Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Ο καύσωνας δεν υποχωρεί στον ΣΥΡΙΖΑ

 Στέφανος Κασσελάκης

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ο καύσωνας δεν υποχωρεί στον ΣΥΡΙΖΑ

Να μαζέψει λίγο από το γάλα που προηγουμένως ο ίδιος είχε χύσει στη θυελλώδη συνεδρίαση της γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου προσπάθησε ο Στ. Κασσελάκης ● Ερώτημα παραμένει τι θα πράξουν τα μέλη της λεγόμενης αντιπολίτευσης στις δύο συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της ΚΟΕΣ ● Την ίδια ώρα αμετάβλητη και εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στα ΜΜΕ του κόμματος ● Οπως εκτιμούν οι εργαζόμενοι, υπάρχει σχέδιο οικονομικής ασφυξίας.

Tεταμένο παραμένει το κλίμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την αιφνίδια έκρηξη Κασσελάκη στη συνεδρίαση της γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, προχθές το απόγευμα. Οι γέφυρες που ρίχνει, ήδη από το ίδιο βράδυ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μένει να αποδειχθεί τι απέδωσαν. Κάτι που θα αποτυπωθεί αναμφίβολα στις δύο συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σήμερα το απόγευμα και της γραμματείας της ΚΟΕΣ αύριο.Ηδη από το βράδυ της Τρίτης, λοιπόν, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επεχείρησε να μαζέψει λίγο από το γάλα που προηγουμένως είχε η ίδια χύσει στη θυελλώδη συνεδρίαση της γραμματείας της ΚΟΕΣ. Ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε την πρωτοβουλία και μίλησε στο τηλέφωνο με την Ολγα Γεροβασίλη και την Κατερίνα Νοτοπούλου, ανακοινώνοντας συγχρόνως νέα συνεδρίαση του οργάνου την Παρασκευή. (Σύμφωνα με κάποιες πλευρές, ο πρόεδρος προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι ο πραγματικός στόχος της έκρηξής του δεν ήταν οι «οκτώ» της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αλλά ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος φέρεται να είχε καταθέσει προβληματισμό για τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου).

«Θέμα αξιοπρέπειας»

Χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε σειρά επαφών με βουλευτές του κόμματός του, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της Κ.Ο., με βασικό θέμα των συζητήσεων την προετοιμασία εν όψει Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Βάσει της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, βουλευτές εκτιμάται πως θα σταθούν απέναντι στον Στ. Κασσελάκη - σε ποιον βαθμό και με ποια ένταση μένει να φανεί.

Οπως, επίσης, ερώτημα παραμένει τι θα πράξουν οι «οκτώ» στη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος ουδέποτε ανακάλεσε δημοσίως όσα (τους) είπε, δείχνοντάς τους κατ’ ουσίαν την έξοδο. Θα δώσουν το «παρών» ή θα προτιμήσουν την αποχή; είναι το ερώτημα που τίθεται. «Είναι θέμα αξιοπρέπειας...», σημείωνε στέλεχος της εσωκομματικής μειοψηφίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολγα Γεροβασίλη -που ήταν μεταξύ των βουλευτών, με τους οποίους συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης χθες- έκανε γνωστό ότι δεν θα συμμετάσχει στις δύο συνεδριάσεις, λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού. Ανεξαρτήτως, επίσης, της στάσης που θα τηρήσουν τα μέλη της λεγόμενης αντιπολίτευσης, ορισμένα στελέχη της έχουν προγραμματίσει μπαράζ συνεντεύξεων τις επόμενες ημέρες. Τούτων δοθέντων, η τρέχουσα εβδομάδα έχει τη δική της κρίσιμη θέση στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως γιατί θα δώσει μια πρόγευση του τι θα επακολουθήσει τους επόμενους 2,5 μήνες.

Στις ενστάσεις της μειοψηφίας η προεδρική πλειοψηφία απαντά ότι την ημερομηνία του συνεδρίου την είχε αποφασίσει το ανώτατο όργανο, η Κεντρική Επιτροπή δηλαδή, ως εκ τούτου δεν υπήρχε κανένας λόγος επαναφοράς της συζήτησης. Ομως, ο βασικός λόγος καχυποψίας έχει να κάνει με τις ιδέες Κασσελάκη, όπως από τον ίδιο είχαν αποκληθεί, για τη νέα δομή του νέου κόμματος. Και όσο αυτές δεν κατατίθενται στον προσυνεδριακό διάλογο, η αντιπολίτευση έχει λόγους να φοβάται τον απόλυτο αιφνιδιασμό. «Δεν υφίσταται συνέδριο χωρίς εισήγηση», υποστηρίζουν μέλη της. Στέλεχος της πλειοψηφίας, σε συνομιλία του με την εφημερίδα μας, εκτιμούσε πάντως ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα καταθέσει τις ιδέες του το αργότερο ώς τη 17η Αυγούστου, καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προτάσεων από τα μέλη του κόμματος.

Να επουλώσει τραύματα προσπάθησε, από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου, Βούλα Κεχαγιά, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»: «Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ενωτικός κι αυτό δεν αλλάζει. Η πρόθεση της ηγεσίας του κόμματος αλλά και όλων των στελεχών είναι να οδηγηθούμε σε ένα ενωτικό συνέδριο», υποστήριξε χαρακτηρίζοντας λογικό να υπάρχουν σε ένα κόμμα αντιπαραθέσεις και διαφωνίες. Επιπλέον, «δεν υπάρχουν στελέχη που ψάχνονται να φύγουν, ούτε η ηγεσία επιθυμεί να φύγουν στελέχη», δήλωσε.

Στο σκοτάδι η «Αυγή»

Την ίδια ώρα αμετάβλητη και εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στα ΜΜΕ του κόμματος. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της «Αυγής», «δεν έχουμε ακόμα ενημερωθεί επίσημα για το περιεχόμενο και το σκεπτικό αυτής της απόφασης (σ.σ. της Πολιτικής Γραμματείας), αλλά ούτε και το τι ακριβώς συνεπάγεται αυτή η απόφαση για την επόμενη μέρα των μέσων». Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι υπάρχει σχέδιο οικονομικής ασφυξίας, γι’ αυτό και ζητούν -εκτός από τον μισθό και το επίδομα αδείας- ενημέρωση από τη διοίκηση της εφημερίδας. Κατέρχονται ακόμη σε στάσεις εργασίας σήμερα και αύριο και, τέλος, θα προχωρήσουν σε επώνυμη καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας την 1η Αυγούστου.

Χθες, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης συναντήθηκε με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, σε μια περίοδο που κυριαρχεί στην επικαιρότητα η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα. Ανακοινώσεις δεν έγιναν. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όμως αφενός τη σταθερή αντίθεση του Στέφανου Κασσελάκη, αφετέρου την τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής -«η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας μεταξύ των μετόχων ως τη βέλτιστη λύση για το ελληνικό Δημόσιο», σημείωσε μεταξύ άλλων-, είναι προφανές ότι διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων τουλάχιστον...

Καθώς, τέλος, συνεχίζεται ο πόλεμος Κασσελάκη και της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», ο ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε τα βέλη του και κατά του Παύλου Μαρινάκη, στον οποίο απηύθυνε τα ερωτήματα «αν γνωρίζει κάτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το “κούρεμα” των 26,5 εκατ. ευρώ του “Πρώτου Θέματος” από την Τράπεζα Πειραιώς», καθώς και αν θεωρεί φυσιολογικό το συγκεκριμένο κούρεμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μέση Ανατολή: «Θα συνεχίσουμε τα χτυπήματα» λέει το Ισραήλ – Φόβοι για την απάντηση της Χεζμπολάχ

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται επικίνδυνα μετά την δολοφονία του Ιμπαχίμ Ακίλ και 10 διοικητών της Χεζμπολάχ από χτύπημα του Ισρ...