Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Σε βαρύ κλίμα η επιστροφή από τις Βρυξέλλες: Ανοιχτά μέτωπα και αντιρρήσεις ΔΝΤ εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας

Σε βαρύ κλίμα η επιστροφή από τις Βρυξέλλες: Ανοιχτά μέτωπα και αντιρρήσεις ΔΝΤ εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε: 
TSAKALWTOS
Εκτύπωση
Στην Αθήνα επιστρέφει η Ελληνική διαπραγματευτική ομάδα μετά τη χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεσω τηλεδιάσκεψης με τους Θεσμούς η οποία έχει προγραμματιστεί για σήμερα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πήγες βάση συζήτησης αποτελεί η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μέσω Twitter ενημέρωσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα, σημειώνοντας ότι υπήρξε πρόοδος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επαφές έγιναν σε βαρύ κλίμα εξαιτίας των πολλών ανοιχτών μετώπων τα οποία καταγράφονται μεταξύ όλων των εμπλεκομένων και ειδικά εξαιτίας της ανυποχώρητης στάσης του ΔΝΤ η οποία δεν επιτρέπει την ύπαρξη συμφωνίας έως το Eurogroup της Μάλτας την Παρασκευή.
Σε αυτό το κλίμα την πορεία του Ελληνικού ζητήματος θα κρίνουν πολλαπλές παράλληλες διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα και μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Τα τελευταία 24ωρα σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Βερολίνο, Ουάσιγκτον, Φρανκφούρτη, διεξάγεται ένας μαραθώνιος επαφών και διαπραγματεύσεων με διαφορετικές στοχεύσεις και κυρίως διαφορετικά πολιτικά κίνητρα και επιδιώξεις.
Η παρατεταμένη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου Ελληνικού μνημονίου, έχει αναγκάσει όλους τους εμπλεκόμενους να ανοίγουν, έστω και σταδιακά τα χαρτιά τους. Ήδη κατά τη διάρκεια των χθεσινών επαφών στις Βρυξέλλες μεταξύ των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Έφη Αχτσιόγλου, Γιώργου Χουλιάκη και των Γερούν Ντάισελμπλουμ (Eurogroup), Πιέρ Μοσκοβισί (Κομισιόν), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ), Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM) και εκπροςώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διαπιστώθηκε ότι ακόμα υπάρχει αρκετός δρόμος μέχρι τη συμφωνία.
Αδειάζει η κλεψύδρα
Η αδυναμία εξεύρεσης κοινού τόπου προκειμένου να υπάρξει τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement - SLA), σε συνδυασμό με την κλεψύδρα η οποία αδειάζει επικίνδυνα πλέον, έχουν οδηγήσει σε ένα άνευ προηγουμένου «παιχνίδι ευθυνών», με μόνο αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να χάνεται πολύτιμος χρόνος για την Ελληνική Οικονομία.
Οι Έλληνες υπουργοί μαζί με του αξιωματούχους των δανειστών επιχειρούν ήδη από χθες να γεφυρώσουν τις διαφορές, με στόχο να υπάρξει τεχνική συμφωνία έως την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον. Το γεγονός ότι αμέσως μετά το Eurogroup της Παρασκευής οι Θεσμοί «κατεβάζουν ρολά» για τις εορτές του Πάσχα, αφήνουν ελάχιστα περιθώρια για άμεση επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων.
Ως εκ τούτου η τύχη της Ελληνικής αξιολόγησης θα κριθεί από το αποτέλεσμα των επαφών σε επίπεδο Brussels Group που διεξάγεται από χθες στις Βρυξέλλες, αλλά και από τον κύκλο επαφών που έχει ξεκινήσει ήδη μεταξύ των ανώτερων αξιωματούχων από όλες τις πλευρές, η οποίες θα κρίνουν και την έκβαση των σημαντικών διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στους Θεσμούς.
Δεδομένο θεωρείται ότι το Ταμείο δεν δείχνει καμία διάθεση συμβιβασμού, γεγονός που αποδεικνύεται και από την ανυποχώρητη στάση του σχετικά με την εφαρμογή το 2019 (προεκλογική χρονιά στην Ελλάδα) όλων των μέτρων που θα συμφωνηθούν και όχι σε βάθος διετίας ή τριετίας όπως ζητά η Ελληνική κυβέρνηση.
Αν και μέχρι την Παρασκευή τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων (δια ζώσης ή τηλεφωνικά) είναι πολλά και σημαντικά, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του (μάλλον απερχόμενου και σίγουρα αποδυναμωμένου) επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς εκεί αναμένεται να φανούν οι προθέσεις του πρώτου αναφορικά με την τύχη του Ελληνικού ζητήματος.
Ανησυχία και αναμονή
Στην Αθήνα επικρατεί έντονος προβληματισμός σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία ότι «η διαπραγμάτευση θυσιάζεται από μέρος των δανειστών στο βωμό σκοπιμοτήτων», δείχνοντας σαφώς προς το Βερολίνο, το ΔΝΤ και τους υπόλοιπους γνωστούς Ευρωπαϊκούς κύκλους των «σκληροπυρηνικών».
Σχετικά με τις πληροφορίες που μετέδωσε χθες ή ανταποκρίτρια του Euro2day στις Βρυξέλλες Αγγελική Παπαμιλτιάδου, ότι το Ταμείο έβαλε και πάλι θέμα ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019, κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίασε στην HuffPost Greece ότι για ακόμα μια φορά «αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πολλοί από την πλευρά των δανειστών οι οποίοι δεν θέλουν να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση και διαρκώς βάζουν προσκόμματα».
Ανοιχτά εξέφρασε την ενόχληση του και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος τόνισε ότι χρειάζονται δύσκολες πολιτικές αποφάσεις από όλους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο πρόεδρος Γιούνκερ εκφράζει έντονες ανησυχίες για τις εξελίξεις.
Αναφορικά με τα ανοιχτά τεχνικά μέτωπα της διαπραγμάτευσης κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές στο αφορολόγητο, τις συντάξεις και το εργασιακό, ενώ μικρότερες είναι στην ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κ.Τσουκαλάς: «Δεν θα ψηφίσουμε τον Κ.Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Θα προτείνουμε άλλον» Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με την πρότασή του απέδειξε ότι δεν εννοεί τα περί συναίνεσης 15.01.2025 | 11:34

pronews.gr Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, ξεκαθάρισε το πρωί της Τετάρτης (15/1) ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τον Κώστα ...