Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Επίθεση στη Μόσχα: Τα γεγονότα και τα σενάρια

 Ρωσία - επίθεση

Σοκ και θρήνος έξω από το συναυλιακό χώρο που έγινε το θέατρο του μακελειού στη ρωσική πρωτεύουσα. | (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)


Ποιος βρίσκεται πίσω από την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη ρωσική πρωτεύουσα;

Ποιος; Γιατί; Πλήθος τα ερωτήματα σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα το βράδυ της Παρασκευής, την αιματηρότερη της τελευταίας εικοσαετίας  τουλάχιστον που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 130 ανθρώπους.

Επιθέσεις τέτοιου μεγέθους και μάλιστα σε μια εποχή όπου εξακολουθεί να μαίνεται ο πόλεμος στο ουκρανικό μέτωπο, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για κάθε λογής σενάρια, από τα πιο πιστευτά μέχρι τα πιο παράλογα. Αρκεί να έκανε κανείς μια περιήγηση στο τουίτερ, λίγες ώρες μετά την επίθεση, με οδηγό τα χάσταγκ #Μόσχα και #Moscow για να βιώσει τη χαρά της εγχώριας και παγκόσμιας συνωμοσιολογίας.

Τα πτώματα των νεκρών μεταφέρονται από τον χώρο της τραγωδίας.
| (AP Photo)

Το έκαναν οι Ουκρανοί (θα μπορούσαν ίσως, αλλά, θα έπαιρναν το ρίσκο να προκαλέσουν μια γενικευμένη, ανηλεή επίθεση από ρωσικής πλευράς;). Το έκανε το Ισραήλ για να εκδικηθεί την Ρωσία για την φιλοπαλαιστινιακή της στάση και να την τιμωρήσει για το βέτο στο ψήφισμα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ για εκεχειρία (αυτό πότε πρόλαβε να το οργανώσει μέσα σε λίγες ώρες;) Το έκανε η CIA (πανταχού παρούσα και τα πάντα πληρούσα). Είναι προβοκάτσια του ίδιου του Πούτιν (με ποια στόχευση και γιατί να πυροβολήσει τα πόδια του έχοντας μόλις επανεκλεγεί με ένα τέτοιο συντριπτικό ποσοστό κι ενώ είναι ηλίου φαεινότερο ότι ελέγχει τα πάντα στη Ρωσία;). Η ανάληψη (ή η φερόμενη, έστω, ανάληψη)  της ευθύνης αργότερα από τον ISIS δεν θα λέγαμε ότι βοήθησε ιδιαίτερα στον κατευνασμό της σεναριολογίας. Ούτε καν από πλευράς ρωσικής ηγεσίας, η οποία φαίνεται πως επιμένει να αναζητά έναν ουκρανικό δάκτυλο. Για να μην χαθούμε μέσα σε ένα κυκεώνα υποθέσεων και σεναρίων, ας προσπαθήσουμε να μείνουμε στα γεγονότα, σταχυολογώντας  όσα πραγματικά γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Οι προειδοποιήσεις

Στις αρχές του μήνα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα είχε εκδώσει προειδοποίηση σχετικά με τα σχέδια ισλαμιστών εξτρεμιστών να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε χώρους μεγάλων συναθροίσεων, συμπεριλαμβανομένων συναυλιακών χώρων και συνιστούσε στους πολίτες της να τους αποφεύγουν. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουότσον, η κυβέρνηση της χώρας της «μοιράστηκε αυτές τις πληροφορίες με τις ρωσικές αρχές σύμφωνα με τις αρχές της πάγιας πολιτικής της». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο, χαρακτήρισε αυτές τις προειδοποιήσεις  «προβοκάτσιες» και μάλιστα σε πολύ πρόσφατη ομιλία του έκανε λόγο για «εξώφθαλμο εκβιασμό και προσπάθεια εκφοβισμού και αποσταθεροποίησης της κοινωνίας μας».

Ερευνητές εξετάζουν τα καμένα σημεία του χώρου που έγινε η αιματηρή επίθεση. | (Investigative Committee of Russia via AP)

«Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες όχι μόνο δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την επίθεση, αλλά ούτε ο ίδιος ο Πούτιν εισάκουσε τους προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για το ότι οι εξτρεμιστές σχεδίαζαν επίθεση στη Μόσχα», σχολίαζε το CNN.

Το Ισλαμικό Κράτος και το αιματηρό παρελθόν

Το Ισλαμικό Κράτος ή ISIS ανέλαβε το βράδυ της Παρασκευής την ευθύνη με ανάρτησή του στο πρακτορείο Amaq μέσω Telegram. Σήμερα Σάββατο επανήλθε με νέα ανάρτηση πάλι στο Amaq στην οποία υποτίθεται ότι εμφανίζονται οι τέσσερις δράστες της επίθεσης χωρίς όμως να είναι αναγνωρίσιμοι καθώς φορούν μπαλακλάβες και τα πρόσωπά τους είναι θολωμένα. Στη νεότερη ανάρτησή του το ISIS εντάσσει την επίθεση στη Μόσχα, την οποία χαρακτηρίζει ως «την σφοδρότερη εδώ και χρόνια» στα πλαίσια του «πολέμου» που έχει εξαπολύσει εναντίον των χωρών που «μάχονται το Ισλάμ».

Αποφάσισε, άραγε, το Ισλαμικό Κράτος να επιτεθεί τώρα κατά της Ρωσίας, η οποία εδώ και χρόνια βομβαρδίζει τις θέσεις του στη Συρία, προκειμένου να κάνει αισθητή την παρουσία του και να «κοντύνει» τη νίκη του Πούτιν; 

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι, σύμφωνα με το Ισλαμικό Κράτος, οι δράστες της επίθεσης είχαν διαβατήρια από το Τζατζικιστάν, ενώ το όχημα με το οποίο προσπάθησαν να διαφύγουν φέρεται να είχε πινακίδες Λευκορωσίας.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι η ισλαμική τρομοκρατία έχει εξαπολύσει σειρά αιματηρών επιθέσεων στη Ρωσία. Θα σταθούμε στις πιο πολύνεκρες.

Η αιματηρότερη μέχρι στιγμής έγινε πριν από 20 χρόνια ακριβώς στο Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας, στον Καύκασο. Τσετσένοι αυτονομιστές εισέβαλαν σε σχολείο κρατώντας πάνω από 1.000 ομήρους. Η τραγική κατάληξη ήταν τουλάχιστον 330 νεκροί, ανάμεσά τους 186 παιδιά και περίπου 700 τραυματίες.

Δυο χρόνια νωρίτερα, το 2002, κάπου 40 Τσετσένοι εισέβαλαν σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα κρατώντας πάνω από 900 ομήρους. Η ομηρεία έληξε με την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας και περίπου 130 νεκρούς ομήρους.

Ένα καλάσνικοφ στο έδαφος μετά από το μακελειό στη Μόσχα. | (Investigative Committee of Russia via AP)

Ακόμα πιο πίσω, τον Σεπτέμβριο του 1999, η Ρωσία τρομοκρατήθηκε από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε πολυκατοικίες της Μόσχας, του Μπουινάκσκ και του Βολγκοντόνσκ που άφησαν πίσω τους περίπου 300 νεκρούς και 1.000 τραυματίες συνολικά. Οι επιθέσεις αποδόθηκαν σε τσετσένους αυτονομιστές και έδωσαν στον τότε πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν (πρόεδρος ήταν ακόμα ο ετοιμόρροπος και απαξιωμένος Γέλτσιν) να εξαπολύσει τον δεύτερο πόλεμο κατά της Τσετσενίας, να ανεβάσει στα ύψη την δημοτικότητά του ως «ισχυρός ανήρ» και λίγο μετά να εκλεγεί πρόεδρος.

Σε σχέση με την επίθεση της Παρασκευής, αν και το ISIS δεν έχει διευκρινίσει ποιο από τα παρακλάδια του είναι αυτό που αναλαμβάνει την ευθύνη, οι αμερικανικές πληροφορίες πληροφοριών θεωρούν γνήσια την ανακοίνωση. Οι Ρώσοι, αντίθετα, παραμένουν εξαιρετικά φειδωλοί και επιμένουν για διασυνδέσεις των δραστών με την Ουκρανία.

Ο ουκρανικός «δάκτυλος»

Αρκετοί Ρώσοι αξιωματούχοι, από την πρώτη κιόλας στιγμή, έστρεψαν τις υποψίες και τις απειλές τους προς το Κίεβο, το οποίο απέκλεισε αμέσως την οποιαδήποτε ανάμειξη. Η τάση αυτή από πλευράς ρωσικής ηγεσίας δεν άλλαξε ούτε μετά την ανάληψη της ευθύνης από τον ISIS.

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti μετέδωσε το πρωί, επικαλούμενο πηγές της FSB, της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, ότι οι φερόμενοι δράστες που συνελήφθησαν «προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα με την Ουκρανία» και «είχαν επαφές με την ουκρανική πλευρά». Πράγμα που η εν λόγω πλευρά χαρακτηρίζει «απολύτως παράλογο». «Η παραμεθόριος περιοχή με την Ουκρανία είναι γεμάτη ειδικές δυνάμεις και στρατό. Το να υπονοεί κάποιος ότι οι ύποπτοι κατευθύνονταν προς την Ουκρανία υπό αυτές τις συνθήκες σημαίνει ότι αυτοί είναι είτε ηλίθιοι είτε αυτοκτονικοί», δήλωσε στο BBC ο Αντρίι Γιουσόφ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος έσπευσε να δείξει εμπλοκή της Ουκρανίας στην επίθεση με τους πάνω από 130 νεκρούς. | (Russian Presidential Press Service via AP)

Ο άρτι επανεκλεγείς Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο, στο μεσημβρινό του διάγγελμα δεν αναφέρθηκε καθόλου στο Ισλαμικό Κράτος. «Εδειξε», αντίθετα, το Κίεβο, λέγοντας ότι «οι δράστες της επίθεσης στο Crocus City Hall πήγαιναν στην Ουκρανία όπου τους περίμενε ανοιχτός διάδρομος για να διαφύγουν». Πράγματα για τα οποία όμως δεν προσκόμισε κάποιο πειστικό στοιχείο.

Θα είναι, άραγε, η Ουκρανία αυτή που θα πληρώσει για μια ακόμα φορά τα σπασμένα, έχει δεν έχει ανάμειξη; Μήπως θα πάρει σειρά κάποια δημοκρατία της ρωσικής ομοσπονδίας με αποσχιστικές τάσεις; Οι απαντήσεις θα δοθούν προσεχώς. Αν προκύπτει κάποια βεβαιότητα μέσα σε αυτό το συνονθύλευμα φόβου, σεναρίων και συνωμοσιολογίας, είναι ότι η 22/3/24 θα καταγραφτεί και αυτή, όπως η 7/10/23 ή η 22/2/22, ως μία ακόμα ημερομηνία κατά την οποία ο κόσμος άρχισε να γίνεται ακόμα χειρότερος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για την τραγωδία στο Μάτι

  ΕΛΛΑΔΑ  / Δευτέρα 29 Απριλίου 2024, 06:32:40 /   Τελευταία Ενημέρωση: 06:36   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ    Έξι χρόνια μετά την ολέθρια φωτιά που σάρ...