Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν χάνει την Κωνσταντινούπολη – Τα πρώτα αποτελέσματα

 


Διαβάζεται σε 4'
Εκλογές στην Τουρκία
Εκλογές στην Τουρκία AP Photo/Emrah Gurel

Προβάδισμα Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη και Γιαβάς στην Άγκυρα, δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία.

http://Τα πρώτα αποτελέσματα μετά από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, βλέπουν το “φως” της δημοσιότητας.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, εν ενεργεία δήμαρχος και υποψήφιος του κόμματος της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, CHP, προηγείται στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και άλλα τηλεοπτικά δίκτυα βάσει μερικής επίσημης καταμέτρησης ψήφων.



Συγκεκριμένα, η μέχρι στιγμής μικρή καταμέτρηση των ψήφων στις δημοτικές εκλογές δείχνει μια τάση ευνοϊκή για τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης στις πόλεις Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, σύμφωνα με αποτελέσματα που έδωσαν στη δημοσιότητα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Έτσι διαμορφώνεται στις 19:43 ώρα Ελλάδος ο εκλογικός χάρτης βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων των εκλογών στην Τουρκία
Έτσι διαμορφώνεται στις 19:43 ώρα Ελλάδος ο εκλογικός χάρτης βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων των εκλογών στην Τουρκία HURRIYET.COM.TR

Με σχεδόν 20% των καταμετρημένων ψήφων, ο απερχόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, έχει προβάδισμα 49,6% έναντι 41,6% του βασικού του αντιπάλου Μουράτ Κουρούμ.

Στην Άγκυρα, ο δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς δείχνει ότι επανεκλέγεται κερδίζοντας 56,3% των ψήφων έναντι 36,3% του αντιπάλου του, μετά 12,4% των ψήφων καταμετρημένο.

Το NTV ανέφερε ότι ο Ιμάμογλου συγκεντρώνει το 49,09% των με το 3,67% καταμετρημένο. Ο Μουράτ Κουρούμ, ο υποψήφιος από το Κόμμα AKP του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που κυβερνά σε εθνικό επίπεδο, είχε 42,83%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπολίτευση προηγείται και στην Σμύρνη.

Τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα από τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη
Τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα από τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη HURRIYET.COM.TR

Προβάδισμα τη αντιπολίτευσης στις τρεις μεγάλες πόλεις, Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη
Προβάδισμα τη αντιπολίτευσης στις τρεις μεγάλες πόλεις, Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη 

Χαρούμενος δηλώνει ο Ιμάμογλου – Νίκη στην Άγκυρα κήρυξε ο Γιαβάς

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, απερχόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και υποψήφιος του CHP της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, δήλωσε «πολύ χαρούμενος» με τα αρχικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας

“Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα που τα παρακολουθούμε με αγωνία, η ομάδα μας είναι πολύ καλή και διαθέτουμε ένα πολύ καλό σύστημα παρακολούθησης των αποτελεσμάτων. Η εικόνα που έχουμε προς το παρόν μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, ωστόσο δεν πρέπει να μιλάμε αν δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα”, ανέφερε μεταξύ άλλων στις πρώτες του δηλώσεις ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Παράλληλα ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος του CHP, κήρυξε τη νίκη του σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα, τα οποία δείχνουν ότι προηγείται του αντιπάλου του από το κυβερνών Κόμμα ΑΚ κατά σχεδόν 20%.


Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν πρώτα στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην ανατολική Τουρκία για τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα σ’ ολόκληρη τη χώρα, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Τουρκίας.

Στις μεγάλες πόλεις, όπως η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη, και στο δυτικό τμήμα της χώρας, η ψηφοφορία άρχισε μια ώρα αργότερα.

Η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 17:00 (ώρα Ελλάδος).

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του NEWS24/7
Οι Δύο Τουρκίες του Ερντογάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα - Το Ισραήλ άνοιξε το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ

  ΚΟΣΜΟΣ  / Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, 08:59:25 /   Τελευταία Ενημέρωση: 13:08   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα τους εντατ...