Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Πρόταση δυσπιστίας: Live από τη Βουλή η σύγκρουση για τα Τέμπη UPD

 Πρόταση μομφής Βουλή

Τριήμερο σφυροκόπημα στην κυβέρνηση για το έγκλημα των Τεμπών. | (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)


Ξεκίνησε η τριήμερη διαδικασία που φέρνει κυβέρνηση και πρωθυπουργό απολογούμενους στην Ολομέλεια για συγκάλυψη του εγκλήματος 

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ξεκίνησε το τριήμερο σφυροκόπημα κατά κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας για τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών.

Στη σκιά των τελευταίων δημοσιογραφικών αποκαλύψεων για μονταζιέρα στον διάλογο του σταθμάρχη με τον μηχανοδηγό λίγο πριν τη μοιραία σύγκρουση, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας συνδιαμόρφωσαν και κατέθεσαν κείμενο – ποταμό για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Μαραθώνιος και... ξενύχτια

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον πρόεδρο της Βουλής σήμερα, πρώτη ημέρα της συζήτησης οι τοποθετήσεις βουλευτών θα κρατήσουν μέχρι τις 3 τα ξημερώματα, καθώς σχεδόν το σύνολο των βουλευτών έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για εγγραφή στον κατάλογο των ομιλητών. 

Αύριο, Τετάρτη η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα συνεχίσει χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Την Πέμπτη η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9 το πρωί με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσεις περί τις 8 με 9 το βράδυ.

Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ' αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δείτε live τη συνεδρίαση

Το κείμενο της πρότασης μομφής

Θα προσέλθει να απολογηθεί ο Μητσοτάκης

Εξηγώντας την πρωτοβουλία του για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «ηυ κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει πια συνήθειά της τη συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Σε μια σειρά από σκάνδαλα βιώνουμε το ίδιο μοτίβο: Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία».

Είπε ότι «σε κάθε σκάνδαλο και κυβερνητική αποτυχία» η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι «να κρύβει την αλήθεια, αντί να ακολουθεί τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης».

Υπενθύμισε, ότι πριν από μερικές μέρες στη Βουλή «απέναντι στην άδεια καρέκλα του πρωθυπουργού και του κ. Καραμανλή είχα επισημάνει ότι η τραγωδία στα Τέμπη συμβολίζει την θεσμική, ηθική και πολιτική χρεωκοπία» της κυβέρνησης. Ο Ν. Ανδρουλάκης είπε ότι από τις 28 Φεβρουαρίου 2023, όταν 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και βίαιο τρόπο τη ζωή τους, «το πανελλήνιο παρακολουθεί μια προσπάθεια μεθοδικής συγκάλυψης».

«Προχθές είχαμε ένα νέο γεγονός: Δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας ανέδειξε ότι λίγες ώρες μετά το έγκλημα στα Τέμπη ενώ ακόμη όλη η Ελλάδα θρηνούσε, παγωμένος όλος ο ελληνικός λαός απο το σοκ της απώλειας 57 συνανθρώπων μας η μόνη αγωνία κάποιων στη κυβέρνηση ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση, το μικροκομματικό συμφέρον, πως θα ενισχυθεί με τον πιο θλιβερό τρόπο ότι για όλα φταίει ο μοιραίος σταθμάρχης που εσείς, όμως, παράνομα είχατε διορίσει σε αυτή τη θέση, δικό σας ρουσφέτι ήταν ο σταθμάρχης» είπε και πρόσθεσε:

«Πριν ακόμα αυτές οι συνομιλίες παραδοθούν στην Αστυνομία και στη Δικαιοσύνη, κάποιοι τις είχαν στην κατοχή τους, τις επεξεργάστηκαν και τις διοχέτευσαν σε φιλικό ΜΜΕ. Η κυβέρνηση απέφυγε να δώσει πραγματικές εξηγήσεις. Ποιός την ώρα της τραγωδίας είχε την προτεραιότητα να παρέμβει στο κρίσιμο αυτό ηχητικό υλικό; Ποιός είχε πρόσβαση σε αυτό πριν την ελληνική Αστυνομία και πριν την ελληνική Δικαιοσύνη. Ποιός επεξεργάστηκε τις συνομιλίες και ποιός τις διοχέτευσε στα ΜΜΕ για να ενισχύσει τη θεωρία περί "μόνο ανθρώπινου λάθους";».

«Έχουμε εμπεδώσει ότι η υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας είναι έργο της παρέας του Μαξίμου. Αυτοί ήταν που οργάνωσαν τις υποκλοπές, αυτοί ήταν που πήραν με παράνομο τρόπο στο κόμμα τους τα απόρρητα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων εκλογέων του εξωτερικού» τόνισε ο Ν. Ανδρουλάκης.

«Οι πρακτικές της κυβέρνησης έναντι του κράτους δικαίου προσβάλλουν τη χώρα και την απομακρύνουν σταθερά από το ευρωπαΙκό κεκτημένο. Οφείλουμε να απαντήσουμε σήμερα στην κραυγή της κοινωνίας που αγωνιά για δικαιοσύνη, φως και αλήθεια. Ο ελληνικός λαός ζητά να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται για το έγκλημα στα Τέμπη» τόνισε και πρόσθεσε:

«Ήλθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη των λόγων και των πράξεών του. Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησής σας υπογεγραμμένη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας».

«Αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης θα έλθει εδώ για να απολογηθεί, ό,τι δεν έκανε στις προηγούμενες συνεδριάσεις, για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, για την τραγωδία των Τεμπών αλλά και για ό,τι άλλο προσβάλλει το κράτος δικαίου και τους θεσμούς στη χώρα μας. Και μαζί όλοι οι βουλευτές της ΝΔ θα κληθούν να απαντήσουν: Επικροτούν αυτούς τους θλιβερούς χειρισμούς; Γιατί κανείς δεν μπορεί να κρύβεται για πάντα, να αποφεύγει τη λογοδοσία ενώπιον του Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού» είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινάλ.

 

Επιμένει στα περί μιντιακών συμφερόντων η κυβέρνηση

Στον Νίκο Ανδρουλάκη απάντησε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι είναι εντολοδόχος συγκεκριμένων μιντιακών συμφερόντων. 

Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Βορίδης υποστήριξε «όλα όσα θέσατε είναι ζητήματα που έχουν απασχολήσει την κυβέρνηση, την ολομέλεια και την κοινή γνώμη. Γιατί δεν την καταθέσατε με αυτά τα στοιχεία το προηγούμενο διάστημα, αλλά την Κυριακή. Το κάνατε μετά το δημοσίευμα του Βήματος, υλικό που βρίσκεται στον ανακριτή και έχει παιχτεί εκείνες τις ημέρες στη δημόσια τηλεόραση. Γι αυτό σας λέμε ότι είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων μιντιακών συμφερόντων.
Σόου και κοκορομαχία θα είναι η πρόταση δυσπιστίας, είπε ο κ.Κασσελάκης και εσείς το υπογράψατε. Ο κ.Βορίδης δήλωσε πως η κυβέρνηση επιθυμεί την άμεση έναρξη της διαδικασίας της πρότασης δυσπιστίας».

Απολογία και εκλογές

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνυποβάλλει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης δήλωσε ο πρόεδρος, Σωκράτη Φάμελλος μετά την επίσημη υποβολή από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «ανταποκρινόμενη», όπως ανέφερε, «στην ακραία παραβίαση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων".

«Παράλληλα», είπε ο κ. Φάμελλος, «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει υποβάλλει δημόσια το αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης και διενέργεια εκλογών».

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανέφερε: "Ο πρωθυπουργός οφείλει να έλθει στην βουλή και να απολογηθεί για τις ευθύνες της κυβέρνησης και των υπουργών, Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Καράγιαννη που γνώριζαν τα προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου. Οφείλει να απολογηθεί επίσης για το μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος με ευθύνη του υφυπουργού κ. Τριαντοπούλου, αλλά και για την μονταζιέρα με σκοπό την παραπληροφόρηση και την προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης".

Γενικεύοντας ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να απολογηθεί για την διάθεση προσωπικών δεδομένων των πολιτών με ευθύνη του τότε γραμματέα της ΝΔ, Παύλου Μαρινάκη, αλλά και για τις υποκλοπές. Σημείωσε ακόμη ότι η αντιπολίτευση υποχρεούται να κρίνει και να ελέγχει την κυβέρνηση. Τέλος, ανέφερε ότι εκείνο που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης της κοινωνίας είναι η γνώση της συγκάλυψης για το έγκλημα των Τεμπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Πιθανότατα ο πλανήτης K2-18b είναι κατοικήσιμος! – Διαθέτει όλες τις ενδείξεις ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή σε αυτόν! Έχει όγκο 8,6 φορές μεγαλύτερο από τον όγκο της Γης 28.04.2024 | 20:00

  Ο πλανήτης K2-18b φαίνεται ότι διαθέτει… ζωή! Οι πρώτες ενδείξεις ζωής στον εξωηλιακό πλανήτη ήταν το 2019, όταν τα εργαστήρια της NASA εί...