όμως η συζήτηση είχε αρχικά εστιαστεί στην κατασκευή μονάδας της Baykar στην Ουκρανία. Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν, καθώς η Ε.Ε. δεν συμφώνησε στη χρηματοδότηση του σχεδίου, το οποίο άλλωστε δεν ανταποκρίνεται στις άμεσες ανάγκες των Ουκρανών.

Μπορεί να ικανοποιήσει απευθείας με εξαγωγές πολεμικού υλικού η Τουρκία τις ανάγκες της Ουκρανίας; Θα μπορούσε, όμως οι σχέσεις με τη Ρωσία θα διαταράσσονταν σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα, από τη Συρία και τη Μ. Ανατολή μέχρι τον Καύκασο και τη Λιβύη.

Με το πυραυλικό χτύπημα στην Οδησσό, η Μόσχα έστειλε μήνυμα για την Ουκρανία, αλλά και για τη συνέχεια της αντιπαράθεσης με την Ε.Ε. Τα σχόλια της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, για τον Κυρ. Μητσοτάκη δείχνουν την οπτική του Κρεμλίνου για την Ευρώπη, με αναγωγές ακόμα και στη ναζιστική περίοδο.

Η Αθήνα έχει επιλέξει να μην μπει σε διπλωματική αντιπαράθεση με τη Μόσχα, αλλά υποστηρίζει στην Ε.Ε. τη σκληρή γραμμή με την έγκριση νέου εξοπλιστικού πακέτου (κυρίως πυρομαχικών). Επί του θέματος υπήρξε αναφορά και στα συμπεράσματα του 5ου στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ, για υλικό ύψους 200 εκατ. ευρώ. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι δεν συζητείται παραχώρηση των S-300 που διαθέτει η Ελλάδα. Για την Οδησσό, οι ελληνικές υπηρεσίες ζήτησαν από τις ουκρανικές τη διερεύνηση της πυραυλικής επίθεσης και ως εκ τούτου για την ώρα δεν θα υπάρξουν άλλες διπλωματικές ενέργειες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T776F2