Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Η Ρωσία πραγματοποιεί μεγάλη αεροπορική επιδρομή στην Ουκρανία. ένας πύραυλος εισέρχεται στον εναέριο χώρο της Πολωνίας Του Pavel Polityuk και Gleb Garanich 24 Μαρτίου 2024 2:31 μ.μ. GMT+2 Ενημερώθηκε πριν από 27 λεπτά

 Αντικείμενο 2 από 7 Άτομα βρίσκουν καταφύγιο σε σταθμό του μετρό κατά τη διάρκεια μιας ρωσικής επίθεσης πυραύλων, εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο Κίεβο, Ουκρανία, 24 Μαρτίου 2024. REUTERS/Thomas Peter

ΚΙΕΒΟ, 24 Μαρτίου (Reuters) - Η Ρωσία έπληξε κρίσιμης σημασίας υποδομές στη δυτική περιοχή Λβιβ της Ουκρανίας με πυραύλους νωρίς την Κυριακή, είπε το Κίεβο, σε μια μεγάλη αεροπορική επιδρομή που είδε έναν ρωσικό πύραυλο κρουζ να πέταξε για λίγο στον πολωνικό εναέριο χώρο σύμφωνα με τη Βαρσοβία.
Η Μόσχα εκτόξευσε 57 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην επίθεση που είχε στόχο και την πρωτεύουσα Κίεβο, δύο ημέρες μετά τον μεγαλύτερο αεροπορικό βομβαρδισμό του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας σε περισσότερα από δύο χρόνια πλήρους κλίμακας πολέμου , είπε το Κίεβο.«Υπήρξαν δύο προκαταρκτικά χτυπήματα στην ίδια εγκατάσταση υποδομής ζωτικής σημασίας που στόχευσαν οι κατακτητές τη νύχτα», έγραψε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Λβιβ, Maksym Kozytskyi, στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.
Το χτύπημα χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, οι οποίοι είναι πιο δύσκολο να καταρριφθούν, πρόσθεσε, χωρίς να προσδιορίσει την εγκατάσταση.
Το υπουργείο Ενέργειας είπε ότι ο εξοπλισμός πήρε φωτιά όταν μια κρίσιμη ενεργειακή εγκατάσταση στην περιοχή Lviv δέχθηκε επίθεση, με αποτέλεσμα να χάσει την ισχύ της. Δεν ήταν σαφές αν μιλούσαν για την ίδια εγκατάσταση.Η αεράμυνα κατέστρεψε 18 από τους 29 εισερχόμενους πυραύλους και 25 από τα 28 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία.
Δεν υπήρχαν σχεδόν λεπτομέρειες για το τι είχε υποστεί ζημιές, αλλά η στόχευση υποδομών ζωτικής σημασίας θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η Ρωσία προσπαθεί να διατηρήσει την πίεση στο ενεργειακό σύστημα μετά τα χτυπήματά της που προκάλεσαν εκτεταμένα μπλακ άουτ την Παρασκευή.
Το υπουργείο Ενέργειας δήλωσε ότι η Ουκρανία, η οποία εξάγει ηλεκτρική ενέργεια τις τελευταίες εβδομάδες, αύξησε απότομα τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και διέκοψε τις εξαγωγές την Κυριακή μετά τις επιθέσεις στο ενεργειακό σύστημαΑρκετές εκρήξεις ξέσπασαν στο Κίεβο τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς η αεράμυνα κατέστρεψε περίπου δώδεκα πυραύλους πάνω από την πρωτεύουσα και τη γειτονιά της, δήλωσε ο Serhiy Popko, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου.
Υπήρξαν μόνο μικρές ζημιές από την επίθεση, είπε.
Μικρές ομάδες ανθρώπων μαζεύτηκαν για ασφάλεια υπόγεια σε κεντρικό σταθμό του μετρό του Κιέβου τις πρώτες πρωινές ώρες, μερικοί από τους οποίους κοιμόντουσαν σε χαλάκια κάμπινγκ.
Η Μόσχα σφυροκοπά την Ουκρανία εδώ και μέρες σε επιθέσεις που απεικονίζονται από τη Μόσχα ως εκδίκηση για τις ουκρανικές επιθέσεις που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών στη ΡωσίαΤα συντρίμμια ενός πυραύλου κρουζ που καταρρίφθηκε Kh-55 βρέθηκαν σε πάρκο του Κιέβου, δήλωσαν αξιωματούχοι.
«Για το τρίτο πρωί πριν το ξημέρωμα αυτή την εβδομάδα, όλη η Ουκρανία βρίσκεται σε συναγερμό και έχει λάβει συμβουλές να αναζητήσει καταφύγιο», ανάρτησε η πρέσβειρα των ΗΠΑ Μπρίτζετ Μπρινκ στο X.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

ΠΟΛΩΝΙΚΟΣ ΑΕΡΟΧΩΡΟΣ

Οι ένοπλες δυνάμεις της Πολωνίας δήλωσαν ότι ένας ρωσικός πύραυλος κρουζ που εκτοξεύτηκε στην περιοχή του Λβιβ είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Πολωνίας.«Το αντικείμενο εισήλθε στον πολωνικό χώρο κοντά στην πόλη Oserdow (βουεβοδάσιο του Λούμπλιν) και έμεινε εκεί για 39 δευτερόλεπτα», ανέφερε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. «Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της πτήσης, παρατηρήθηκε από στρατιωτικά συστήματα ραντάρ».
Ο εκπρόσωπος του Πολωνικού στρατού, Jacek Goryszewski, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο πύραυλος ταξίδεψε περίπου 2 χιλιόμετρα (1,2 μίλια) στον πολωνικό εναέριο χώρο πριν επιστρέψει στην Ουκρανία.
Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τη Ρωσία. Η Βαρσοβία είπε ότι θα απαιτήσει εξηγήσεις από τη Μόσχα.
Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Wladyslaw Kosiniak-Kamysz δήλωσε ότι η Βαρσοβία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία τόσο στρατιωτικά όσο και ανθρωπιστικά.

Το ενημερωτικό δελτίο του Reuters Daily Briefing παρέχει όλα τα νέα που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Εγγραφείτε εδώ.

Πρόσθετες αναφορές από τους Valentyn Ogirenko και Tom Peter στο Κίεβο. Η Anna Koper και ο Alan Charlish στη Βαρσοβία. Γράφει ο Tom Balmforth και η Lidia Kelly Μοντάζ η Frances Kerry

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Πιθανότατα ο πλανήτης K2-18b είναι κατοικήσιμος! – Διαθέτει όλες τις ενδείξεις ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή σε αυτόν! Έχει όγκο 8,6 φορές μεγαλύτερο από τον όγκο της Γης 28.04.2024 | 20:00

  Ο πλανήτης K2-18b φαίνεται ότι διαθέτει… ζωή! Οι πρώτες ενδείξεις ζωής στον εξωηλιακό πλανήτη ήταν το 2019, όταν τα εργαστήρια της NASA εί...