Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Ύστατες προσπάθειες από την κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση

Ύστατες προσπάθειες από την κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση

Ύστατες προσπάθειες από την κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση
Πρωτοβουλίες από Τσίπρα-Τσακαλώτο
Γρίφος παραμένει η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και όπως όλα δείχνουν είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία στο eurogroup της Παρασκευής, με τις διαβουλεύσεις κυβέρνησης και θεσμών να συνεχίζονται εξ’ αποστάσεως.
Η  Αθήνα έχει ενεργοποιήσει όλους τους διαύλους επικοινωνίας σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο,  καθώς δε θέλει σε καμία περίπτωση να αφήσει το χρόνο να κυλήσει δίνοντας χώρο στα σενάρια αστάθειας.  Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έχουν διαρκείς επικοινωνίες, προκειμένου να άρουν τα όποια εμπόδια. Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με την καγκελάριο Μέρκελ, ενώ το Σαββατοκύριακο είχε επαφές με υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου, τον Ζ,Κ Γιούνκερ, τον Π. Μοσκοβισί και τον Ζ. Γκάμπριελ. Μάλιστα η κυβέρνηση απορρίπτει τα απαισιόδοξα σενάρια υποστηρίζοντας ότι «καταστροφολογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα». Ενώ τις επόμενες ώρες, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου επαφών που πραγματοποιούν ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησης, θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.
Παππάς: οι τεχνοκράτες δεν έχουν κάτι να συζητήσουν
Πολιτικό είναι το ζήτημα για το κλείσιμο της αξιολόγησης εκτιμά η κυβέρνηση και όπως δήλωσε ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς:   «οι τεχνοκράτες δεν έχουν πλέον κάτι να συζητήσουν». Τα οικονομικά αποτελέσματα και η συνολική πορεία εφαρμογής του προγράμματος δίνουν απόλυτη βάση στην αξίωση της Ελλάδας, ότι έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό η αξιολόγηση, είπε ο κ. Παππάς σχολιάζοντας τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. «Όποιος αναζητά τους λόγους για τους οποίους δεν κλείνει, οφείλει να τους αναζητήσει σε άλλη πλευρά, όχι σε επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης. Κυρίως, να τους αποδώσει σε πολιτικές σκοπιμότητες και όχι σε οικονομικά δεδομένα», είπε ο υπουργός.Η ΝΔ είναι αυτή που διακυβέρνησε στη μεγαλύτερη ύφεση που γνώρισε η χώρα», συνέχισε ο κ.Παππάς. Έτσι, «για να το "ισοφαρίσουν" πασχίζουν να αποδείξουν ότι η δική μας αριστερή, προοδευτική διακυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τη χώρα να ορθοποδήσει. Το θέμα είναι πολιτικό και αναμένουμε τα επόμενα 24ωρα να επιλυθεί, σε αυτό το επίπεδο, διότι οι τεχνοκράτες δεν έχουν κάτι επιπλέον να συζητήσουν».«Είμαστε πάντα αισιόδοξοι», υπογράμμισε ο υπουργός, σχολιάζοντας την πιθανότητα να κλείσει η αξιολόγηση εντός του Απριλίου, «δουλεύουμε για να συμβεί. Δεν αφήνουμε την διαπραγμάτευση πίσω από τις κλειστές πόρτες τεχνικών κλιμακίων. Η Ευρώπη είναι πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε μόνο στους τεχνοκράτες. Οι πολιτικές ηγεσίες οφείλουν κάθε στιγμή να αναλαμβάνουν και τις πολιτικές τους ευθύνες, να λένε ευθαρσώς και δημοσίως τι επιθυμούν και ποιες πολιτικές θέλουν να εφαρμόσουν. Το γνωστό τροπάρι "ας συζητήσουν οι θεσμοί" έχει τελειώσει ως μέθοδος και με τη δική μας μεγάλη συμβολή έχουν κληθεί οι πολιτικές ηγεσίες να διατυπώσουν ανοιχτά τη θέση τους», κατέληξε.
Σκουρλέτης: από την πρώτη στιγμή τα έλεγα για τη ΔΕΗ
Στην θέση του για ξεπούλημα της ΔΕΗ επέμεινε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. «Αυτά που λέω για τη ΔΕΗ, τα λέω από την πρώτη ημέρα, δεν τα ανακάλυψα τώρα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στον ΑΝΤ1. 
Ο κ. Σκουρλέτης είπες ότι τον καλύπτει απόλυτα η πρόσφατη ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε το Σάββατο και για το θέμα της ΔΕΗ ανέφερε πως «αγωνιζόμαστε για τον δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης ηλεκτρισμού», όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι «η κατάσταση στην επιχείρηση δεν είναι άσχημη σε τέτοιο βαθμό που λένε, το λένε για να ξεπουληθεί όσο-όσο. Πάντα επί μνημονίου, υπήρχε η προσπάθεια να υποτιμηθεί η αξία της περιουσίας και κάποιοι να κερδίσουν» και πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε οι μόνοι που το είπαμε και πριν και μετά, αλλά οι κινήσεις που είναι αναγκασμένη να κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι υπό καθεστώς ήττας, της συμφωνίας του 2015. Στο πλαίσιο ενός αρνητικού συμβιβασμού κάνουμε ό,τι μπορούμε να κερδίσουμε κάποια πράγματα και να δούμε φως στην άκρη του τούνελ». Εξηγώντας τι εννοεί λέγοντας πως θα ξεπουληθεί η ΔΕΗ, ο κύριος Σκουρλέτης δήλωσε: «Ένα σχέδιο που προβλέπει ότι σε ένα χρόνο και κάτι μήνες θα πρέπει να έχει πωληθεί ένα ποσοστό της ΔΕΗ, είναι ένα σχέδιο εξαρχής καταδικασμένο, είναι ένα παιχνίδι με σημαδεμένη τράπουλα». «Η εικόνα της ΔΕΗ είναι κατ'έικόνα και ομοίωση της χώρας. Τι έγινε με τη χώρα, την υπερχρεώσανε και τώρα έχουμε φτάσει στο Ταμείο», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει τι θα γίνει με τα πρόστιμα στον τενεκέ λάδι

  «Δεν προχωράμε σε αλλαγές» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών LifO Newsroom 3 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ Facebook   Twitter Φωτογραφία αρχείου...