Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

ΕΣΥ έχεις να πληρώσεις για βασικές ιατρικές υπηρεσίες;

 Φορείο με ασθενή σε νοσοκομείο

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Μετά τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, το ΕΣΥ μπαίνει σε νέες περιπέτειες με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και δίνει τη δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να κάνουν ιδιωτικό επάγγελμα εκτός νοσοκομείων, πάλι σε βάρος των ασθενών και στις πλάτες των απαξιωμένων υγειονομικών που ωθούνται στην υπερεργασία έναντι ιδιωτικής αμοιβής.

Στον απόηχο του πρώτου δεκαημέρου των απογευματινών χειρουργείων, με καθημερινή την παρουσία του υπουργού Υγείας μέχρι και μέσα στην αίθουσα ανάνηψης που γειτνιάζει με τα χειρουργεία (!) και φυσικά στις αγαπημένες του τηλεοράσεις, εντός και εκτός ΕΣΥ συζητιέται ο νέος θεσμός που καλούνται πάλι να πληρώσουν ακριβά οι ασθενείς. Από το σόου του Αδωνη Γεωργιάδη στην αρχή της περασμένης εβδομάδας και την έναρξη εφαρμογής τους στη Θεσσαλονίκη, με τους ασθενείς απέναντί του να φωνάζουν ότι δεν ανέχονται να πληρώνουν για υπηρεσίες που έχουν χρυσοπληρώσει με τις ασφαλιστικές τους εισφορές, μέχρι το «αυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%» που είπε ο υπουργός Υγείας στην ΕΡΤ, οι αντιδράσεις συνεχίζονται.

Το κατά Αδωνη «ιστορικό για το ΕΣΥ γεγονός» είναι για τους υγειονομικούς «ένα άλμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της επιχειρηματικής εμπορευματικής λειτουργίας του κατ’ όνομα πια μόνο “δημόσιου” νοσοκομείου». Η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τα σχέδια της κυβέρνησης: «Δημόσια νοσοκομεία – αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες υγείας με σταδιακή απόσυρση του κράτους από την ευθύνη του να τα χρηματοδοτεί, μαγαζιά δηλαδή που θα πουλούν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς – πελάτες. Ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα που θα αλωνίζουν ανενόχλητα στο δημόσιο σύστημα υγείας προς άγραν πελατείας. Δραστικός περιορισμός των υπηρεσιών που θα παρέχονται δωρεάν, ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των πληρωμών των ασθενών». Με δυο λόγια: «υγεία, ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα για τους πολλούς και προνόμιο για λίγους».

Οι υγειονομικοί θεωρούν πρόκληση τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι το μέτρο θα μειώσει τη λίστα αναμονής για τους ανασφάλιστους. Τα ερωτήματά τους είναι καίρια: Αν στα ήδη υπάρχοντα νοσοκομεία με το ήδη υπάρχον προσωπικό και τον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό μπορούν να χειρουργούνται ασθενείς και το απόγευμα, τότε γιατί η κυβέρνηση δεν επεκτείνει τις ώρες λειτουργίας των χειρουργείων μέχρι το απόγευμα, χωρίς όμως να επιβαρύνονται οικονομικά οι ασθενείς;Γιατί δεν καλύπτει τα έξοδα της απογευματινής λειτουργίας του νοσοκομείου με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό;

Γιατί θα πρέπει ο ασθενής να πληρώνει το νοσοκομείο και το προσωπικό για να χειρουργηθεί το απόγευμα;

«Η κυβέρνηση αναποδογυρίζει την πραγματικότητα, με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω. Παρουσιάζει σαν ελευθερία επιλογής τον εκβιασμό των ασθενών να πληρώσουν το νόμιμο φακελάκι για να χειρουργηθούν νωρίτερα», λέει η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και προσθέτει: «Λες και οι ασθενείς που περιμένουν χρόνια στις λίστες της ντροπής των δημόσιων νοσοκομείων περιμένουν από επιλογή. Οι ασθενείς περιμένουν χρόνια με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή».

Η λίστα της ντροπής και της αναμονής είναι μακριά 

Σήμερα 102.634 περιστατικά αναμένουν για να πραγματοποιήσουν ένα χειρουργείο, ενώ 58.000 άνθρωποι σε όλη τη χώρα περιμένουν πάνω από 4 μήνες -εκτός από τα ογκολογικά και τα πολύ επείγοντα-, με το μεγαλύτερο πρόβλημα στις αναμονές να καταγράφεται στη Βόρεια Ελλάδα.

Περισσότερες από τις μισές επεμβάσεις σε αναμονή στη χώρα συγκεντρώνονται στις παρακάτω 7 κατηγορίες:

▸ 18% επέμβαση καταρράκτη
▸ 9% αρθροπλαστική γόνατος
▸ 7% χολοκυστεκτομή, επέμβαση αφαίρεσης
▸ 5% κρυσταλλοειδούς φακού
▸ 5%αρθροπλαστική ισχίου
▸ 4% βουβωνοκήλη
▸ 3%αμυγδαλεκτομή

Τα απογευματινά χειρουργεία ξεκίνησαν την Τρίτη 12 Μαρτίου από τα Νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Τις επόμενες ημέρες τη σκυτάλη πήραν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και τα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και ΚΑΤ στην Αττική. Την περασμένη εβδομάδα, δύο ημέρες απογευματινά χειρουργεία πραγματοποίησαν στην Αττική και τα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς», «Σωτηρία», Αττικόν και Μεταξά.

Χειρουργούν και εκτός λίστας - και ογκολογικούς

Η επιχείρηση απογευματινά χειρουργεία ξεκίνησε μακριά από την πρωτεύουσα, με υπουργικές παράτες που προκάλεσαν οργή. Από τη Θεσσαλονίκη και το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» με τη λίστα αναμονής, μετά την πρόσφατη εκκαθάριση το 2023, να αθροίζει περίπου 9.000 χειρουργεία (!), ενώ λειτουργούν κατά μέσον όρο 9 με 10 από τις 14 αίθουσες λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων, ο κ. Γεωργιάδης έκοψε την κορδέλα των απογευματινών χειρουργείων. Τη φιέστα του χάλασε η ίδια η πραγματικότητα: ήταν προγραμματισμένα 5 χειρουργεία («Παπαγεωργίου» και ΑΧΕΠΑ), όμως τα δύο ακυρώθηκαν όταν οι ασθενείς συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να πληρώσουν. Ετσι πραγματοποιήθηκαν ένα χειρουργείο κοίλης με κόστος 500 ευρώ και δύο αρθροπλαστικής με κόστος 1.200 ευρώ έκαστο.

Στην Αθήνα, την επόμενη μέρα ήταν τέτοια η μαζική κατακραυγή, που ο υπουργός Υγείας δεν τόλμησε να πλησιάσει το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπως είχε ανακοινωθεί. «Σε ένα νοσοκομείο που μετράει 2.000 αναμονές στις λίστες των χειρουργείων του και στο οποίο πάνω από 5 αίθουσες χειρουργείων -που θα μπορούσαν να εξυπηρετούν πάνω από 75 χειρουργεία την εβδομάδα- παραμένουν κλειστές μια δεκαετία τώρα, το υπουργείο επιβάλλει χαράτσι στα απογευματινά χειρουργεία», τονίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Φερεντίνος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Ο ίδιος μιλάει για ελλείψεις σε προσωπικό που «γονατίζουν το νοσοκομείο», καθώς είναι «πάνω από 400 θέσεις κενές στους γιατρούς, στο υπόλοιπο προσωπικό ξεπερνούν τις 1.050, σε ένα νοσοκομείο που συνολικά θα ήθελε πάνω από 1.700 άτομα για να λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη καθημερινά».

Η πρώτη επέμβαση στον «Ευαγγελισμό» αφορούσε θυρεοειδή και κόστισε 900 ευρώ. «Δεν είναι αμελητέα τα ποσά, 900, 1.200 ευρώ, για το ύψος των μισθών νεότερων και παλαιότερων και των συντάξεων», σημειώνει ο Γ. Φερεντίνος και βάζει ακόμα μία παράμετρο, αυτή των επαναληπτικών χειρουργείων που απαιτούν κάποιες διαγνώσεις όπως αυτή του καρκίνου του μαστού, των τραυματισμών από πτώσεις, παθήσεων του εντέρου κοκ. Στις περιπτώσεις αυτές οι ασθενείς δεν ξεμπερδεύουν με μία επέμβαση αλλά έχουν μπροστά τους πολλαπλά χειρουργεία με αποτέλεσμα το κόστος να εκτινάσσεται στα ύψη.

Στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας, το «Αττικόν», οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την έναρξη των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων με ογκολογικούς ασθενείς εκτός λίστας! Οι δύο πανεπιστημιακοί καθηγητές (διευθυντές της Γ΄ και Δ΄ χειρουργικής) χειρούργησαν ασθενείς εκτός λίστας, ακυρώνοντας «ακόμα και τα -φαιδρά κατά τα άλλα- επιχειρήματα του Αδωνη Γεωργιάδη περί αποφόρτισης της λίστας και βελτίωσης της πρόσβασης των φτωχών στα πρωινά χειρουργεία. Το κυριότερο όμως, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, είναι ότι τα δύο περιστατικά αφορούσαν χειρουργική αντιμετώπιση ογκολογικής νόσου.

Συμβαίνει επομένως κάτι ακόμα πιο κυνικό. «Πελάτης» πλέον γίνεται με τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία και ο πιθανά καρκινοπαθής, και όχι μόνο, όπως μας λέγανε, όποιος περιμένει για μια βουβωνοκήλη ή καταρράκτη (μικρομεσαία επέμβαση).

Εμπόρευμα, νόμιμο φακελάκι, «προηγείται όποιος πληρώνει», ακόμα και στα ογκολογικά νοσήματα λοιπόν; διερωτώνται οι εργαζόμενοι και θέτουν τους καθηγητές, τη διοίκηση του νοσοκομείου, το υπουργείο και την κυβέρνηση προς των ευθυνών τους.

Νομοσχέδιο μπούμπερανγκ για ασθενείς και γιατρούς

Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» εισάγει την καθιέρωση της νόμιμης δυνατότητας των γιατρών των δημόσιων μονάδων υγείας να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και γενικότερα να ασκούν παντός είδους ιδιωτικό έργο σε παντός είδους επιχειρήσεις της υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας, εκτός τακτικού ωραρίου και εφημεριών, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για τη δραστηριότητα αυτή.

«Το βέβαιο είναι ότι η επόμενη μέρα που ξημερώνει για το ΕΣΥ δεν έχει καμία σχέση με το ΕΣΥ που ξέραμε μέχρι τώρα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Φερεντίνος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». «Γιατροί θα μπαινοβγαίνουν από τα δημόσια στα ιδιωτικά και τούμπαλιν», υπογραμμίζει. Διαλύεται η έννοια της θεραπευτικής ομάδας, αφού δεν θα είναι σταθερή, μας εξηγεί. Αποτέλεσμα αυτού είναι να είναι αδύνατο να έχεις θεραπευτικό πλάνο αφού ο καθένας που θα αναλαμβάνει θα έχει μία άλλη άποψη, μια διαφορετική προσέγγιση. Διαλύονται και οι θεραπευτικές σχέσεις, με τους γιατρούς να γίνονται λάστιχο, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από τη μία ομάδα στην άλλη.

«Για όλους όμως η μέρα έχει 24 ώρες», μας λέει και υπολογίζει τις ώρες που καλείται να αντέξει ένας γιατρός για να ανταποκριθεί στην πρωινή λειτουργία του νοσοκομείου, τα απογευματινά χειρουργεία, τις γενικές εφημερίες. Διερωτάται εν κατακλείδι: ποιοι είναι αυτοί οι ασθενείς που θα επιλέξουν να τους χειρουργήσουν γιατροί που είναι 20 ώρες άυπνοι;

Γιώργος Σιδέρης

Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν», μέλος του Γ.Σ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, χειρουργός ΩΡΛ

Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ. που δίνει τη δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να κάνουν ιδιωτικό επάγγελμα εκτός νοσοκομείων είναι σε βάρος των ασθενών, αλλά και των ίδιων που τους εξαναγκάζει σε απάνθρωπη διεύρυνση του χρόνου εργασίας τους προκειμένου να «αντιρροπήσουν» ένα μέρος των μεγάλων περικοπών στους μισθούς τους απ’ όλες τις κυβερνήσεις. Μαζί με την πρόσφατη προσπάθεια εφαρμογής του νόμου για τα απογευματινά -επί πληρωμή- χειρουργεία προωθούν δραστικά το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της υγείας. Οποιος έχει λεφτά θα χειρουργείται ή θα εξετάζεται στην ώρα του, οι υπόλοιποι θα περιμένουν στις ψηφιακές λίστες αναμονής της ντροπής. Οι ασθενείς θα γίνονται βορά και θα σπρώχνονται στα ιδιωτικά ιατρεία και στα ιδιωτικά χειρουργεία είτε στο νοσοκομείο το απόγευμα επί πληρωμή είτε στις ιδιωτικές κλινικές.

Αν η κυβέρνηση ήθελε να μειώσει τις λίστες αναμονής θα άνοιγε χειρουργικές αίθουσες και κρεβάτια ανάνηψης προσλαμβάνοντας το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Αν ήθελαν να αυξήσουν τους μισθούς γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, θα καταργούσαν τις περικοπές των μισθών, θα επανέφεραν το 13ο-14ο μισθό, θα μας ενέτασσαν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Αντί για αυτό όμως θρασύτατα ανακοινώνουν πως δεν πρόκειται να γίνει καμιά αύξηση στους μισθούς, που παραμένουν καθηλωμένοι για πάνω από 12 χρόνια, και ότι για να συμπληρώσουμε το εισόδημά μας θα πρέπει να δουλεύουμε ατέλειωτες ώρες (ιδιωτικά ή το απόγευμα), να τα «παίρνουμε» από τους ασθενείς και να λέμε και ευχαριστώ.

Πάνος Παπανικολάου

Γενικός γραμματέας Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

Ο υπουργός κ. Γεωργιάδης έχει δηλώσει ξεκάθαρα, επίσημα και απροκάλυπτα ήδη από 15/2 πως η κοινωνική χυδαιότητα με τα «απογευματινά» επί πληρωμή χειρουργεία είναι μόνο το πρώτο στάδιο της αντιδραστικής κυβερνητικής αντιμεταρρύθμισης. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το δεύτερο στάδιο είναι η ανεξέλεγκτη «έξοδος» γιατρών ΕΣΥ προς ιδιωτικές κλινικές για να οδηγούν εκεί εκβιαστικά τους ασθενείς του Δημοσίου, μετατρέποντάς τους σε «πελάτες» των ιδιωτών μεγαλοκλινικαρχών. Η διάταξη αυτή ήδη περιλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Πάντα σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, άμεσα θα ακολουθήσει το τρίτο στάδιο, δηλαδή ανεξέλεγκτη εισβολή ιδιωτών γιατρών στα (μόνο κατ’ όνομα πλέον) δημόσια νοσοκομεία για να εκτελούν κι αυτοί επί πληρωμή ιατρικές πράξεις. Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για ενοικίαση χειρουργικών αιθουσών δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες χειρουργούς.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Υγείας ομολογεί πως στόχος του είναι να εκβιάσει τον πληθυσμό ώστε να πληρώνει ακριβά και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες εκτός από τις αιματηρές ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΟΠΥΥ και τους σκληρούς φόρους που ήδη πληρώνει. Ολα αυτά κουκουλώνονται με τα φτηνιάρικα γελοία επικοινωνιακά σόου του κ. Γεωργιάδη και ολιγάριθμων γιατρών του περιβάλλοντός του που πανηγυρίζουν για τη «νομιμοποίηση» της διαφθοράς και της χρηματικής εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου. Σόου που είναι άκρως εξοργιστικά γιατί τις λίστες αναμονής (από το 2019) τις δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση με τη σκόπιμη νοσηλευτική και ιατρική υποστελέχωση των χειρουργείων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Οι Ρώσοι εξέδωσαν χάρτη στόχων στην Ευρώπη για τον διηπειρωτικό RS-26 Oreshnik – Σε πόσο χρόνο θα έφτανε Αλεξανδρούπολη Παραδέχονται ότι είναι διηπειρωτικός με ακτίνα δράσης 5.500 χλμ. 22.11.2024 | 21:28

  Newsroom  |  email: info@pronews.gr H Mόσχα εξέδωσε χάρτη που κοινοποιεί την ταχύτητα του διηπειρωτικού βλήματος RS-26 Oreshnik και τους χ...