Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Ο απόηχος της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο της «Κ» για την Μεταπολίτευση

 


Οι αντιδράσεις εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, η «ανάγνωση» της αυτοκριτικής του πρώην πρωθυπουργού και τα μηνύματά του στην «προοδευτική αντιπολίτευση».

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεμάτη ειδήσεις, προσωπικούς απολογισμούς, αυτοκριτική, προσεγγίσεις πάνω σε ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής επικαιρότητας, αλλά και ευρύτερα πυκνό πολιτικό ενδιαφέρον ήταν η πρώτη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στη δημοσιογράφο της «Κ», Ξένια Κουναλάκη στο πλαίσιο του συνεδρίου που συνδιοργάνωσε η Καθημερινή με τίτλο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά», έξι και πλέον μήνες μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Μάλιστα, λίγες ώρες μετά, ο απόηχος της παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού παραμένει έντονος, έχοντας απασχολήσει ήδη τόσο φωνές από το εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και ευρύτερα τον δημόσιο πολιτικό διάλογο. 

Ο απόηχος της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο της «Κ» για την Μεταπολίτευση-1
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

«Ατυχείς οι χειρισμοί σε Novartis και τηλεοπτικές άδειες»

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι αναφορές Τσίπρα στις υποθέσεις Novartis και τηλεοπτικών αδειών και το mea culpa του πρώην πρωθυπουργού τέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας, με διάθεση αυτοκριτικής, παραδέχθηκε ότι οι χειρισμοί στις υποθέσεις Novartis και τηλεοπτικών αδειών ήταν ατυχείς αν και η προθέσεις της κυβέρνησής του ήταν αντίθετες. «Η πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», είπε για τις άδειες, ενώ για τη Novartis, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Είχαμε ένα μεγάλο σκάνδαλο, η πρόθεση μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουβάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν. Η υπόθεση της Novartis δημιούργησε εχθρούς, σε μια περίοδο που αναζητούσαμε συμμάχους». Σημειώνεται ότι την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών είχε χειριστεί τότε ως αρμόδιος υπουργός, ο Νίκος Παππάς

Συμπλήρωσε όμως ότι δεν είναι δόκιμη η σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Κράτος Δικαίου. «Αν υπήρχε κατά τη διακυβέρνησή μου το σημερινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα μπορούσα να σταθώ όυτε μια ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ίδιο ισχύει και για τις παρακολουθήσεις».

«Τα τρία επιτεύγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»

Σε μια αξιολόγηση της δικής του διακυβέρνησης, διαπίστωσε ότι «παρά τις προθέσεις μας, από λάθη και παραλείψεις, δώσαμε μια εικόνα διαφορετική από αυτό που επιδιώκαμε», ενώ δήλωσε απογοητευμένος που «ενώ πετύχαμε πολλά, διαχειριστήκαμε ενοχικά τη μεγάλη μας επιτυχία: το ότι διαχειριστήκαμε την πιο κρίσιμη στιγμή της χώρας, την κρίση», αλλά και για το γεγονός ότι δεν ολοκληρώθηκε «ένας βελούδινος διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας». 

Για την κυβέρνησή του όμως δήλωσε περήφανος για τρία πράγματα: για την έξοδο από το Μνημόνιο, για τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τις δύσκολες στιγμές, «ήταν η εντιμότερη της Μεταπολίτευσης, όσον αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

Παράλληλα, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ο κ. Τσίπρας επαίνεσε το περίφημο «μαξιλάρι» των 37 δισ., το οποίο είχε πρόσφατα απασχολήσει και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς, όμως, να κατονομάζει τον αποχωρήσαντα από τον ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτο. 

Ο απόηχος της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο της «Κ» για την Μεταπολίτευση-2

Κριτική στην προοδευτική αντιπολίτευση

Ο κ. Τσίπρας, ερωτηθείς για τα δεδομένα με τα οποία ασκείται σήμερα η πολιτική εντός και εκτός Ελλάδος, έκανε λόγο για απαξίωσή της, για απουσία ισχυρού πολιτικού βάρους, για κίνδυνο έξαρσης της μεταπολιτικής που θα εξελιχθεί σε κύμα αντιπολιτικής και για κίνδυνο ισχυροποίησης και ανόδου της ακροδεξιάς. 

Επιπλέον, αναφερθείς ευρύτερα στην προοδευτική αντιπολίτευση -χωρίς να κατονομάζει ή να αποκλείει κόμματα και πρόσωπα-  εξέφρασε την άποψη ότι η αδυναμία του προοδευτικού χώρου και της αντιπολίτευσης δημιουργεί συνθήκες ενίσχυσης ενός αντιπολιτικού ρεύματος

Αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις μετά από την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα δεν άργησαν και δεν προέρχονταν μόνο από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Αντίθετα, από τους πρώτους που τοποθετήθηκαν ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, ο οποίος, μάλιστα, σε ανάρτησή του ξεκίνησε με τη φράση «λάθος σύντροφε Αλέξη Τσίπρα». 

«Λάθος, σύντροφε Αλέξη Τσίπρα! Ατυχές ήταν πως δεν ήρθες στο συνέδριο να τα πεις αυτά αλλά πήγες στο συνέδριο της Καθημερινής. Ατυχής ήταν η αυταπάτη μεγάλου τμήματος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ πως η «Δικαιοσύνη θα έκανε τη δουλειά της». Η Δικαιοσύνη που αρχειοθέτησε με «αδιευκρίνιστα ποσά» το Γεωργιάδη και τον Αβραμοπουλο, που έβγαλε βούλευμα αθώωσης του Λοβέρδου παρά τα συντριπτικά στοιχεία, η Δικαιοσύνη που δεν έβαλε φυλακή τον Λιγνάδη, η Δικαιοσύνη που ακόμα «κλώθει»για το Predator και τα Τεμπη, η Δικαιοσύνη που καταδίκασε το Νίκο Παππά γιατί ανάγκασε τους καναλάρχες να πληρώσουν», σημείωνε μεταξύ άλλων ο Παύλος Πολάκης. 

Δεν άργησαν και οι αντιδράσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Δημήτρης Τσίοδρας, δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ: «Ο κ. Τσίπρας είπε mea culpa σε σχέση με το ζήτημα της Novartis και τις τηλεοπτικές άδειες. Το mea culpa για την Novartis σημαίνει ότι θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι κρεμάστηκαν στα μανταλάκια. Δέκα πολιτικά πρόσωπα διασύρθηκαν για μεγάλο διάστημα, χωρίς να προκύψει απολύτως τίποτα». 

«Οι τηλεοπτικές άδειες ήταν από τα βασικά αφηγήματα του κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας αναίρεσε το βασικό αφήγημα το οποίο τον έφερε στην εξουσία», πρόσθεσε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Gold Switzerland: «Ο Μπάιντεν και το βαθύ κράτος κάνουν ότι μπορούν για να ξεκινήσουν τον Γ’ ΠΠ πριν αναλάβει ο Τραμπ» «Πρόκειται για μια σύγκρουση από την οποία οι ΗΠΑ το ΝΑΤΟ και ο κόσμος μπορούν μόνο να χάσουν» 27.11.2024 | 11:08

  O μεγάλος επενδυτικός οίκος Gold Switzerland,  σε νέα έκθεση του για την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης αναφέρει ότι ο Τ.Μπάιντεν  και το...