Σε μια αμφίσημη δήλωση προχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αναγκαιότητα εξυγίανσης της ευρωζώνης και αντιμετώπισης του συνολικού ευρωπαϊκού χρέους ή αποχώρηση της Ελλάδας από την νομισματική ένωση;
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην υποεπιτροπή της Βουλής για την αντιμετώπιση του χρέους πρότεινε στα κόμματα να υπάρξει κοινοβουλευτικός διάλογος για το μέλλον της ευρωζώνης και τις προοπτικές παρανομής της χώρας μας σε αυτή.
«Η Ευρώπη έχει βαθύ πρόβλημα και αυτό το κοινοβούλιο δεν το συζητά» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών για να υπενθυμίσει ότι και την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση πρότεινε στα κόμματα να συζητήσουν το συγκεκριμένο ζήτημα.
Απευθυνόμενος δε στην ΝΔ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη ο κ. Τσακαλώτος είπε«οι απόψεις σας για το πού πάει η Ευρωζώνη και πώς μπορεί να βελτιωθεί, αν μπορεί η Ελλάδα να επιζήσει σε τέτοια ευρωζώνη και αν δεν μπορεί, τί χρειάζεται να γίνει, δεν έχουν ακουστεί ούτε από εσάς ούτε από τον κ. Στουρνάρα. Νομίζω όμως ότι ήρθε ο καιρός να γίνει αυτή η συζήτηση».
Για «βάσιμες ελπίδες» λύσης του δημόσιου χρέους έως τέλος του έτους έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, διευρύνοντας τον καμβά των σχετικών κυβερνητικών σεναρίων.
«Έχουμε βάσιμες ελπίδες ώστε τέλος του έτους να έχουμε λύση για το χρέος που θα δημιουργήσει τον καθαρό διάδρομο. Θα γίνει δηλαδή αυτός ο συμβιβασμός» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόσο στην ομιλία του στην ΔΕΘ όσο και στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Βουλή την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε την βεβαιότητά του για λύση του χρέους εντός του 2016.
Από την άλλη πλευρά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης παρουσίασε μικρότερο καλάθι παραπέμποντας το θέμα για το 2018.
Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην υποεπιτροπή της Βουλής για το χρέος, εξέφρασε «βάσιμες ελπίδες» για την λύση του τις οποίες όμως δεν στήριξε σε συγκεκριμένα δεδομένα. Απεναντίας υπογράμμισε πως αν οι δανειστές αποφασίσουν να παραπέμψουν το θέμα για μετά από 2 έτη – δηλαδή για μετά το 2018 όπως είπε ο κ. Δραγασάκης – τότε «δεν θα έχει πρόβλημα μόνο η κυβέρνηση αλλά η χώρα».
«Ο στόχος είναι να έχουμε λύση μέχρι τα Χριστούγεννα. Το χειρότερο είναι να πάνε πίσω την απόφαση . Θα είναι ανησυχητικό όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για την χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος για να προσθέσει «πρέπει να αποφασίσουμε έως τέλος του έτους εκείνα τα μέτρα που θα μας δώσουν καθαρό διάδρομο. Θεωρώ ότι θα είναι σημαντικό βήμα και δεν νομίζω ότι ο Δραγασάκης θα έχει διαφορετική άποψη. Το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλάνο θα αποφασιστεί τώρα για μετά. Το σημαντικό είναι ο καθαρός διάδρομος. Ωστόσο, παραμένει η μεγάλη ανησυχία γιατί δεν τελειώνει εκεί η συζήτηση».
Αναφορικά δε με πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να αποχωρεί από το πρόγραμμα που αφορά την χώρα μας είπε: «Δεν δίνω έμφαση τι θα γίνει. Αν δηλαδή το ΔΝΤ δεν μπει. Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα γίνει ευρωπαϊκός συμβιβασμός όπου όλοι θα βάλουν νερό στο κρασί τους» για να επισημάνει στην συνέχεια τις τεράστιες αντιθέσεις που εμφανίζει η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το ελληνικό χρέος: «Δεν είναι μόνο ότι διαφωνούν οι χώρες ανάμεσά τους.
Διαφωνούν και τα κόμματα εντός των ίδιων χωρών. Έχουμε εσωτερικές αντιφάσεις εντός χωρών, εντός κομμάτων χωρών, ανάμεσα στις χώρες και ανάμεσα σε ΕΕ και ΔΝΤ, άρα την τελική έκβαση δεν μπορούμε να την προβλέψουμε». Τόνισε δε ότι «πρώτη προτίμησή μας είναι να είναι το ΔΝΤ και να λυθεί το χρέος. Δεύτερη να φύγει το ΔΝΤ και το χειρότερο να μην δοθεί λύση για το χρέος».
Νωρίτερα, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης είναι να βρεθεί λύση που να «δημιουργεί καθαρό διάδρομο που οι επενδυτές ξέρουν ότι για τα επόμενα 10 χρόνια η Ελλάδα είναι άνετη με τις επενδυτικές της ανάγκες.
Στην πρώτη αξιολόγηση δεν το καταφέραμε. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι αγορές ότι είναι βιώσιμο το χρέος και υπάρχει ο καθαρός διάδρομος. Αν δεν υπάρξει η πολιτική απόφαση και κλωτσήσουν τον τενεκέ για δυο χρόνια, τότε οι επενδυτές δεν θα πειστούν».
Επίσης, για το αν συμφωνεί ή όχι με το ΔΝΤ σημείωσε: «Άμα το ΔΝΤ πει ότι ο ΠΑΟΚ είναι καλή ομάδα θα πω ότι συμφωνώ με το ΔΝΤ. Διατηρώ την διακριτική ευχέρεια να συμφωνώ σε κάποια πράγματα με το ΔΝΤ και να μην συμφωνώ σε άλλα».
πηγη pro news
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου