Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

«Χαστούκι» για την ελευθερία του Τύπου, με τη βούλα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου


Εκτενή αναφορά στη χώρα μας περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση με αιχμή τις υποθέσεις των παρακολουθήσεων, τις υποκλοπές, τη δολοφονία Καραϊβάζ και τη δίωξη κατά του Documento.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά από την Κομισιόν να αναβαθμίσει τα μέτρα για την ελευθερία του Τύπου στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του, στην οποία, δυστυχώς, η χώρα μας έχει περίοπτη θέση.

Την έκθεση « Press Freedom in Europe: Time to Turn the Tide» που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα υπογράφουν 15 δημοσιογραφικές οργανώσεις με το βλέμμα στις εκλογές του Ιουνίου και αίτημα την πιο σκληρή στάση κατά κρατών-μελών που αποτυγχάνουν να προστατεύσουν δημοσιογράφους. 

Το 98 σελίδων κείμενο κάνει ειδική αναφορά στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και υποκλοπών  που έχει ξεσπάσει σε χώρες όπως η Ελλάδα, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ισπανία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σημειώνεται ότι όχι μόνο η αντίδραση των κυβερνήσεων είχε σημαντικό έλλειμμα διαφάνειας, αλλά μέσα στο 2023 βγήκαν στη δημοσιότητα και άλλες υποθέσεις. 

Η πλατφόρμα για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου καταγράφει την ανησυχία της για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν επιλυθεί οι υποθέσεις δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ και του Σωκράτη Γκιόλια. 

Η υπόθεση του Ρομέν Σοβέ

Οι οργανώσεις καταγράφουν και το περιστατικό με τον Γαλλοκαναδό δημοσιογράφο Ρομέν Σοβέ, ο οποίος καταδικάστηκε στη χώρα μας σε εξάμηνη φυλάκιση με αναστολή με την κατηγορία ότι διέσπειρε ψευδείς ειδήσεις. Ο δημοσιογράφος ήταν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για να πάρει συνέντευξη από επιβάτες που επέστρεφαν από το Ισραήλ στο ξέσπασμα της βίας στην Μέση Ανατολή. Μετά από ερωτήσεις που έκανε σε υπάλληλο του αεροδρομίου εμφανίστηκε η αστυνομία και τον ενημέρωσε ότι συλλαμβάνεται επειδή είχε δώσει ψευδή πληροφορία για την ύπαρξη βόμβας στο αεροπλάνο.

Οι έρευνες στην Ελλάδα για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων συνεχίστηκαν και μέσα στο 2023, ενώ για την υπόθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη σημειώνεται ότι υπάρχει έλλειμμα διαφάνειας, αλλά και εγγυήσεων για τη νομιμότητα και αναγκαιότητα των παρακολουθήσεων. Οι ελληνικές Αρχές έχουν κατηγορηθεί ότι υποβάθμισαν την έρευνα για την παρακολούθηση Κουκάκη και άλλων δημοσιογράφων. 

Μπορεί η κυβέρνηση να πέρασε νόμο το 2022 για την απαγόρευση της χρήσης spyware, ωστόσο δεν έχει υπάρξει καμία λογοδοσία για τις περιπτώσεις παρακολούθησης και υποκλοπών. 

Το ράπισμα από την PEGA

Αναφορά γίνεται και στο πόρισμα της PEGA για την υπόθεση του κακόβουλου λογισμικού Pegasus όπου η Ελλάδα και η Ουγγαρία δέχθηκαν ισχυρές συστάσεις από την ειδική Επιτροπή. 

Η αναφορά στο Documento

Η έκθεση κάνει ειδική αναφορά και στην υπόθεση του Documento, όταν τον περασμένο Νοέμβριο ο Κώστας Βαξεβάνης και ο Βαγγέλης Τριάντης κλήθηκαν ως ύποπτοι στο πλαίσιο έρευνας για «ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της χρήσης του υπηρεσιακού απορρήτου».

Η υπόθεση αφορά άρθρο που αποκάλυπτε λεπτομέρειες για τον έλεγχο της Υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). ) των συμβάσεων προμηθειών και υπηρεσιών που συνήψε η Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID-19 στις φυλακές, περιγράφοντας πώς το κράτος φέρεται να έχασε 2 εκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες. Μετά τη δημοσίευση, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος ζήτησε από την Εισαγγελία Αθηνών να ερευνήσει πώς η έκθεση του ΣΔΟΕ περιήλθε στην κατοχή του Documento.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

«Πυρά» Πολάκη σε Κασσελάκη για τις αιχμές κατά Τσίπρα: «Ο εντολοδόχος Μητσοτάκη αποκαλύφθηκε»

  Newsroom   Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2024 16:40 Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI Για ψέμματα κατηγορε...